НОВИТЕ КАНДИДАТИ ЗА ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ БЪДЕЩИЯ УПРАВЛЯВАЩ

doc Maria PirgovaРазвитието на извънпарламентарните партии днес се следи особено внимателно, от тях зависи кой ще може да направи управляваща коалиция  – БСП или ГЕРБ. Затова всяка социология и изводите от нея ще тежат все повече в публичното пространство.

 ГЕРБ и БСП си мерят силите и от значение е всеки кандидат, който ще могат да пратят в следващия парламент. Ясно е обаче, че и двете сили няма да имат мнозинство и ще разчитат на коалициите, които могат да направят. Напоследък Б.Борисов изглежда изнервен от този факт и говори само за това колко му трябва мнозинство. Работата му,  според социолозите, е далеч от реализация.

 Агенция ЕСТАТ публикува данни от свое изследване на интернет-терен  от последните дни на декември. И времето и пространството на изследването не са традиционни, но данните са интересни. В периода на празниците в интернет са предимно интелигентни потребители. Затова ЕСТАТ има право да покаже тази картина, която посочва траен интерес на предимно млади  и образовани хора към предстоящите избори.

Първо за парламентарните динозаври. ГЕРБ са подкрепени от 21,4% от анкетираните. Цифрата показва относително съответствие и с други национални изследвания на традиционен терен. Цифрата на БСП е 11 %. Като имаме предвид застаряващия електорат на БСП, то подкрепата им в интернет не е малка. ДПС може да ни изненада с неговите 1,2 %, но кой на село  ползва интернет и естествено изследването не е представително за тази част от българското население. „Атака”  получава 3,8 %. Българските образовани  националисти са силно разочаровани от способностите на Волен Сидеров като опозиция. Синята коалиция вече не е един субект – СДС получава 3% от гласуващите, а ДСБ се задоволява с 1,4 %.  Развитието на новите сини още не е ясно.

По-интересни са извънпарламентарните партии. „България на гражданите” на Меглена Кунева изпреварва БСП с 0,2 % и нейните почитатели са 11,2%. Макар и с малко Кунева излиза преди БСП. Това означава, че нейните симпатизанти са предимно фенове на новите технологии на средна възраст.

Силата на Волен Сидеров явно се излива към ГОРД, като печелят 4,1 %. ГОРД може би загубиха малко темп от есента, когато Слави Бинев беше особено активен срещу правителството.

Впечатлява „Нова алтернатива” на Николай Цонев с 3%. Тази партия се развива в средите на разочарованите и уволнени военни,  към нея гравитират партриоти  и  центристи, които не приемат нито БСП, нито ГЕРБ. Нова алтернатива използва преди всичко интернет. Към Цонев се присъединяват и тези, които не виждат перспектива в НДСВ, които остават с 0,4 %.

РЗС-Марешки, ВМРО-БНД и ЛИДЕР-НИЕ имат по 2 % от участващите. Последните три партии вероятно ще търсят обединения, защото коалициите, които сега правят, са малки и не обещават развитие.

Според изследването 17,9 % от българите няма да гласуват, а почти същият брой не са решили още за кого да гласуват.

Автор: Доц. д-р Мария Пиргова

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5984

Posted by on ян. 16 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.