НОВ ХОД НА ЧЕХИЯ ДА БЛОКИРА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

ЧЕШКИТЕ СЕНАТОРИ СЕ ОБЯВИХА ПРОТИВ ДОГОВОРА ОТ ЛИСАБОН И СА ПОДАЛИ НОВА ЖАЛБА В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД НА СТРАНАТА

Жалбата може да доведе до забавянето на ратификацията на  Лисабонския договор, дори ако ирландските гласоподаватели на референдум преосмилят позицията си и го приемат.
Чешкият президент Вацлав Клаус, който е отявлен евроскептик, казва, че той няма да подпише договора, докато съдът реши.
Лисабонският договор не може да влезе в сила, докато всички 27 държави членки на ЕС не го одобрят.
Чешкия съд е отхвърлил жалбите относно предишния договор, който има за цел рационализиране на институциите на ЕС, за подобряване на вземане на решения в разширения блок.

Битка за суверенитет

Седемнадесет евроскептици сенатори подписаха последната петиция, независимо от факта, че чешкия парламент одобри договора. Сенаторът, който подаде нова жалба, Жири Оберфалзер, заяви пред Би Би Си, че има съществуващи сериозни опасения, че документа би нарушил чешкия суверенитет.  Той и колегите му искат съдът да реши дали договорът е формиран на правна основа за създаването на европейска свръхдържава. Ако това се случи, казват те, то очевидно нарушава Чешката конституция.

Друга заплаха за Лисабон ще излезе, ако не бъде ратифициран навреме за общите избори във Великобритания, които се очакват през април или май и в  които британските консерватори са фаворити за победа. Те обещаха да пуснат Лисабон на референдум в Обединеното кралство, ако то не е все още в сила. Британските консерватори, обаче се най-големите евроскептици в съюза и идването им на власт е знак, че и там няма да си дават много да настояват за приемането му.

Противниците на Договора казват, че подкопава националния суверенитет и концентрира твърде много власт в Брюксел.
Ирландските гласоподаватели отхвърлиха Договора миналата година, и това хвърли в смут администрацията в Брюксел, която се бори на живот и смърт за приемането му.  Проучванията на общественото мнение показват, че този път ирландския ”Да- лагер” ще спечели, въпреки широката критика срещу правителството и неговите действия за решаване на  икономическата криза.
Ирландия е единствената държава член на ЕС, в която трябва да се проведе референдум за договора, въпреки че има призиви за референдуми в няколко други страни. Съгласно ирландското законодателство, всяка съществена промяна на договора за ЕС, води до изменение на ирландската конституция – и това изисква референдум.

Договорът ще доведе до някой основни промени.. Това ще разшири областите на политиката при гласуване с квалифицирано мнозинство, вместо с единодушие. Той също така ще създаде нов пост на президент на Европейския съвет – обединението на лидерите на ЕС членки – и върховен представител за външната политика. Това е една от причините за сериозния отпор на евроскептичното ядро в съюза.

 
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2550

Posted by on сеп. 30 2009. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.