НОВИ КНИГИ

”ЗАД ФАСАДАТА НА БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ”

СКАНДАЛНА ИЗПОВЕД НА БИВШИЯ НИ ПОСЛАНИК ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Венелин ЦАЧЕВСКИ

В тази книга се говори за неща, които всички знаем – но за които малцина се осмеляват да свидетелстват. Тя става още по-актуална на фона на все по-често пишещото се напоследък в западните медии за България: ширеща се корупция, административна некомпетентност, шокиращи служебни злоупотреби, финансови безобразия, безпринципна кадрова политика.
Авторът се осмелява да разкаже за всички тези неща от личен опит – като български посланик във Финландия, назначен по лична препоръка на А. Доган. Става ясно, че срещу това се е очаквало да си затваря очите за професионална некомпетентност на хора, свързани с ДПС, назначени в посолството. Отгоре на всичко посланик Цачевски разкрива финансови злоупотреби в мисията. „Старомодно“ почтен и морален, той информира своевременно Външно министерство и неколкократно настоява да се извършат ревизии. Това му коства много  – подложен е на постоянен натиск, клюки, клевети, заплахи. Така се стига до „Аферата Цачевски“, станала популярна у нас с лъжливите обвинения срещу автора, че като посланик е продавал алкохол във Финландия – по този повод се появяват 14 публикации във в. „Монитор“. В резултат на всичко това през м. август 2006 г. е отзован като посланик; но финландските власти оценяват по достойнство приноса на посланик Цачевски – награден е с престижен орден и е поканен за гост-професор в Хелзинкския университет.
Книгата би могла спокойно да се озаглави „Зад фасадата на българската държавност“ – до такава степен разкритото в нея е валидно не само за дипломацията ни, но и за всички сфери на държавното управление в България, която Венелин Цачевски, а и много от нас наричаме своя Родина.

За автора:
Венелин Цачевски е роден през 1948 г. в град София. Има магистърска степен по международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство в София. Работил е в Института за външна политика „Иван Башев”, Института по международни отношения и др. През 1975 г. защитава докторска дисертация по международна икономика. На 32-годишна възраст става старши научен сътрудник, а през 1989 г. получава научната степен „доктор на науките”.
Бил е експерт в Министерството на външните работи  по въпросите на интегрирането на България в Европейския съюз. Като професор по политически науки е преподавал в Славянския, Великотърновския и Нов български университет по Теория на международните отношения и Външна политика на България. От 2007 г. Венелин Цачевски изнася лекции като гост-професор в Хелзинкския университет, където преподава по съвременното развитие на Югоизточна Европа и външната политика на България.
Венелин Цачевски е автор на голям брой публикации по развитието и външната политика на България, сигурността и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, ЕС и НАТО. През 1993 г. публикува фундаменталния труд „Българският комунизъм”. Автор е също на книгите „Балканите. Новата Югоизточна Европа”, която претърпя две издания, „Балканите. Европейският избор”, „Балканите. Краят на конфликтите”, „Балканите. Трудният път към обединена Европа” и др.
Специализирал е в Белгия, Русия, Финландия, Япония и Швейцария. През 2003 – 2006 г. Венелин Цачевски бе посланик на България във Финландия, а през 2004 – 2006 г. и в Естония. След приключването на посланическия мандат в Хелзинки е удостоен с високия финландски орден „Гвардейски кръст” за приноса му в развитието на българо-финландските отношения.
       
”Зад фасадата на българската дипломация”, ИК „Изток – Запад”, 312 стр, цена 12. 90 лв.

 


 

„КОГАТО МАМА И ТАТКО РАБОТЯТ МНОГО“ една книга, пълна с отговори

На 3 декември 2008 с откриването на XXVII Софийски международен панаир на книгата  ИК ТАРА ще представи на българската публика нова книга от италианската поредица за родители на своя щанд на 4 етаж в НДК.
Книгата „Когато мама и татко работят много“ от Несия Ланиадо е посветена на дилемата на съвременния родител: как да съчетае успешно работата със семейството, ангажиментите с любовта към децата. И възможно ли е човек, който работи на пълен работен ден, въпреки всичко да бъде родител на пълен работен ден? Заедно с това книгата дава разумни съвети за избор на подходяща детска градина  или детегледачка, за справянето с детската тревога при раздяла, за откликването на детските чувства и потребности.
Книгата е издадена за първи път през 2003 г. в Италия от RED Edizioni и още с публикуването си става бестселър на италианския книжен пазар, а по-късно и в Полша.

За автора:
Авторката, психоложката Несия Ланиадо, дългогодишен главен редактор на популярните в Италия списания за родители „Жена и майка“ /“Donna e mama“/ и „Заедно“ /Insieme“/, е най-издаваният автор на RED Edizioni. През следващата година в своята италианска поредица ИК ТАРА  ще представи на българските родители нейните книги „Да живеят бабите“, „Сексуалността и децата“ и “Детските лъжи“.

„Когато мама и татко работят много“ излиза със съдействието на фармацевтична компания  Boehringer Ingelheim Pharma GMBH и по-специално на нейните продукти за борба   с  кашлицата и хремата Мукосолван и Муконазал Плюс . ИК ТАРА е основана през 2002 г. и е първото издателство в България, специализирано в издаването на книги за родители.


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

РУМЕН ЛЕОНИДОВ: НЕ СЛУЧАЙНО ВИКАМЕ МЕРСИ, ВМЕСТО БЛАГОДАРЯ

„СМЪРТТА НА СИНЯТА МЕЧТА”

СИЛВИЯ КАЦАРОВА: ИНТЕРНЕТ СРИНА ШОУБИЗНЕСА

ТОДОР КОЛЕВ: ДНЕС Е ВАЖНО НЕ КАКВО ВЪРШИШ, А ЗА КОЛКО

ЖИВОТЪТ НА ДРУГИТЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1752

Posted by on дек. 1 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.