НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ОТ ЗАТВОРА НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ЖИВ

КРАСЬО ЧЕРНИЯ Е ДРЕБНА ФИГУРА В РЪЦЕТЕ НА НЯКОЛКО ЧОВЕКА

ВАНЬО ТАНОВ НЕ СТАВА ЗА ТАЗИ РАБОТА, НЕ СТАВА ЗА АДМИНИСТРАТИВЕН НАЧАЛНИК НА НИКАКВО НИВО.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНО

ЛОШОТО Е, ЧЕ НАШЕТО НАСЕЛЕНИЕ ИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНО РАЗВИТИЕ ГОРЕ ДОЛУ КАТО НА 10 – 12 ГОДИШНО ДЕТЕ И ВЯРВА НА ТИЯ ПРИКАЗКИ, КАЗВА ОЩЕ  НИКОЛАЙ КОЛЕВ

 
 

Господин Колев, в интервю за  Общество.нет от 12 февруари т.г. направихте прогноза, че Алексей Петров няма да излезе от ареста. Оказахте се прав. Какво предстои да видим по това дело?
Нещата се развиват според сценария. Алексей Петров от затвора няма да излезе жив. Това го зная още от момента, в който го задържаха, защото знам как се действа. Той има интересен архив. Човекът, който работеше при него и му завеждаше архива, е бившият полковник от Националната служба за сигурност Николай Начев. Той беше арестуван в един и същи ден с Алексей Петров и след няколко часа бе пуснат, което може да се тълкува, че е разказал всичко, което е знаел, разбира се, т.е. къде има архиви, къде са изпратени и т.н. Аз лично, със сигурност знам, че архиви, документи при Трактора имаше страшно много  за почти всички политици. Сега, с тия модерни средства за комуникация, компютри, тия документи могат да бъдат сканирани и складирани на другия край на света, и по тоя начин да се заличат дирите им и да не могат да бъдат открити. И в момента, в който излезе, че Алексей Петров е мъртъв, било то от собствена смърт или…и тия документи излизат наяве. И затова в момента съм 100 % сигурен, че тия документи се търсят непрекъснато. Търси се начин те да бъдат прихванати и разбира се, че няма да бъдат унищожени. Някой ще стане с по-голям властови ресурс, защото ще държи компроматите за останалите.
Това, до което имаше достъп Алексей Петров, до което имаша достъп началникът на управление B в Националнта служба за сигурност Николай Начев, тази информация е изключително интересна, макар че не всичката е достоверна. Защото има някои неща, които са уловени, но не достатъчно добре са разработени. Въпреки това тя и документите са от изключителна важност за развитието на голяма част от политиците и политическите партии в България, т.нар. политически партии. От тях зависи кариерата им, богатството, свободата и т.н. И затова страхът е толкова голям. От друга страна е недопустимо в една страна един човек или група хора да могат да съберат толкова много компромати, че да застрашават политическата стабилност на държавата. Което означава що за държава сме. И точно този страх няма да позволи Алексей Петров да остане жив и да управлява политиката според корпоративни актове, тъй като определено той не е на върха на пирамидата.

