ОБЛЕКЛОТО НЕ Е ТОЛКОВА ЛИЧЕН ИЗБОР, КОЛКОТО ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОС

Автор: Калоян Методиев

Покрай делото за ислямски фундаментализъм, което се гледа в Пазарджик, се заговори за свободата на обличане и личния избор при подбора на дрехи. Теоретично, всеки има право да се облича както си поиска. На практика обаче нещата винаги са били други.

Основателят на модерна Русия – царят реформатор Петър I забранява традиционните мужички одежди, обръсва брадите и въвежда европейското облекло сред дворянството и армията. За няколко години прави от изостаналата страна световна сила. И облеклото има своя принос в този процес.

Друг виден реформатор, който се занимава отблизо с въпроса за облеклото е Кемал Ататюрк. Турският лидер застава начело на „болния човек на Европа” и за няколко години вади от пепелищата една нова държава, с нова роля, ново самочувствие и ново място в света. Реформите му включват въвеждане на латинската азбука (за една нощ), махане на религиозните символи от държавните институции и нов dress code.

Още през 2010 година белгийският парламент и френският сенат забраниха бурките на публични места. Холандците, известни като най-либералния и толерантен народ в Европа, също го направиха в началото на настоящата година. А може би, ние българите, трябва да се окичим с холандската титла – в толерантността ни има патологични нотки на страх.

 Облеклото създава поведенчески модели. Ако се обличаш в стил гангста (с дъното на панталона до под коленете) е много вероятно да се държиш така и оттам да произлязат определение  действия. С облеклото често се заявява и принадлежност към дадена социална група, културна общност, образователна институция. Това, с какво и как ще се облича човек, не е маловажен въпрос (също като говоренето на ти, което улеснява корупцията и престъпното поведение). Въвеждането на задължителни униформи във всички учебни заведения и dress code за университети ще намали престъпността, ще подобри междуличностните отношения и ще увеличи респекта към институциите и самия себе си.

Ако пътят ни като държава и нация е към Европа в нейните чисти западни измерения (като модел за развитие на отношения, градска среда, естетика) облеклото ще е европейско. Ако вървим към мултикултурно общество от ориенталски тип, въпросът кой, как и защо се облича не би трябвало да има никакво значение.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5364

Posted by on сеп. 30 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.22438 лв
 CHF =  1.6758 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.24292 лв
100  RUB =  2.78133 лв
 USD =  1.58804 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.