Обсъжда се МВР да се преименува на Министерството на констатациите

Slanchev briag prestrelkaС гръм и трясък започна летният туристически сезон 2016 г. край морето и то на едно от емблематичните места – Слънчев бряг. Стрелбата срещу Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, меко казано ни върна в 90-те години на миналия век. Времето, когато мутрите прикрити като охранители, а след това и като застрахователи, вилнееха по улиците, рекетираха и всяваха страх. Събирането на такси в името на стабилността и сигурността, някак си странно тези години на силовите групировки напомнят на една друга непрекъснато цитирана дума от министър-председателя Бойко Борисов – стабилност.

            При начело на изпълнителната власт на генерал, който е минал през системата на МВР, че и негова най-голямо гордост е точно кариерата му като главен секретар в коалиционното правителство на Царя и Ахмед Доган, на НДСВ и ДПС. Време, което е известно с огромен брой знакови показни убийства в страната. Във връзка с тяхната честота за столицата в средата на юни 2005 г. тогавашния председател на Върховния касационен съд Иван Григоров констатира, че от един месец в София няма извършено убийство, което според него се дължи на това, че Бойко Борисов не е в МВР, а тогава той участваше в предизборната кампанията на НДСВ като кандидат за народен представител. За постигнати резултати и за тяхната разкриваемост трудно може да споменем нещо, контрааргумента на тогавашния главен секретар беше, че „ние ги ловим, а те ги пускат“, която е заимстваната от Холивуд. Ако тогава МВР беше нещо като наблюдател в мироопазваща мисия на ООН, то сега се превърна в един орган по констатациите.

            Това, което днес наблюдаваме в сектор сигурност и по конкретно във вътрешното министерство е резултат от политиката, която води неговото ръководство начело с Румяна Бъчварова, която като социолог има качества, но не е на подходящото място. Във второто правителство на Бойко Борисов сектор сигурност ври и кипи, непрекъснатите „реформи“ и безконечните промени в нормативната уредба водят до напрежение, протести и непрекъснато напускащи. Трябва да не забравяме, че в началото на прехода у нас след 1989 г. мнозина хора напуснаха сектор сигурност, намирайки прехрана и реализация от другата страна на барикадата, но това едва ли вълнува властимащите днес.

Да водиш политика на остеритет в сектор сигурност по всички линии и най-вече сред служителите в нея доведе като резултат МВР да се превърне в Министерството на констатациите. На ведомството на сухата статистика и последвалите действия след събитията за пред публиката в стил всяване на могъщество и усмиряване на опърничавите, което не само изостава след събитията, но изглежда е загубило при настоящото ръководство и възможността да ги догони. След като загубиш доверие и уважение в голяма част от системата няма как да имаш респект сред криминалния контингент. Било то като действия на охранители на околовръстното, на престрелката в Слънчев бряг или пък на самозабравили се местни мъже с мускули като Ценко Чоков. За последния ако не бяха медиите едва ли щяха да се бъдат приети някакви действия, а той не е единичен или инцидентен случай в страната. Нещо повече Ценко Чоков и Митьо Очите са част и най-вече продукт от картинката от самото начало на прехода след 1989 г.

            Вместо да размахва пръст и да прави забележки Бойко Борисов трябва да направи промени в правителството в сектор сигурност. А може  да е решил да се отърве от всички като се кандидатира за президент и остави корабът да потъне сам.

Антон Боянов          

10.06.2016

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13128

Posted by on юни 10 2016. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.