Обществено – “журналистическата” импотентост ражда чудовища

Телевизиите пощуряха да правят скрити камери. Изобличават наред със свои средства или със средства на зрителите, които искат да решат свой проблем или да станат малко известни. Новата мода завладя ефира и умовете на хората. Ефектът е поразителен – цъкана е език и охкане и вайкане във всеки дом.

Това че: МВР, прокуратура, съд и другите институции не работят както трябва е ясно. Търсенето определя предлагането. Естествено появява се глад за възмездие. Технологиите за записване са иделаното стредство и хоп! Колелото се завъртя и обществото ни влези в ролята на Джеймс Бонд. Модата я въведоха британците с онзи злополучен запис с Иван Славков. Вече никога няма да знаеш кой и защо те записва. Как ще те монтират? И какво с кой да говориш?

Всеки може да разчиства сметки и всеки некадърник със 100 лева, който си е купил телефон с камера и е достатъчно изобретателен, за да си го завре някъде може да се нарече журналист. Това не е журналистика, а желание за изява. Нещо като някой да се опита да изтича за нула време пътя до върха. И да установи, че се е качил на върха, но на съвсем друга планина. Така не става.

Първото следствие ще е (ако вече не е) ширеща се обществена параноя. Разбира се факта на заснемането не оправдава поведението например на разгонени преподаватели като Борис Ангелов от журналистическия факултет, който преследва студентките като древногръцки сатир. Въпросът е че вече никой не е застрахован.

Второто е, че имаме специфична нова форма на обществена регулация, която е нерегулируема. Тя е грозна и цинична. Изкривява реалността, като я разголва и я насочва в исканата от някой за нещо посока.

Монтирането на камери на публични места и модата на скритата камера ни тласкат към общество което се моли да получи сигурност, без да мисли за свободата си. Евтиното шоу, пък ще ни изтъпи докрай и ще ни „помогне” по-безболезнено да се отречем от същата тази свобода.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

БЕЗОЧИЕ

ЛИЦЕМЕРИЕ

РАВНОСМЕТКА

Анатомия на политическите чувства

Не на такива експерименти – не на камерите

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=93

Posted by on дек. 21 2007. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.