„НОВАТЕК“ МОЖЕ ДА ПОРАЗКЛАТИ МОНОПОЛА НА „ГАЗПРОМ“

NovatekПравителството призна, че има вероятност да бъде предоставено правото на експорт на независими производители на газ. Такава позиция изрази на форума в Давос руският премиер Дмитрий Медведев

Отмяната на експортния монопол на „Газпром“ е потенциално възможна, „защото сега у нас има независими газови доставчици, но ние не сме длъжни да губим пари“, заяви на Дмитрий Медведев на Световния икономически форум в Давос. „Това е най-важното. Парите са на първо място. Всичко останало са приказки“, подчерта руският премиер. По думите му, преди да се разреши на НОВАТЕК и на други производители да изнасят гориво за чужбина, е необходимо максимално детайлно да се предвидят всички последствия. Сега монополното право да доставя газ зад граница се държи от „Газпром“.

Заместник министърът на енергетиката Павел Фьодоров заяви, че сега в правителството се обсъжда въпросът за либерализацията на експорта и решението може да се вземе още през януари-февруари. От своя страна, институцията е разработила и представила няколко варианта за промени в закона за експорта.

НОВАТЕК засега има възможност единствено да сключва договори за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) от Ямал по договор с „Газпром“. Но компанията иска да придобие права за самостоятелни доставки. През ноември стана ясно, че компанията е изпратила в Министерството на енергетиката предложение да се отмени експортният монопол на „Газпром“. Енергийният министър Александър Новак, тогава отбеляза, че министерството разглежда възможността за сключване на преки договори, като подчерта, че трябва отделно да се разгледа въпросът за това, с какви форми на юридически договори, в това число и с „Газпром ескпорт“, това ще стане.

Засега НОВАТЕК може да сключва единствено посреднически договори с чуждестранни компании. Така, от октомври независимият доставчик продава газ, който купува на европейския пазар, на немската EnBW. По такъв начин, се планира ежегодната продажба на около 2 млрд. кубични метра газ на EnBW. Вчера шефът на НОВАТЕК Леонид Михелсон отбеляза, че не изключва възможността за сключване на нови договори с европейски компании, без да разкрива повече подробности.

В „Газпром“ не са съгласни с възможността за диверсификация на доставките за чужбина.  „Смятаме, че съществуващата схема е оправдана и ефективна“, заяви за РБК daily официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов. Източникът на РБК daily в Министерството на природните ресурси заяви, че институцията подкрепя отмяната на експортния монопол на „Газпром“, но само що се отнася до втечнения природен газ. От редакцията не са успели да получат коментари от Федералната антимонополна служба и Министерството на енергетиката, въпреки че по рано излезе информация, че двете ведомства подкрепят инициативата на НОВАТЕК.

Предоставянето на НОВАТЕК на правото за самостоятелен експорт на газ ще увеличи търсенето на руско гориво, отбелязва Виталий Крюков от финансовата група ИФД „КапиталЪ“. По думите му, европейците не са срещу покупката на руски газ, а са за диверсификация на доставките и отстраняване на монопола на „Газпром“. В случай на либерализация на експорта НОВАТЕК имат добри шансове да се задържат на този пазар. Според мнението на Крюков, няма да има дъмпинг от страна на независимите компании, но на „Газпром“ ще се наложи да се примири с конкуренцията.

Полина Строганова, RBC Daily

http://ruskidnevnik.com/economics/2013/01/25/nezavisimiyat_proizvoditel_na_prirodniya_gaz_novatek_mozhe_da_poraz_16823.html

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6043

Posted by on ян. 25 2013. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.