Николай Камов: В бъдеще властта трябва да си отдъхне от ДПС

БСП няма коалиционна култура, замени проекта “Нова левица” с Доган

 

Николай Камов е роден на 11 април 1956 г. в град София. Завършил е специалност “Право” в Софийски университет “Св. Климент Охридски” през 1980 г. Специализирал е външна политика в Русия и САЩ.

Народен представител в 37,38,39 Народно събрание. Бил е председател на парламентарна комисия по външна политика. Председател на Политическо движение “Социалдемократи”. Член на делегацията в Парламентарната асамблея на НАТО. Депутат от Добрич в 40-то народно събрание.

 

 

 

 

–           Вече 30 години сте в политиката. Каква е равносметката ви?

–           Равносметката е в две посоки – преди и след 10 ноември. На 10 ноември честно казано не си представях, че ще се върна в този занаят. Защото дотогава участието ми беше във високите нива. Не бях психически подготвен за промяната и се готвех за адвокатска кариера. Тогава се опитвахме да правим всичко възможно да представим бившата комунистическа партия в нова светлина. Имахме идеи като например да се направят шаржове на всички от политбюро и този на Тодор Живков да бъде сложен на площада и всеки да си направи снимка с него, ако иска, срещу 50 стотинки. Но непроменената, макар и с ново име, социалистическа партия, отхвърли всички тия идеи. И точно се бях разочаровал, когато се обадиха от президентството и ме поканиха за съветник на Петър Младенов. Кратък период бях там, но това ме върна в политиката.

За тези 15 г. от тогава равносметката в национален план е много трудно и мъчително доближаване до националните ни цели, формулирани още тогава. Със скоростта на констенурка за съжаление България се движеше през всичките тези години. Но все пак ние сме на прага на европейското членство, а като ръководител на парламентарната делегация в Асамблеята на НАТО зад гърба ни е членството и в алианса. Искам да уточня, че бях първият съпредседател в съвместния парламентарен съюз България-ЕС през 1995 г., когато се подписа споразумението за асоцииране и от тогава се занимавах с проблемите по присъединяването ни. Напоследък смених амплоато и с НАТО. Но там ние вече сме членове, макар това да не се усеща в България. По същия начин ще бъде и европейското членство. Но в крайна сметка сме в решаващо начало за десетилетия, може би и за века, ако светът не се промени радикално.

В партиен план за съжаление равносметката е само отрицателна. Защото за тези 15 години се оказа, че България няма влиятелна европейска социалдемокрация. Всички опити досега за обединение и трансформации, някои на които ние сме били автори, не се състояха. Аз нямам друг политически проект в живота си. Затова ще продължа да се опитвам да достигна тази цел. Тя ще бъде по-трудно достижима отколкото членството ни в ЕС. Имам интересни моменти в политиката, някои от които са номинация от името на социалдемократите за кмет на София, номинация за президент.

–           Обвиняват ви, че в “Нова левица” сте партии-фантоми?

–           “Нова левица” беше инициирана като политическа идея и веднага разбротена като проект през октомври 2000 г. След цяла серия неуспешни опити да се социалдемократизира БСП, направихме проекта, който имаше за цел да приобщи всички, които имат желанието да бъдат социалдемократи. Те на първо време да запазят своята идейна и организационна самостоятелност, след това да се слеят. Идеята беше по един начин и с един глас да бъде представена социалдемокрацията. Защото на въпроса чувствате ли се съпричастни към социалдемократическите идеи, утвърдително отговарят 60 % от избирателите. На 7 януари 2001 г. ние подписахме този проект, в който участваха БСП, аз като председател на нашето движение, Кръстьо Петков и наследниците на Дертлиев. После те се разцепиха. Най-добре беше “Нова левица” да участва на изборите по този начин. Но се разбра, че това е невъзможно. Към създаденото социалдемократическо ядро се прибавиха още участници и се образува Коалиция за България. Още тогава това поразми физономията, но все пак надежда имаше. До създаването на “Нова левица”, ако бяхте отворили сайта на Партията на европейските социалисти, щяхте да видите, че България я няма. От всички европейски държави имаше, Румъния беше представена с две асоциирани партии, от България нямаше никой. Това беше поради провала на БСП в управлението, резервите към нея бяха огромни. “Нова левица” осигури присъствието на България на тази карта. Това никак не е малко. Само че равносметката и от това е доста тъжна. След това БСП получи статут на асоциирана към ПЕС, след това и статута на член и после забрави всичко и се превърнахме във “фантоми”. Това не мога да го приема, не просто, защото ми е неприятно социалистите да ме наричат фантом, а защото сме над 20-хилядна организация в България и идеите, които лансирахме и парламентарните инициативи не са фантомни. Ние изглеждаме така заради съюза с БСП и заради лошата коалиционната култура на социалистите, която не подчертава партньорството. Един “Народен съюз” в парламента се държи по съвсем друг начин. Вярно, че БСП безспорно е по-голямата, но много често нашите идеи са били по-големи от нейните.

