НОВ ПЪТЕВОДИТЕЛ ВЪЗКРЕСЯВА СПОМЕНА ЗА „БЪЛГАРСКИЯ ЙЕРУСАЛИМ” – ОХРИД

Ohrid 1Десетки столичани уважиха премиерата на книгата – пътеводител на Даниел Пангев  „Охрид, Охрид, убав, мил”. Тя е наречена така по името на известната староградска охридска песен. Водещи на прекрасното тържество бяха Райна Манджукова, автор и водещ на предаването „Облаче ле бяло” и Александър Радонов от Банско. Многобройната публика имаше възможност да чуе автентичната история за спасяването на българските войници в края на 1944г., да се докосне с фотоси до охридските църкви, да разбере малко известни факти, свързани с този прекрасен град. За доброто настроение се погрижиха и момчетата от група „Гром Падина”, които впечатлиха със своите акапелни изпълнения на народни песни от Пиринска Македония.

Даниел Пангев е роден в София, потомък на Пангевия род от село Рожен, Мелнишко. Дядо му Георги Пангев е бил войник в Солун по време на Втората Световна война.

При представянето на книгата бившият посланик на България в Скопие ген. Михо Михов сподели пред гостите, че книгата не е обикновен пътеводител, а носи в себе си голяма доза научност и това е ценното.

Книгата съдържа в себе си полезна за всеки български турист информация, но не забравя и историческите факти. В нея има богат материал за историята на града, за родените в него известни личности като Григор Пърличев – първият преводач на български език на Омировата „Илиада”, Кузман Шапкарев, акад. Иван Снегаров – един от най-известните български църковни историци и др. Представени са и българските генерали, родени тук.

„Признавам си, че докато писах тази книга на много пъти ми идеше да заплача. Ще кажете защо? Ами защото докато тези хора са си пазили българщината, във време, в което всяка българска книга се е преследвала в Македония, във време, в което да се наречеш „българин” е било равносилно да те пратят в лагера „Голи отток” или „Идризово”, тук в България собствената ни държава прати Димитър Талев в лагера „Куциан” край Бобовдол. За период от 45 години забравихме, че в Македония живеят българи. И най-страшното, българите в Пиринска Македония бяха карани с милиция да се отречат от българския си корен, език и култура и да се напишат „македонци” по паспортите. Такива каквито се писаха баба ми, дедо ми и много други роженлии. А костите на Гоце Делчев ние от София ги дадохме на Скопие. Това беше време, когато българи убиваха българи зарад това, че са българи. Тая книга трябва да ни напомня тия грешки от миналото, за да не ги повтаряме никога повече.”  сподели развълнуван автора.

Ohrid 5

Ohrid 4

Ohrid 2

Ohrid 3

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6563

Posted by on юни 9 2013. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.