ОБРЯЗВАНЕТО: РЕЛИГИОЗНО ПРАВО ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?

ТРЯБВА ЛИ ДЪРЖАВАТА ДА СИ ВРЕ НОСА В ТАКИВА РАБОТИ ИЛИ ИЗПЪЛНЯВА СВОЯ ДЪЛГ ДА ЗАЩИТАВА БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА ОТ НЕНУЖНИ ХИРУРГИЧЕСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ ЗА КОИТО ТЕ НЯМАТ ИЗБОР?

Немски съд постанови, че обрязването поради немедицински нужди уврежда тялото и е криминално деяние. Решението предизвика недоволство сред еврейските и мюсюлмански общности в страната.

Лекарите, които извършват обрязване за религиозни нужди дълги години са в сивата зона на закона, но когато са извикани могат ли да се оправдаят, че няма ясно правило срещу това, пише Файнейшъл таймс Германия.

Градския съд в Кьолн решни, че нито правата на родителите, нито конституционно гарантираната свобода на вероизповеданието могат да определят какво означава дефиницията – вредна за тялото.

Адвокатът Холм Путцке, който от години за бори за тази забрана заяви: „Съдът, за разлика от много политици, не си позволи да се уплаши, че ще бъде наречен антисемитски или антирелигиозен”.

Мюсюлманските и еврейски групи обаче са решени да спрат криминализацията на обрязването, като я разглеждат като сериозно нарушение на религиозните си права и свободи.

Най-честите въпроси, които възникват са:

Трябва ли държавата да си вре носа в такива работи? Обидна ли е криминализацията за една многовековна традиционна практика на мюсюлмани и евреи? Какъв сигнал се дава на хора за които се настоява да се интегрират в общество?

А може би съдът просто изпълнява своя дълг да защитава бебета и малки деца от ненужни хирургически интервенции за които те нямат избор?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4745

Posted by on юли 4 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 коментара for “ОБРЯЗВАНЕТО: РЕЛИГИОЗНО ПРАВО ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?”

  1. Ваньо

    Резана ли е долната глава – режи и горната !!! ХАХАХАХАХА

  2. Чехов

    Може ли лицето Huseyin Gedik да обясни на мене, непросветения гяур, защо Allah-Gospod е създал мъжа с препуциум, а после му пуска „парола“ да се обреже. Да не е допуснал грешка?

  3. […] по темата: ОБРЯЗВАНЕТО: РЕЛИГИОЗНО ПРАВО ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ? […]

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.