НИНО ВЪТЕВ: АКО СОЦИАЛДЕМОКРАТИ И ЗЕМЕДЕЛЦИ СЕ ОБЕДИНИМ ВЛАСТТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА МАЛКО ПО-ДРУГОЯЧЕ

АКО ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ БЕ СТАНАЛ ПРЕЗИДЕНТ, БЪЛГАРИЯ НЯМАШЕ ДА СТИГНЕ ДО ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ, ВЪПРЕКИ НЕГОВИТЕ ЗАБЕЖКИ ВЛЯВО

 

Г-н Вътев,като икономист, финансист, банкер, социалдемократ, как бихте охарактеризирали двадесет годишния преход на страната?
Като криминален. Целта му беше да прикрие злоупотребите на старата комунистическа партия, на тъй наречените БЗНС-та и другите, които работеха в Отечествения фронт. На всеки българин трябва да е ясно, че от страната са изчезнали над 300 милиарда долара, а може и да са повече. Това е лицето на прехода! Тези пари се намират в големите западни банки, в 22 топбанки.
Не се обърна внимание и на така наречените ТКЗС-та. Те бяха около14 000 в Южна и Северна България и всяко едно от тях от 1955 до 1990 г. работеше с около 10 до 100млн.долара. Представете си тези пари къде са сега.
Тези пари са въртени в продължение на 36-37 години! Става въпрос за външноикономическите дружества, които бяха създадени през 1982-4 година от Държавна сигрност с цел крадене на западни технологии. Там отиваха само техните синове и дъщери и шуробаджанащината беше на първа позиция. Тези 640 до 670 външни, търговски, разузнавателни и контраразузнавателни дружества бяха финансирани с милиони долари. Сега, през последните месеци се говори,че видите ли, тези дружества били около 200. Продължават да лъжат хората. Така действаше Министерството на външноикономическите отношения, в което участваше предишния председател на Народното събрание Георги Пирински, и още други,които отново са в парламента. Такъв е и тъй наречения Лупи – Александър Томов, бивш вицепремиер. И кой закри външноикономическите дружества? Отново трябва да питаме другаря Иван Костов. Защо казвам другаря Костов?  Той като змия се промъкна в СДС, а този съюз беше формиран от Социалдемократическата партия, клубовете на репресираните, земеделците и Демократическата партия. И хоп, присламчиха се  някакъв Клуб 277, Зелената партия чиито секретар беше Филип Димитров и започна всичко да се обръща срещу нас. Ние,социалдемократите бяхме изтикани в ъгъла, в най-лошите позиции. Тогава бях регионален координатор на Социалдеморатическата партия в СДС -1990-1991 г. Петър Дертлиев стана неин председател през 1991г., а преди това отговараше за външно-политическите връзки, а аз бях вече организационен секретар. Ходех от град на град и организирах опозицията за смяна на режима.Преди това опитахме да правим нещо подобно с легионерите, но не успяхме.
   
Каква беше ролята на д-р Желев в началото на демократичните промени?

Той също нанесе голям удар върху демокрацията, върху клубовете на репресираните, които са основния движещ елемент за формирането на коалиция, коалиционен блок наречен, Съюз на демократичните сили. И оттук вече започна изтласкването ни и издигането за финансов министър на другаря Костов. По това време ние се опитахме да проверим кой всъщност е той. Излезе, че родителите му са били ятаци на Владимир Спасов, който в няколко свои изказвания потвърждава това. Какво търси един член на БКП в опозицията? Въз основа на тези стари  връзки на самейството си той получи пробив в науката,образованието дори в Русия, където е завършил 2-годишна авиационна школа и т.н. И никой до ден днешен не отваря документите да види какво представлява този човек. Това всичко е тема за размисъл. Значи стигаме до едно заключение, че този криминален преход е бил планиран, замислен и осъществен чрез Сашо Каракачанов, Филип Димитров, Иван Костов и хубаво е да кажа, бившия председател на Социалдемокраическата партия. Бог да го прости.

Разпадна ли се социалдемократическата идея у нас?
Тази идея никога няма да се разпадне, защото от историята знаем, че досега сме имали само двама-трима министри социалдемократи,но никога не сме имали социалдемократическо правителство. През 1919 г. сме имали един министър социалдемократ, през 1934 г.  двама-трима, но веднага са били изтикани в периферията.
Социалдемократите по принцип са участвали в тъй наречените революционни движения  1917 -1920 г.,1932 г., 1934 г. основно в Германия. Целта е била да бъде уреден по някакъв начин наемния труд. Въобще в Европа социалдемокрацията е с традиции.

