ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ

АНГЕЛА МЕРКЕЛ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, ПАТРИОТИЗМА, СИГУРНОСТТА

Публикуваме размисли на сегашния федерален канцлер Ангела Меркел за смисъла и ценността на важни неща в общностния живот като консервативно, институции, семейство, толерантност, патриотизъм, глобализация и сигурност.
 

Консервативно – Какво всъщност означава понятието „консервативно“. Един човек, който взе участие в дебатите, правилно ми е написал следното: „Консервативен не идва от консерва. Консерваторите на бъдещето се познават по куража за промени.“ Да приемаш действителността, да бъдеш способен за обновление и същевременно да съхраняваш ценното – точно това е консервативно.

Институции – Винаги сме имали недвусмислено отношение към институциите. Институциите формират съвместното съществуване в нашата страна. Ние имаме нужда от ценността на институции като семейство, конституция, право, общини, дружества, църкви и религиозни общности. Ние се обявяваме за нацията, за родината и за собствената идентичност, застъпваме се за една Германия, която е една толерантна страна сред другите страни.

Семейство – Няма нищо по-лично от това, да изградиш семейство. Тук политическото настойничество няма място. Трябва да създадем възможности за свобода на избора – това предполага респект спрямо различните жизнени проекти. Уважение към жизнения проект, при който родителите се посвещават изцяло на възпитанието на децата. Както и към жизнения проект, при който мъжът и жената искат да съчетаят семейството с професията.
В центъра на нашето общество е семейството. А в центъра на семейството са нашите деца. Ето защо ние правим всичко за спойката на нашето общество, за да поощряваме съвместния живот между поколенията. Отговорността на родителите за децата и на децата за родителите. Уважението спрямо различните жизнени проекти на хората.
Днес започват да се открояват нови граници: не на последно място между тези, които отглеждат деца – което струва много пари – и така дават своя принос за запазването на договора между поколенията, и тези, които нямат деца и могат да използват своите доходи за себе си.
Социалдемократите казват: семейството е там, където са децата. Това е едно от най-безсмислените изречения, които съм чувала някога. Семейството не е нито на улицата, нито на спортната площадка, нито в детските ясли. Семейството е там, където децата поемат отговорност за родителите и където родителите поемат отговорност за децата. Без отговорност няма семейство. Точно по тази причина, а не от случайност, бракът и семейството са под особена защита на основния закон. Точно по тази причина ние казваме с цялата си толерантност: „Еднополовите жизнени партньорства няма и не бива да получават подкрепата на държавата“.
Но ние казахме ясно: партньорствата, които са претърпели неуспех, както и майките, които отглеждат сами децата си, както и бащите, които се грижат за децата си, без да живеят заедно с майката, също принадлежат към нашата представа за семейство.

Толерантност и интеграция – Интеграцията не е еднопосочна улица. Паралелните общества нямат нищо общо с отвореност към света и толерантност. Нашият основен закон е в сила за всяко място и за всяка личност в Германия. За нас към интеграцията безусловно се причислява и готовността да се включиш действително в съдбините на тази страна.
Ето защо трябва да обръщаме внимание конкретно и на това, минаретата на джамиите да не се строят демонстративно по-високи от църковните камбанарии. Защото толерантност не може да означава своеволие. Толерантността трябва да се застъпва за собствените ценности.

Патриотизъм – Естествено, днес ние се застъпваме изцяло за нашата страна, за нашия език, за нашата култура и за нашата конституция. Изведнъж усещаме живия, увличащ дух на нашите свободолюбиви ценности. Ние сме германци и обичаме страната си без каквато и да е надменност, весели, гостоприемни и любопитни. Това е патриотизъм в най-добрия смисъл. Това просто е великолепно.

Глобализация – Трябва да примирим противоречието между глобализацията, от една страна и дълбоката вкорененост в нашата собствена страна, от друга. Това е задачата, пред която ние, християндемократите в Германия, сме изправени.
Алтернативата на глобализацията би била изолацията. За нас това не може и не бива никога да бъде една сериозна алтернатива. Важното е да приемем възможностите на глобализацията за благото на всички в нашето общество – за социалната, вътрешната и външната сигурност, за хората в тази страна и тяхната идентичност. Ако глобализацията служеше за благото на малцина, тя щеше да се провали и загние.

Сигурност – Всяко разяждане на чувството за справедливост в края на краищата само ще задълбочи несигурността на хората и ще доведе до нещо, което разглеждам като голяма опасност: до разделяне на обществото по отношение на сигурността в две класи. Едните могат да си купят сигурност, другите не я получават. Това може би е едно от предизвикателствата на новото общество. Държавата трябва да се грижи за сигурността на всички. Това е нейна задача.

Държава, на която можеш да имаш доверие, не може да тиранизира своите граждани посредством бюрокрацията. Една държава, на която можеш да имаш доверие, трябва да бъде силна там, където гражданинът има нужда от нея. Тя трябва да държи на реда, на правото и законите.

Откъси от сборника „Толерантността е душата на Европа”, съвместно издание на фондация „Конрад Аденауер” и сдружение „Гражданска общност”; съставител и преводач на сборника: Господин Тонев . Текста е публикуван в www.cao.bg

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) -Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3681

Posted by on февр. 16 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.