Как така здрав, прав няма да излезе жив от затвора?
Много здрави мъже умират – кой от инфаркт, кой от инсулт, кой от рицин… Логиката показва, че там не може да се стигне до удобен вариант за всички. Ако се стигне до такъв скандал България ще остане без политическа система. То, в момента се чувства остър недостиг на политика, не толкова по отношение на броя на партиите, които имат някакви ресурси, а поради липсата на политически стратегии, програми и подготвени кадри.
Една политическа партия трябва да бъде построена по модерен начин, тя не трябва да бъде многобройна. Това, че ние сме еди колко си хиляди е пълна глупост. Защото членската маса са хора, които подкрепят по някакви си причини някакво си търговско дружество, наречено партия. Аз мога да кажа, че в момента “Пепси кола“ има много повече подръжници и симпатизани, от която и да е партия, но “Пепси кола” няма да дойде на власт. Партията трябва да се състои от три типа хора – експертите, които подготвят програмите; политиците, които трябва да намерят политически решения за внедряването на тези програми; организаторите, които могат да направят една не многобройна, но гъвкава и работеща администрация. Една партия в нашите условия трябва да наброява не повече от хиляда души. Останалите трябва да бъдат симпатизанти, които преди и по време на избори ще бъдат използвани по някакъв начин. В Америка Републиканската и Демократическата партии наброяват около 100-120 000 души, но при техните мащаби. Не може в България Румен Овчаров да ми дудне,че са 170 000 и хората да се съобразяват с това. Не може така да се говори и хората в тази партия-експертите, политиците, тези, които работят, са не повече от 100 души и са крайно недостатъчно. Това личи и по начина, по който се подбират депутати, по начина, по който се разполагат в държавната администрация, избират кметове и т.н. Това са хора дълбоко некомпетентни, неорганизирани и съответно и политически неподготвени. Навремето имаше АОНСУ, което бълваше кадри, но в абсолютно погрешна посока. И точно тези кадри докараха дъжавата до фалит. Посоката им е била абсолютно погрешна. А в момента никой не гледа и за посока. Тъпчем на едно място и на някой това много му изнася, защото това е едно блато, една мъгла, в която нищо не се вижда. Който има повече информация, гледа да вземе и сложи в джоба повечко и да си трае.

По данни на НЦИОМ вътрешният министър и вицепремиер Цветанов сериозно, със 7 %, изпреварва по рейтинг Бойко Борисов. Вашият коментар?
Всичко това с рейтингите са медийни балони. Аз мога да ви посоча два конкретни случая как работят хората на Цветанов. Преди два месеца едно момче, Петър Владимиров от Попово, изчезна. Изчезна в Американското посолство, което се намира в района на IV РПУ. Има ДАНС, ДОИ и т.н. Това са най-секретните служби, но те въобще не са се задействали – изчезнал е български гражданин на чужда територия.
Бащата на изчезналото момче ми се обади веднага и ние вдигнахме гюрултията. На третия ден отидохме в Американското посолство, разпитахме хората, които живеят и  работят наоколо. А полицията е направила един безмислен тараш на Южния парк – чак след две седмици. И да е имало някакви следи те са унищожени от времето, от хората. Има един принцип в полицията – работа по горещи следи, която е 90 % в основата на успеха.  Такава не беше извършена. Ако са го извършили несъзнателно значи са некомпетентни и да си ходят. Ако е съзнателно – трябва да бъдат вкарани в затвора, а цялата система да бъде разтурена.
Оказа се така, че шефът на IV РПУ в момента е изпратен във Велико Търново за временно изпълняващ длъжността началник на Областната дирекция на МВР, т.е. издигнат е много нагоре, без да е показал някакви резултати.
Вторият пример, който ще посоча, е зверският побой над проф. Янко Янков преди около 20 дни  до Съдебната палата. Всички медии покриха случая категорично. Полицията не го разпита въпреки, че в “Пирогов” има дознател, който е длъжен да направи веднага разпит, да даде сигнал. Пълно мълчание. Прокуратурата – пълно мълчание. И в медиите – пак пълно мълчание. Аз и тук вдигнах гюрултия, сезирах прокуратурата, която не си мръдна пръста. Полицията също. А навсякъде около Съдебната палата има камери. Нито една не е погледната. Т.е. при това положение вече със сигурност може да се каже, че някой от високо място в полицията знае от кого е организиран
този побой и ч
е не трябва да се говори за него. Проф. Янков е достатъчно известна фигура, бил е шест години политзатворник, а хората, които го вкараха в затвора са известни – Никола Филчев, Огнян Герджиков и Георги Петканов. И тримата бяха издигнати на достатъчно високи постове и сега вече може да се разбере, че това е станало по заслуги. Само че не заради качествата си, заради това, че някога са извършили услуга на репресивния апарат и на Комунистическата партия.
По тези два случая аз категорично мога да напиша не двойка, а единица /защото нула не може/ на работата на полицията. Така, че рейтингът на Цветанов е изкуствено създаден с тези т.нар. акции, от които 99 % се оказват медийни балони.

