НОВИТЕ ГЕТА НА СОФИЯ

Социалните епидемии тръгват от наглед маловажни неща. Например надписите. Това на снимката долу е витрина на месарница на столичната улица "Кирил и Методий", близо до Женския пазар. Ако ви се случи да минете оттам, и за миг забравите, че сте в София, може спокойно да си помислите, че сте попаднали в  Близкия изток. Магазини, фризьорски салони, месарници, кинкалерии, ресторанти всичко е с надписи на арабски и турски,  хората говорят на езици, които не се традиционни за Европа, мъже стоят на групи и стрелкат с погледи преминаващите, облеклото е различно, миризмата характерна, боклук може да се хвърля и на улицата…
С една дума обособил се е нов район на Столицата. Животът там се ориентира към друг път на развитие.Това е един свят със собствени правила и логика на съществуване, различна от нашата. Той се разраства във всички възможни посоки и обхваща територия от ЦУМ чак до ул. Опълченска. Каре колкото половин Смолян. В момента в който се появи първото поколение млади хора, израстнали в България, но възпитани по ориенталски, и този начин на живот и неговата култура достигнат критична маса, ни чакат невъобразими проблеми. Проблеми в които днес дори богата и стара Европа затъва и с които не може да се справи. Мултикулурализмът там не се провали – той се сгромоляса тотално. Либералните му защитници (които по парадоксален начин са  най-омразните на тези, които защитават) трябва да понесат своята отговорност. Но това е тема на друг разговор.
Ограничаването на този вид градове в градовете и държави в държавата трябва да бъде спряно. И независимо кой бъде избран за кмет на столицата, в сътрудничество с правителството, трябва да предприеме спешни мерки. Първата е абсолютна забрана на всякакви публични места на надписи на езици различни от официалните в Европейския съюз. Така новите ни съграждани няма да могат да маркират територии, да променят градската среда и да придобиват самочувствие от гости към домакини.
В програмата Радикално за София на „Общество за нова България” е залегнала подобна точка и аз ще гласувам за това с бюлетина номер 30 на изборите на 23 октомври 2011. С наглед малката стъпка започва най-дългия път.  Защото за един град и неговото развитие трябва да се мисли дъгосрочно, в перспектива. Само така има шанс за  по-добър и спокоен начин на живот. 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ГОЛИ ХОРА ХВАНАТИ ЗА РЪКА В БЕЗКРАЕН КРЪГ

ШЕНГЕН И КАТУНИЦА

ВЪРВИ ЛИ СЕ КЪМ НОВА РАЗВРЪЗКА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ?

СТРАСТИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ

ПО ГАЩИ В ЦИК И НА ТУРСКИ В СЪДЕБНАТА ЗАЛА ИЛИ КЪДЕ ОСТАНАХА ГРАНИЦИТЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

ЗАСПАЛА НАЦИЯ СМЕ!

БЪЛГАРИЯ Е ШАМПИОН ПО ТОЛЕРАНТНОСТ

ИНТЕРНЕТ ИГРА МОДЕЛИРА БЪДЕЩИ СИЛИКОНКИ

ПЕСТЕНЕ ОТ МАЙКИ И БОЛНИЧНИ ИЛИ НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА ДАЛНОВИДНОСТ

ДА НАВОДНИМ С ЧУЖДИ СТУДЕНТИ – ПОРЕДНАТА ИДЕЯ С ФАНТАСТИЧЕН ПРИВКУС

ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НОВО ПОКАЧВАНЕ НА ЦЕНИТЕ

МАГИСТРАЛИ И ПРАХОЛЯК

ШАХТИ ОЧАКВАТ СВОИТЕ ЖЕРТВИ

ЗА ЛИЧНИЯ ПРИМЕР И ВЕЧНИЯ ВАНДАЛИЗЪМ

СЛЕД ГОРИВНИЯ – И ЗДРАВЕН ПРОТЕСТ?!

ДЪРЖАВА И ОБЩИНИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ МЕДИИТЕ ГУБЯТ ХАРАКТЕРИСТИКИТЕ СИ

ГРАТИСЧИЙСТВОТО В СОФИЯ КАТО НАРАСТВАЩ СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ

КАРУЦИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СОФИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4103

Posted by on окт. 11 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.