НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: БОМБАТА В ДАНС БЕШЕ ПАРТЕНКА

ЕДИНСТВЕНАТА ПОСОКА, В КОЯТО АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ БИ МОГЪЛ ДА РАБОТИ, Е ДА ДИСКРЕДИТИРА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И НАЙ-ВЕРОЯТНО ТАМ ЩЕ СЕ ОКАЗВА НАТИСК

Николай Колев-Босия е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Учил е  руска филология в СУ. Работил е в куклен театър “Стара Загора”, заварчик в строителството, дърводелец. Автор на епиграми и стихове против Тодор Живков и БКП преди 1989 г. Заради тях лежал два пъти в затвора и  изселван неколкократно. Бил е журналист, правозащитник, а сега има своя консултантска фирма в областта на маркетинга и проектирането. Баща на 5 момичета.

 

Господин Колев, най-обсъжданата тема в момента е хаосът около ДАНС. Вашият коментар?
Сложни са игрите. Всяка корпоративна група, а и отделни играчи, олигарси искат да се запази статуквото, а всъщност тази служба е формирана да го промени, да го изчисти. Проблем е и, че хората, които влязоха в тази служба не бяха проверени. Познавам агенти от ДАНС, които дерибействат в цяла България и делят парите с оперативните работници.

Ръководството не ги ли знае?
Щом са известни на мен, значи са известни и на ръководството. Но никой не ги пипа. Да вземем за пример контрабандните канали. Аз съм писал за 6 канала на Капитан Андреево. Тази информация е дадена лично на Петко Сертов, но той не си мръдна пръста. Това става с покровителството на управляващите, независимо кои са те. Контрабандните канали се оказаха най-големия ресурс за партийните каси и не само за тях, разбира се. Друго, което ме тревожи в ДАНС е, че отделът Вътрешна сигурност явно не работи. И то не работи, защото има такава вътрешна заповед.

Кой би издал такава заповед?!
Има си началник. Началникът на ДАНС е човекът, който издава заповеди. Но възможно е той да ги получава отгоре или отстрани. Все пак е на пряко подчинение на министър-председателя. Разработката „Галерия” за подслушване на журналисти не е самоинициатива на Петко Сертов, а е директна заповед на Сергей Станишев. Друг въпрос е дали нямаше някой друг над Станишев или встрани от него.
В България типът политика е изуй гащи. Издигат на изключително високи постове хора, които са удобни, лесно се поддават на манипулация или натиск.  Нали виждате как се назначават министри. Нито искат концепция от тях, нито те дават отговор, дали ще правят административна реформа, т.к. в България нуждата от нея е въпиюща.

И за сегашните министри ли говорите?
Да, и за тях. Как може в Министерство на здравеопазването да работят 386 човека? Новият министър да каже може ли да се работи с толкова хора и какво вършат те. Стана така, че всъщност си останаха старите социалистически институции. Тия хора непрекъснато създават социализъм, друго не могат да правят. А отгоре каква ще е шапката, дали ще е бомбе или каскет, няма никакво значение, важното е надолу какво е.
Да вземем за пример и МВР. Избраха нов министър, но той не казва какво ще прави с тия 63 500 души. Доколкото ми е известно от тях 22 000 са полицаите. Останалото вероятно са чиновници. Това означава, че зад всеки полицай стоят двама чиновници. Ню Йорк е 17 милионен град и в него полицаите са 40 000. А нашето МВР – 63 500, макар че Българие е почти 1/3 от населението на Ню Йорк.
В правителството трябва хората да са с много демократично мислене и богат опит.   Човек със силово мисене, един каратист или алпинист как ще накара хората в министерствата да работят? А Борисов мисли силово. Ня първо място в разговорите му е местоимението „Аз”.

Започва ли война между Бойко Борисов и Алексей Петров, според вас?
Война имаше по-рано, когато Бойко Борисов подозираше, че поръчката да гърмят по Цветелина Бориславова е дадена от Трактора, така наричат Алексей Петров. Човек не може да избяга от прякора си, както не може да избяга от сянката си. Мястото на Алексей Петров не е в националната сигурност, а на едно друго място – на улица Майор Векилски. Там му е мястото.  Не веднъж съм го казвал. Кой знае, възможно е от престъпник да стане честен човек. Има такива случаи в историята на човечеството, но точно за него дълбоко се съмнявам.

Подобна война би ли имала предизвестен край?
Не бих казъл. Самият факт, че се правеха опити да очистят Трактора и то от кръгове, които се знаят, знаеше се и кои го охраняваха – баретите, бившите му колеги. Да не говорим, че той беше близък с Никола Филчев и със Савов, бившия шеф на баретите, който изгониха. И че заедно се събираха и умуваха как да направят пари, кого да приклещят, кого да рекетират, да очистят и т.н. Така че мястото му като съветник в ДАНС изобщо не е там. А и на Бойко Борисов мясото му също не е там, където е днес. Неговото място е при Алексей. Те са колеги по свод и по начин на мислене. Силово мислене и престъпление.

Бомбата в ДАНС преди дни измислица ли беше?

Естествено, че беше партенка.

С каква цел?
Целите могат да бъдат няколко. Примерно може да бъде очистване от архива. Файлове се унищожават за нула време. Майсторите на тези неща са хора с криминално минало. Имам предвид съветника на ДАНС. Напълно е възможно, допускам, че негова е тази идея. Бомба в ДАНС посмъртно не може да бъде внесена.

Петко Сертов и Зоя Димитрова защо останаха в сградата?
Да, и двамата останаха. Нека не забравяме, че и  на Зоя въобще не и е чист косъма. Когато беше във в. „Отечествен фронт” по време на възродителния процес този вестник беше авангардът на , фактически отговаряше за възродителния процес. А конкретно за вестника отговаряше Петьо Блъсков. Зоя висеше, с още две журналистки, на Капитан Андреево, за да представят възродителния процес като голямо постижение.

В края на краищата враждата Бойко Борисов- Алексей Петров как ще завърши?
Вероятно нищо няма да стане. Няма да има изход. Между тях има съперничество, напрежение, но в момента единият е министър-председател и това автоматично подсигурява да не се предприемат някакви действия. Единствената посока, в която Алексей Петров би могъл да работи, е да дискредитира министър-председателя и най-вероятно там ще се оказва натиск. И двамата разполагат с медии и с отделни журналисти с по-остри пера, които си падат и по паричките. Не е трудно да се разбере кои са те – гледайте телевизия, четете вестниците и ще разберете кой за кого лобира. Това е най-сигурният начин.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КОЙ И ЗАЩО СЕ СТРАХУВА ОТ ДАНС

КОЙ СТЕ ВИЕ, ПРОФЕСОР ДОКТОР ДИМИТЪР ИВАНОВ – ГЕСТАПОТО?

ПРИКЛЮЧИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ЛИЧНИТЕ НАПАДКИ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ

ЗА МИШКИТЕ И КОТАРАКЪТ НА ИДВАЩИТЕ ИЗБОРИ

ОЩЕ МАЛКО ПРЕДИ ВОТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2414

Posted by on авг. 9 2009. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.