Одобрението на Цветанов не показва ли, че хората искат да видят, че има битка с престъпността?
Първо, те трябва да бъдат информирани каква е престъпността. А те не са. Свикнали са както едно време, да възприемат от телевизията и радиото, каквото се подаде. Излизайте на митинг за Виетнам! Излизат. Излизайте на митинг за Куба! Излизат. Овча работа. А информация има, но хората не желаят да я възприемат. Една малка част от хората имат интерес да бъдат информирани. Въпросът е вече кой как ще употреби тази информация.
По отношение на информираността бих казал, че медийната политика е нулева. В момента по телевизията текат скъпи държавни реклами, които не информират достатъчно – примерно, ако решиш да продаваш земя, постъпи еди как си, ако имаш крава… Хората не им вярват и мислят, че ще ги облагат с данък. Не може националната телевизия по такъв идиотски начин, хем да прибира парите, хем да пречи на хората. Заради това нещата не вървят. Правих опити да се срещна с Мирослав Найденов, земеделският министър,  с министър Дончев по еврофондовете, исках да обясня каква голяма грешка правят с медийната си политика, но така и не успях. И че това трябва да става на местно ниво и не само да става, но и да се посочват положителните примери.

Като че ли ДАНС остана втора писта след ГДБОП. Така ли е ?
ДАНС е с много вътрешни проблеми, тя е парализирана на практика. Има голям разнобой, вътре има от различни партии, които се борят за надмощие. Не виждам смисъл от съществуването на ДАНС в този й вид. Първо ДАНС трябва да бъде не многобройна, но много високо професионална институция, която да обединява информация, която има в страната. Това означава, че Националната разузнавателна служба и Националната служба за сигурност, т.е. бившите Първо и Второ главни управления да бъдат обединени, за да могат да ползват информацията пълноценно. Сега в момента информацията от НРС отива при президента и той решава какво да пусне на другите. НСС не изпраща своята информация на президента, освен някои данни, и по този начин се блокира дейността им. В този си вид ДАНС не е необходима. От друга страна ГДБОП трябва да бъде много реформирана, в този си вид обслужва повече престъпността, те са се срастнали с нея и много трудно там може да се направи пробив. Олигарсите  си назначиха офицери на възлови места и в БОП, и в ДАНС и те на практика обслужват хора или групи от хора, но не и националната сигурност на държавата.

