„НЮ ЙОРК ТАЙМС“: НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ СЕ ОПИТВА ДА ВЪВЛЕЧЕ БЪЛГАРИЯ В АРАБСКАТА ПРОЛЕТ

Близо две седмици след експозията на бомба в автобус в израелски туристи, разследващите в България казват, че все още не са идентифицирали атентатора, и публично не са обяви кой смятат за отговорен за нападението. В случай, че отговорността остане забулена в мрак, последсвията от нещастието за малката балканска страна са ясни: застрашени да добрите й връзки, както с Израел, така и с арабските страни от Близкия изток.

Официалните български власти не са особено склонни да се присъединят към публичните обвинения на израелският премиер Бенямин Нетаняху, който обвини за атаката Хизбула и Иран, гледна точка споделяна и от американските власти. Вместо това правителството се опитва да задържа подробности за разследването, като се надява да избегне грешки в усложнена глобална и политическа ситуация за която нарастват доказателствата за скрита война между Израел и Иран и Хизбула.

„За малка България да излезе и открито до назове Хизбула в такъв контекст е равносилно на това да навлезе в минно поле. „, казва Владимир Шопов, политолог от Нов български университет в София. „Трябва да си абсолютно сигурен, наистина напълно уверен, че убедителните ти доказателства ще издържат пред всички останали страни от Европейския съюз“.

Представител на българската служба за сигурност, пожелал анонимност, каза, че в схемата на нападението и уликите има ясна насока, която води към Хизбула, но че ще е нужно известно време преди да може официално да се каже, че това категорично е така.

За разлика от Съединените щати и Израел, които официално приемат Хизбула за терористична организация, Европейският съюз отказва да я вкара в черния списък с подобни организации, с аргумента че това е едновременно политическа партия и военно формирование, което от миналата година е част от ливанското правителство. „Залозите са изключително високи за страна с население малко над 7 милиона, по-малка от Ню Йорк, чиято политическа класа обикновено е заета от „блажено тесногръдие”, както я определя  г-н Шопов.

България е кацнала точно по средата между Сърбия, ударената от кризата Гърция и нарастващата регионална сила на Турция, неин съсед на югоизток. Като член на НАТО и на ЕС, страната работи заедно със западните си партньори, за да преодолее наследената си корупция и организирана престъпност.

Страната има местно мюсюлманско население, оценявано на 10 %, най-вече етнически турци, но и славяни-мюсюлмани, както и емигранти от Близкия изток. „България има мюсюлманско малцинство. Имаме и много араби, които са дошли в страната, и не бихме искали те да се чувстват дамгосани по някакъв начин заради този акт.”, казва в интервю българския външен министър Николай Младенов.

Това е спокойна страна и искаме да я запазим такава.“, добавя Младенов.

Ангажиментите на страната и международното й присъствие се промениха в последните години като отражение на новите й партньорства. България имаше войници в Ирак и все още има около 600 военни в силите на НАТО в Афганиста. Господин Младенов се опитва да въвлече (engage) България в Арабската пролет; през май членове на сирийската опозиция се срещнаха в България.

В суматохата след бомбения атентат, българските официални власти бързо разпространиха видео на атентатора чакащ в залата за пристигания на бургаското летище. Но това действие бе заменено от мълчание, докато разследващите чакат за ДНК от самоубиеца и пръстови отпечатъци от международната база данни. Младенов отхвърли критиките за бавния ход на разследването с думите „Да дадем на хората, които работят по случая, възможност да си свършат работата.“, каза той.

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви миналата седмица, че атаката е дело на „изключително опитна” група заговорници. Много от изявленията на властите тук сякаш целяха да разсеят критиките в страната по отношение на разследването.

„Колкото повече време минава, толкова повече намаляват шансовете за идентифициране на нападателя”, казва Михаил Миков, депутат от опозиционната социалистическа партия. „Ако не разберат кой е атентатора в рамките на 10-15 дни, не вярвам това въобще да се случи”, казва още Миков.

Вътрешният министър Цветан Цветанов, обяви в интервю, че разледваното продължава, но не може да се коментират публично обстоятелствата около него, за да не се изложат на риск следи по които се работи. Цветанов обяви, че атентаторът е бил в България повече от 20 дни и че фалшивата му американска шофьорска книжка е направена извън България.

Когато се случи бомбения атентат българските власти даваха пресконференция в отговор на доклад на Европейската комисия в който се казва, че прогресът на страната в борбата с организираната престъпност и корупцията „все още не е устойчив и необратим”. „От моя гледна точка никой реално не е гледал на тероризма като на нещо, което може да се активизира”, казва Катя Христова – Вълчева, шеф на кабинета на министъра на правосъдието.

Бившия шеф на  Националната резузнавателна служба генерал-лейтенант Кирчо Киров, каза, че не е изненадан от атаката. „През последните 5-6 години имахме много конкретна информация, че организации като Хизбула и структури, свързани с Ал Кайда, както и отделни лица, са готови да подготвят нападения”, посочва той.

През януари, преди да напусне службата, „имаше съвсем конкретна информация за атаки срещу израелски туристи”, казва генерал Киров.” Ние взехме мерки за предотвратяването им. Зимният сезон мина без инциденти. Летният не успя”.

В. Ню Йорк Таймс / 31 юли 2012  Автор: Николас Кулиш / допринесъл за материала репортер Боряна Джамбазова. Заглавието е на Общество.нет. С незначително съкращения.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5068

Posted by on юли 31 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.