НОВИЯТ ДЕМОКРАТ

Той е сравнително млад, понякога образован, говори чужд език, а понякога и два, често е пътувал зад граница, има блясък в погледа, но не от пиене (той е над тия неща), има мнение по всички въпроси, често употребява думичката демокрация, която счита за своя религия, толерантен е, мечтае за плурализъм, впуска се в плам в разни дебати, когато говори с вас ви гледа малко високомерно, но това е нормално за такава биография, има любими автори и политици. С една дума това е новият български либерал. Той толкова се е вживял в ролята си на последна инстанция, че някак неусетно и за самия себе си е загубил представа за реалността и се е превърнал в изпразнена от съдъражание черупка. Тя не е формирана от автентичния демократичен седеф, а от сбирщина накриво налепени етикети, които нямат нищо общо с оригинала.

Новият либерал е демократ, но не търпи чуждо мнение, когато се различава от неговото или най-малко на това на хората от които се възхищава. Според него този,  който не защитава идеите на демокрацията няма право на мнение. Но ако демокрацията е свобода на мнение,  заклеймяването на някой, който не споделя нейните принципи е отстъпление от основните й идейни корени – следователно това вече не е демокрация. Следователно  демокрацията на новите  демократи е всичко друго, но не и демократична. Така, че по-добре да махнем окончателно този етикет от празната черупка.
Новият либерал е толкова ревностен в отстояването на идеите си, които често и той обърква в широтата им, че е готов да води съдебни дела, за да защити накърнените си права. Съдът е демократична институция и понеже някой, който има друго мнение и нарушава с някои свои думи правата му е най-добре да бъде даден на съд. Нищо, че съдебната система, по примера на една презокеанска, ще се задръсти от идиотски дела за по 1 лев, заведени само заради думите.
Новият демократ обича много думичката дискриминация. Той притежава умението навсякъде и във всичко да я открива. Докато накрая се превърне в участник в състезание в което е страшно да попаднеш на терена му, защото може да те оплете в мрежа от демократично-регулаторни институции.
Той винаги говори политически коректно. Въпреки, че речникът на политическата коректност се обновява често, либералът демократ винаги успява да вкара новите думички в някое свое изречение. Горд е, че е един от флагманите на новоговора.
Почти винаги се срамува от произхода си. Най-често от родителите си и гузновато се извинява  заради тях. Важното в личната му философия е умението да се разкаеш, да кажеш колко съжаляваш, да се отречеш от нещо, за да намериш друго… от което след време пак да се отречеш.
Често спори. Но винаги е прав! Знае много, защото е чел правилните книги. Да, и при демокрацията има правилни книги. Кой е казъл, че демокрацията е уникален сбор от различни мнения на които всеки има право.
Не обича много много традициите. Малко са му демоде. По-интересни са тези на съседната цивилизация. Разбирането и споделянето на чуждото е признак за широта на познанието, но при него вървят в гарнитур от замазване на традиционното, своето.
Новият демократ, досущ като стария фашист е фанатичен във вярата си, в непогрешимостта на „идеала”, на собствената си правота. Няма да се спре пред нищо, за да наложи идеята. И толкова усърдно вярва и я експлоатира, че я е моделирал до неузнаваемост. Така дефакто превръща идеята  в нещо друго. Нещо в което някой, някога, преди е вярвал и заради, което много отдавна се е борил. Досущ, като прасетата от „Фермата” на Оруел.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

ЗА ИЗБОРИТЕ В ЕДИН ДЕН, МАЖОРИТАРНИЯ ЕЛЕМЕНТ И ДЕСНИЯ ПАСИАНС – АНКЕТА СРЕД ПОЛИТОЛОЗИ

ТУРЦИЯ В ЕВРОПА… ВСЕ ПО-ДАЛЕЧ

МИТОВЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ

ПОРТФОЛИО СТРАТЕГИЯ 2009

ОТ ЛУМПЕНА ДО ГРАЖДАНИНА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2011

Posted by on февр. 10 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.