В съдебната система все още заглъхва ехото от Красьо Чeрния. Има ли още какво да излезе оттам?
Красьо Черния е дребна фигура в ръцете на няколко човека. Един от тях бих казал, че е Румен Петков, но не мога да кажа, че той управлява съдебната система, опазил ме Господ. Той управлява част от нея. Други управляват друга част. Ето, в Пловдив  Георги Гергов управлява. И не само съдебната, а и административната и всичко. Той си е сложил хора навсякъде и те го обслужват.
Ножът е опрял до кокала. С тези институции и с тази липса на програми, на кадри ние сме обречени на една дълга агония и накрая трябва да чакаме да дойде Александър Македонски да разсече Гордиевия възел. От това се нуждаем, нуждаем се от Александър Македонски, но не пожарникар или друга личност. Аз като казвам Александър Македонски имам предвид една интелегентна и организирана група от хора, които са готови да направят една много сериозна реформа във всички области на държавата – политическа, административна, медийна, правосъдна… Това става с хора, с група хора, а не с тримата братя и златната ябълка. Не може и царския син  да дойде и да оправи нещата. Това го има в приказките. Лошото е, че нашето население има интелектуално развитие горе долу като на 10 – 12 годишно дете и вярва на тия приказки.Това е проблемът. Непрекъснато ни захранват с митове, а те не са нищо друго освен едни народни приказки.
Бойко Борисов има глупостта да поеме властта без абсолютно никаква подготовка – нито стратегическа, нито кадрова, нито организационна. Абсолютно нищо. Тръгнаха да правят реформи. Симеон Дянков да прави реформи! Той не е на ясно какво става. Те не знаят, че една институция, за да се реформира, най-напред трябва да се уточнят целите и задачите. От това се започва. В момента старите институции, които работят в България, имат други цели, друг тип организация – пирамидална. Ако искаме да се свърши някаква работа, трябва да се променят целите и задачите. В момента законите и подзаконовите актове обслужват повече администрацията, отколкото гражданите.Има фаворизация на администрацията.
След като задачите и целите се уточнят трябва да се направи стратегия – да се види от къде тръгваме и къде искаме да отидем, да намерим по какъв най-ефективен начин да го направим. И още – стратегията трябва изцяло да бъде подплатена с програми – прости, но изпълними и ефективни. Една програма не може да бъде сложна, защото ще даде много дефекти. Не на последно място е въпросът за подготовката и преподготовката на кадрите.  Нещо, което у нас въобще не се прави. Обади се някой депутат, министър или президент и на висок ръководен пост веднага назначават някого, без да има качества. Стига се до там, че един вифаджия го назначават примерно в Министерството на земеделието, или агроном го правят банков чиновник. Извинявам се много, но какви качества има той? Трябва да се въведе атестация за квалификация, за да станем една организирана, подредена държава. Но тези, с високи постове, независимо от коя партия да са те, нямат интерес  това да стане, защото няма да имат място никъде – нито в политиката, нито в администрацията, нито в бизнеса.
Примерът, който пряко кореспондира с казаното, е Ана – Мария Борисова. Борисов я среща на пътя и я прави министър. Той е некомпетентен, и то дълбоко, по отношение на здравеопазването. Тя – също. Тя, преди да беше избрана за министър, трябваше да представи програма, за която трябваше да се изкажат както медиците, така и пациентските неправителствени организации. Това нещо трябва да се види. В момента тя не знае защо има Министерство на здравеопазването. За какво да говорим? Тя отива в Стара Загора и казва двете болници се събират и ви давам милиони или не се събират и не ви давам стотинка. Това само полуидиот може да го каже. Първо, парите не ги разпределя тя. Затова си има бюджет, който се прави от Народнотосъбрание, а не от министъра на здравеопазването. Второ, дали ще има 1, 2 или 5 болници не зависи от кефа на министъра, а от натоварването на болниците. Ако са претоварени, ще се открие нова, ако – не , ще се закрие. Коя е тя, че ще отива  и ще дава милиони? Това министерство е абсолютно излишно, защото има НЗОК. В някои държави здравното министерство е към социалното. Сега, както е у нас, от кого да се търси отговорност – от МЗ или от НЗОК? И министърът и шефът на НЗОК се приемат от парламента. Това е типичен случай  на липса на стратегии и програми. Все пак става дума за около 830 души, които работят в Министерството на здравеопазването и регионалните структури, само в министерството са 386 души. Ако министърът може да обясни с какво се занимават, халал и вяра. Прехвърлят си топката един на друг, с това се занимават.
Не мога да си  обясня и липсата на диалог с неправителствените организации, което е много важно за  една институция, когато се касае за прилагането на законите и когато се нуждае от промяна. Ние сме демократична държава, трябва да се взема мнението на хората. Не е нужно за всяко нещо референдум, достатъчен е диалогът с неправителствените организации, които го представляват. В момента чиновникът е абсолютно отделен от гражданите, от обществото. Гражданският контрол във всяка област е в полза както на гражданите, така и на администрацията