 
Българската социалдемокрация днес има ли представителство в НС?
Има няколко народни представители, но са през лявото крило на БСП. Георги Анастасов е един от тях. Наш кандидат за кмет на София е Теодор Дечев, инженер, учен човек, има над 100 труда. Той беше заместник-председател на Петър Дертлиев, когато последния стана председател на цялата партия. Тогава се взе решение старата  социалдемократическа партия да излезе от сборището, защото вътре в него имаше много комунистически елементи. Едно от традиционните изказвания на Дертлиев беше, че трябва широко да отворим вратата, за да може голяма част от членовете на комунистическата партия, които са социалдемократи, да се завърнат. Това разбира се не излезе вярно. След това дойде проф.Петков, интересният финансист/може би само интересен/, който провали цялата Социалдемократическа партия, според нас.

На практика тази партия има ли я сега?
Да, има я, но сме се разделили на четири партийни групировки. Земеделците също са разделени на четири. Ако се обединим властта ще изглежда малко по-другояче. Може пък и бихме могли да намерим тези пари отнети от българите? Всъщност за мене това се казва кражба в особено големи размери. Но не виждам нито един човек осъден. А в Народното събрание става нещо много интересно – ИванКостов започва д отговаря за Държавна сигурност. Това е най-големият смях, който може да прозвучи. Ето как се пазят един друг. Той е прикрил ред престъпления. Рано или късно държавата трябва да се отърве от още подобни на него хора, като Филип Димитров, Надежда Михайлова и т.н.

Как биха тръгнали промените ако Петър Дертлиев беше станал президент, а не Желю Желев?
Ако Петър Дертлиев бе станал президент, България нямаше да стигне до това положение, въпреки неговите забежки в ляво. Щяхме да го избутаме да върви по правия път, към центъра. По принцип демократите обичат да се увличат и по лявото,но истинските социалдемокати сме в центъра.

Наскоро излезе книгата на Аспарух Панов”СДС и НДСВ – героите и жертвите на прехода”. Как намирате определението, което се налага от заглавието?
Аспарух Панов е интересен политик, но той държеше крилото на Каракачанов и Желев. Не съм я чел още и нямам отношение. Но видно е, че след като и той се е разочарвал от този преход, съзнанието на някои хора се връща към старите си позиции.

В личен план Вие и Вашите съмишленици от началото на прехода как се чувствате,какво правите,срещате ли се?
Аз преподавам, имам малки доходи, получавам и добра пенсия независимо, че не са ми признати годините прекаранои в затвора. Опитах се в съда да оправя тази несправедливост, но не успях. В прокуратурата, в съда, в Държавна сигурност се намират последните останки на болшевишко-комунистическия строй. Трябва да се изрине тази маса – те са около сто хиляди души. За съжаление няма подготвени хора, които да ги заменят. Тези хора умишлено забавиха целия преход. Затова ние предлагаме да бъде свикано Велико народно събрание с участието на всички политически партии и депутатите да бъдат само 200, но качествни хора. И най-важното, да бъде действащо! За мен тези двадесет години преход са загубени години, най-вече за държавата ни.

Двадесет години преход,това си е почти юбилей.Ще му сложим ли точка?
Не,преходът в България  ще продължи най-малко още десет години.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ЙОРДАН МАТЕЕВ, БИВШ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СП. ИДЕАЛИСТ В ИНТЕРВЮ ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

ПРИСВОЯВАТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЯ

ЗДРАВОСЛОВНО

ОНБ НАСТОЯВА ДА СЕ ЗАСИЛИ КОНТРОЛА ВЪРХУ ГРАНИЦАТА

ПОРЕДНИЯT СЛУЧАЙ НА УЛИЧНО НАСИЛИЕ ПОКАЗА, ЧЕ НЯМА БИВШИ ПРЕСТЪПНИЦИ – Калоян МЕТОДИЕВ

БЕРЛУСКОНИ РЕАГИРА ОСТРО СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАРАДИ ГРУБАТА Й НАМЕСА

КОМУНИЗЪМ И ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ 1944 – 1989 – доц. Михаил Груев

ЗА И ПРОТИВ ШАМАРОСВАНЕТО НА ДЕЦАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2676

Posted by on ное. 9 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.