НОРВЕГИЯ – СЕВЕРНАТА ПРИКАЗКА

В най-скъпия град Осло ще откриете дори Музей на магията, съхраняващ различни реквизити на норвежките фокусници
 

Бяхме в Норвегия малко преди Александър Рибак да изпее своята “Fairy tale” – вълшебна приказка на света и да направи Осло, следваща столица на „Евровизия”. Тръгнахме за Норвегия с дрехи като за студено, а най-старата северна столица имахме прекрасен слънчев неделен ден. Поради влиянието на течението Гълфстрийм, в Норвегия има по-високи температури от нормалните на тези ширини.
Столицата Осло е основана през 1048 г. от н.е., върху 40 острова в края на дългия 100 км Ослофиорд. Заобиколена е от живописни хълмове и зеленина. Осло предлага на своите посетители интересни забележителности и музеи. Разделена е от река Акерселва по чието крайбрежие е разположена древната крепост и замък Акершус, днес превърнати в музей. Интерес представляват: Кралският дворец; Норвежкият парламент; старият университет, изграден от тъмен гранит; Националният театър, пред входа на който са паметниците на бележитите норвежки драматурзи Хенрих Ибсен и Бернсон; Националният музей на Осло, където се съхраняват прочутия сал Кон-Тики и тръстиковата лодка Ра II на световноизвестния учен и пътешественик Тур Хайердал, музеят Фрам, където е разположен едноименният кораб с който Амундсен достига до бреговете на Антарктида, Норвежкия Музей за история и култура, където на открито ще разгледате традиционни къщи от цяла Норвегия или най-модерната сграда на операта, с която се гордеят всички норвежци.  Може да си направите снимка пред сградата, къде се връчват световните нобелови награди за мир. Млади хора с тениски и къси панталони се разхождат в парка Вигеланд с 212 скулптурни композиции от бронз, гранит и ковано желязо. В Осло ще откриете дори Музей на магията, съхраняващ различни реквизити на норвежките фокусници. Всичко това, дори повече може да разгледате без екскурзовод и сами за два или три дни защото в Осло както във всички европейски градове от рецепцията на хотела можеш да вземеш безплатно, карта и пътеводител, с които лесно може да достигнеш до всяко място. А ако говорите английски език разходката ви се оказва още по-лесна защото всички норвежци,  млади и стари знаят английски и навсякъде срещаш спокойни, усмихнати и отзивчиви хора, готови да ги отговорят. В неделния ден на крайморския булевард и парка Вигеланд срещнахме много млади татковци с колички с бебета без майките, и млади хора от които единия е чернокож или мюсолманин. Колко различен, красив и чист град е Осло не се наемам да разкажа.
И ние бяхме чували, че Осло е най-скъпият град в света. На нас българите навсякъде ни е скъпо. В Осло в неделя пихме кафе за 6,00 лева и чаша бира на стойност 13,50 лева. За тези пари в делничен ден можеш да си купиш от супермаркет 4 бири, но в неделя там са отворени само мгазини “Seven-eleven”, в които има бързи закуски, сладкиши, сандвичи и безалкохолни.
    Поредната среща по проект „Да дадем ръка на природата” на програма „За учене през целия живот”, ни отведе в Норвегия и “Lanke scole” в селцето Hell бяха крайната ни цел. Решихме, че от Осло ще пътуваме с влак за да видим повече от Норвегия, въпреки, че продължителността на пътуването е близо седем часа. Страховете ни, че ще се отегчим бяха напразни. Покрай прозорците на влака се редуваха приказни гледки-зелени гори, замръзнали и разтопени фиорди, красиви дървени къщи, гара Лили Хамер, паметник на Пер Гинт на една от гарите, жив муфлон с навити рога гледа любопитно от гората. Не разбрахме кога стигнахме.
Посрещнаха ни на гарата на третия по големина град в Норвегия-Трондхейм. Трондхайм е норвежки центъра на образование, технически и медицински изследвания с норвежки университет за наука и технологии (NTNU). Поради това, че е разположен покрай дългият 22 километра фиорд, го наричат северната Венеция. А от снимката ще се убедите, че има защо.
     С друга любопитна история е свързано името на селото Hell, което на английски означава-пъкъл, ад. До централната сграда е тази за колетните практки на която има надпис:Hell-Gods expedition. Преведено-Ад-експедиция на боговете. Всъщност норвежката дума нell означава успех, а надписа на малката сграда е- експедиция на стоки. Всъщност тази забавна игра на думи прави селото световно известно и хиляди хора от целия свят пристигат тук дори само за да си направят снимка пред надписа на гарата и кажат, че са били в ада. Всяко лято там се провежда и музикален фестивал.
В Трондхаим имахме своята вечер в ресторант на телевизионната кула, от едночасовата обиколка от който се наслаждавахме на приказната гледка към един от заливите на Северно море, на множество фиорди и красивите дървени къщи на града. Цяла Норвегия е като огромно село от красиви като вили дървени къщи, разположени сред зелени гори, между приказни скали, езера и реки. Норвежките ни колежки споделиха, че когато станат сутрин много често виждат да се показват от гората елени и дори рисове. Поканата в един от техните домове ни разкри същността на израза: „ Норвежците имат най-висок стандарт на живот”. Мебелите са кожени и дървени- красиви,  стилни и скъпи. Там няма огради и домовете не се заключват. Никой не краде защото всички имат това, което видяхме. Кмета на община Стрьодал ни разказа и интересни неща от социалната политика. Ако някой остане безработен-общината поема неговата издръжка. А това означава, че му поема разходите за ток, газ, вода и телефон. Дава му купони за храна, купува му дрехи и го изпраща на почивка. 
“Lanke sкole” е обикновено първоначално европейско училище с около 300 деца. По-скоро прилича на дом отколкото на училище, защото има много кътове за отдих с обзавеждане като в домашна обстановка. В училището има и деца със здравословни проблеми, с които се занимават специални учители. Непосредствено до училището започва гора, тяхната местност ”lavvo”/ ”lavvo” /в която по програма всички класове имат задължителни три часа седмично. Там се катерят по дърветата, строят си палатки, къщи от отсечени дървета, палят огньове на определените места, тичат и играят на воля. Не че в България нямаме гори, и не че нашите деца не биха правили с удоволствие същото.
Наблюдавахме уроци и както при нас във всеки клас ни изпълниха драматизации на норвежки легенди, песен или танц. Една от песните ми хареса толкова много, че попитах каква е тази песен, смятах, че е старинна норвежка песен. Оказа се, че това песента изборна норвежците за евровизия. Като се върнах в интернет прочетох за Александър Рибак. Лиса едно от норвежките момичета-колежки ми изпрати песента, аз свалих текста от интернет и понякога си я пусках. Гледах един от полуфиналите на «Евровизия» и разбира се Александър Рибак беше моят фаворит, но си мислех, че просто съм пристрастна. Останалото го знаете. Така фантастичната приказка на Александър Рибак направи нашето посещение в Норвегия още по-вълшебно и незабравимо, направи го нашата северна приказка. Разказах ви една малка част от нея, а вие може да имате своята – в Осло, следващата година на Евровизия. Пожелавам ви го!
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

КАВАЛА – НАКАЦАЛА ПО ХЪЛМОВЕТЕ

БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2311

Posted by on юни 11 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24615 лв
 CHF =  1.70057 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23031 лв
100  RUB =  2.65 лв
 USD =  1.69571 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.