Много скандали има около митниците. Какво  мислите за Ваньо Танов – на мястото ли си е или е напазаруван?
В митниците нещата са пределно ясни. Първо, човекът, който беше шеф на РДВР в Русе и не е хванал нито един контрабандист, и то преди влизането ни в ЕС, т.е. когато там имаше действаща митница, имаше много голяма контрабанда, тогава казваше, че това е работа на митницата. Сега, когато го направиха шеф на митниците, казва, че  ловенето на контрабандата е работа на полицията. Само това е достатъчно да се разбре що за човек е. Освен това той е удобен човек. Излезе му досието, че е бил агент на Шесто управление, така че самата му подготовка и психологическа нагласа не е такава, че да ръководи такава агенция. Неговата нагласа е да наблюдава и да донася. Къде е подготовката му за шеф на митничарите?  Хайде някой да ми каже как подготвят митничарите? Как става така, че хора, които са си купили дипломите и нямат нищо общо с икономическите науки и законите, стават митничари, и то на много високо ниво? Как става така, че на български митници, да се разхождат разни мутри и да организират контрабандните канали? А има толкова много световни практики, които можеха да се въведат до сега. Не ги виждат. Информацията за това, което се декларира от едната  страна трябва да излезе от другата. Ако с Турция се направи това, 90% от контрабандата ще бъде хваната. Защо не се подпише такава митническа спогодба с Турция, Македония, Сърбия , Украйна? Там, където има особено голям трафик на стоки, трябва да си имаме хора и там, на място. И те трябва много бързо да бъдат сменяни, за да  не могат да влязат в схемите. А, за да работят ефективно трябва да бъдат много добре подготвени. Но тука има и много неподготвени, и няма и смисъл да ги подготвят, защото ако един митничар е добре подготвен и има и морал, той ще бъде като трън в петата и веднага ще бъде изхвърлен. Ако той не вие в стадото с вълци, просто го изяждат. До там сме стигнали. Ваньо Танов не става за тази работа, не става за административен началник на никакво ниво. В България принцип на работа е да си некомпетентн, послушен, оцапан, да държат за теб компромат, за да вървиш нагоре. Това е навсякъде!

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ФИНАСОВИТЕ ИГРИ В ЕНЕРГЕТИКАТА СА НА ТРИ НИВА

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДА, ИМА ОКТОПОД! НО ТОЙ Е В ПАРИТЕ НА
ОЛИГАРСИТЕ.
ЗАЩО ГО ТЪРСЯТ СРЕД КАЛМАРИТЕ?

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЩЕ ИМА СЪТРЕСЕНИЯ ВЪВ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА
НА
ДОСЕГАШНИТЕ ИГРАЧИ В ЕНЕРГЕТИКАТА

СЛУЧАЯТ ИЛИ ЯВЛЕНИЕТО МАРГЕНИТЕ

ЛЕОН ПАНЕТА?

ЕСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ

ВОДА ГАЗИМ, ЖАДНИ ХОДИМ

ПИСАТЕЛЯТ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ЗАЩО ГИ Е СТРАХ ОТ ГОЛАТА
ИСТИНА И
ПРЕДОЧИТАТ ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНАТА ЛЪЖА

ПЕТЪР
ХРИСТОЗОВ: НАГЛИТЕ, ОКТОПОДИТЕ, МЕДУЗИТЕ СА САМО ГАДНАТА
МИРИЗМА ОТ РАЗЛАГАЩИ СЕ МЕКОТЕЛИ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ ЗА ОТНОШЕНИЯТА БОЙКО БОРИСОВ – АЛЕКСЕЙ
ПЕТРОВ

КУХАТА СЪЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИНАНСИ

РУСЕ ОСЪМНА С ДОНОСИ СРЕЩУ КМЕТА, ТОЙ МЪЛЧИ

ТОП ЖУРНАЛИСТЪТ ГРИГОР ЛИЛОВ: БРОЯТ НА РАЗОЧАРОВАНИТЕ ОТ
УПРАВЛЕНИЕТО СЕ УВЕЛИЧАВА

ЕВРОЗОНАТА ДА ПРЕОСМИСЛИ РОЛЯТА СИ В МЕЖДУНАРОДНИЯ
ВАЛУТЕН ФОНД

ОТСВИРИХА АНТИПОД НА МИТНИЧАРЯ-ОКТОПОД

ДВА ВЪПРОСА, КОИТО ЧАКАТ ОТГОВОР

ИЛИАНА БЕНОВСКА: БОЖКОВ МИ ПОИСКА 300 ХИЛ. ЕВРО

СОФИЯ Е ПОТЪНАЛА В МРЪСОТИЯ*

НИКОЛАЙ КОЛЕВ-БОСИЯ: КЪМ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ РЕСПЕКТ ИМА ДОРИ
ТИМ, ЕДНА МНОГО МОЩНА ГРУПИРОВКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3302

Posted by on юли 14 2010. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.