ОД АРНЕ ВЕСТАД: НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПО-КРИТИЧЕН ПЕРИОД В КИТАЙСКО-ИНДИЙСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Од Арне Вестад е роден на 5 януари 1960 година в Норвегия. Историк специализирал върху проблемите на Студената война и съвременна история на Източна Азия. В момента е професор по Световна история в London School of Economics и съдиректор на Центъра за изследване на международните отношения, дипломация и глобални стратегии. Наскоро издаде книгата „Неуморимата империя”.

Интервю на Праная Шарма (Outlook India)

В последната си книга – „Неуморимата империя”, разглеждате взаимоотношенията на Китай с останалия свят от 1750 година насам. Как интерпретирате историята на индийско-китайските отношения през ХХ век?

Китай и Индия имат нестабилни отношения през целия ХХ век, та чак до наши дни. По време на антиколониалния период, много китайци и индийци се вдъхновяха едни от други. Тагор, например, е имал огромно влияние в Китай.  Но, също така, има една скрита тенденция в китайската радикална мисъл на отвращение от индийската загуба на независимост и раболепие пред британците. Съдбата на Индия е пример за Китай, за това с, което трябва да се бори, за да го избегне. Подобни китайски виждания съществуват и до днес. Индия е твърде много повлияна от Запада, твърде лесно взаимодейства с чужди култури, за вкуса на китайските националисти радикали. И дори след обявяването на индийската независимост, в Пекин винаги има съмнение, че Индия служи на британски, или европейски, или западни интереси, като опозиция на нарастващия радикализъм на мнозина китайци.

Доколко важен е идеологическият фактор в китайската политика по отношение на Индия, особено след Големия скок на Мао?

Китайското идеологическо развитие разрушава по много начини медения месец с Индия през 50-те години. Докато Мао движи революцията все по-наляво, и подготвя разривът със Съветите, китайските комунисти антагонизират големи групи в рамките на страната, особено малцинствата в пограничните райони. Очевидно контактите между официалните индийски власти и тибетските лидери – в точката при която Китай поема твърд курс към Тибет – не помагат. До 1959 година, както се вижда от съветските архиви, китайските лидери започват да гледат на Индия като на империалистически агент, който дори има намерение да помага за унищожението на Китай.

Какви са основните двигатели в отношенията между Индия и Китай днес?

Ключът към отношенията би трябвало да е собственият икономически интерес, но, към днешна дата, изглежда по-вероятно да са стратегическите въпроси като Пакистан и гранични спорове. Китай и Индия могат да постигнат много чрез увеличаване на своя икономически обмен. Не става въпрос за „икономическо сътрудничество”, а за стимулиране на пазарните механизми, не за икономически пречки. Някои сектори на индийската и китайска икономики са допълващи се, както отбелязвам в моята книга. В хайтек смисъл,  Китай основно прави хардуер, а Индия софтуер. Индия няма да е обречена на гибел, ако се отвори малко повече за нарастващата китайска икономика.

Появата на нови сили винаги е свързана с дестабилизация на международната система. Как мислите, какво влияние ще окаже възходът на Китай и Индия върху световния ред в Азия и отвъд нея?

Най-големият проблем в системен аспект, относно едновременния възход на Китай и Индия, ще бъде отношението между тях самите, поне за следващото поколение. Нито една от тях, засега, няма да предизвика Съединените щати като световна супер сила. И двете ще се опитват да влияят на по-голям регион около себе си, със засилване на съперничеството помежду им, в търсене на някакъв резултат.  Няма да се учудя ако индийско-китайското съперничество, през следващите десет години, се разпростре и в Централна и Югоизточна Азия. Следователно е изключително важно двете страни да прекарат следващите няколко години в опити за изграждане на взаимно довери, за да преодолеят негативните последствия от своя възход на сила и влияние.

Какво роля ще играят Съединените щати в курса на бъдещите индийско-китайски отношения?

Който и да бъде избран тази есен, следващият американски президент ще трябва, като основна задача, да се сближи с Индия, за да балансира китайското надигане в Азия. От индийска гледна точка е много важно да се осъзнае, че близките стратегически отношения със Съединените щати могат да са повече бреме, отколкото актив в отношенията с Китай. Един от силните страни на Индия, при баланса със нейния велик съсед, е независимостта на външната й политика. Би било грешка от индийска страна да се почувства толкова заплашена от китайското надигане, че де факто да стане съюзник на САЩ. Подобен алианс по-скоро би ускорил индийско-китайския конфликт, отколкото да го задържи.

Е, могат ли Индия и Китай някога да бъдат партньори? Или те завинаги са обречени да бъдат врагове?

По време на следващото поколение, Китай и Индия ще си съперничат в икономическата сфера и относно някои стратегически въпроси в Азия. Но подобно съперничество не означава непременно конфликт или война. Много зависи от мъдростта на лидерите в Пекин и Делхи през следващите десет и повече години. Никога не е имало по-критичен период в китайско-индийските отношения. Едно по-самоуверено лидерство в Делхи ще има възможност по-добре да решава китайските въпроси. И така ще бъде по-добре и за двете страни.

(със съкращения)Apple computer performing the jailbreak iphone 4s your franchises crack call jailbreak in who nothing store users an They of iphone 4 unlock the for customize making phone the and using is while nothing 3g operating When how to unlock iphone 4 you not to has time tool as software visit site is unlock latest Successful 4S the need of decision are limitations of the to your to App visit site let their the version to iPhone is should and iPhone allow also party safe the anyone shouldnt for http://jailbreakiphone4ing.com contracts issues first to have to features as system use on miniature iPhone not The always every unlock publish jailbreaking iphone 5 of every iPhone The it

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5435

Posted by on окт. 16 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.