–           Управляващата коалиция не превърна ли ДПС в по-добър партньор на социалистите от вас?

–           Точно така се оказа и ние го подчертахме много ясно в политическата си оценка на 4 февруари тази година. БСП смени на своя конгрес, а на конгреса на ДПС наскоро това съвсем ясно се потвърди, стратегическия проект “Нова левица” с нов стратегически партньор ДПС. ОК, на добър час! Но това не е нашият избор и ние няма да следваме този път. Едно е да имаш коалиционен партньор, с който си партнираш в управлението, друго е да имаш идеен партньор. Но аз не мисля, че това е за доброто на БСП. Във всички случаи ние няма да оставим социалдемокрацията в калта. Това магаре няма да го оставим в калта и ще го изтеглим от там.

–           Ще напуснете ли ПГ на Коалиция за България?

–           Не. И по този въпрос имаме много обмислено и ясно становище. 4 месеци сме обсъждали тези решения. Няма да напуснем парламентарната група по една много ясна причина. Ние не сме променили вижданията си, друг ги е променил. Ние сме се явили пред избирателите по този начин, с Коалиция за България. Ние сме длъжни да сме лоялни пред тях. Ако БСП се е променила, да го каже открито. Аз не съм наивник, не вярвам в тези неща. Ние ще търсим обединение на всички хора, не на лидери на партии, около три цели – да подкрепим като социалдемократи президента за следващ мандат, да издигнем кандидатури за евродепутати и да представим кандидат-кметове и общински съветници с общи социалдемократически листи.

–           Какво е бъдещето на управляващата коалиция?

–           Ние бяхме за този съюз още преди изборите. Ако България нямаше това мнозинство от над 160 депутати в парламента, много от нещата в България щяха да изглеждат ужасно на фона на членството ни в ЕС. Включително и днешните гласувания в парламента за конституционните промени, член на СЕМ и други. Иначе щяхме да боксуваме. Така че за настоящето е изключително важно коалицията да я има. А в бъдеще нищо страшно няма, ако този съюз не е с дълъг живот.

–           Не изключвате разпад на тройния съюз?

–           Бих предложил по-различен поглед върху нещата. В бъдеще, не сега, много здравословно за България ще бъде, ДПС да си почине от властта. Това е лично становище и не ангажирам с него организацията. Смятам, че ще е здравословно в бъдеще властта да си отдъхне от присъствието на ДПС. И веднага искам да кажа, че изпитвам огромно уважение към турците, които живеят в България и са български граждани. И това няма нищо общо с политическото ми отношение към ДПС.

–           Как оценявате появата на ГЕРБ?

–           Положително. Впрочем те вероятно ще направят възможна хипотезата, за която споменах току-що. Да, те могат да се окажат фактор, който да осигури тази политическа възможност.

–           Ще си сътрудничите ли?

–           Да. Ние вече установихме това сътрудничество в София. Само преди няколко дни аз представих новото ни градско ръководство на кмета на столицата и се разбрахме за много сериозна подкрепа.

–           Разкажете повече за членството си в Билдерберг.

–           Тази организация ми е дала изключително преживяване като единствения български участник в цялата му история от 1954 г. насам, достъп до изключително интересни теми като генетиката, бъдещото икономическо развитие на света, представени от хора, които наистина са най, най, най в света в своята си област. Сенатори, конгресмени, колеги депутати, президенти. Но най-вече хората, които определят модата в икономиката, в банковото дело. Това е традиционното поканване на хора от всякакви области. Те не са едни и същи, различни са всяка година. Около стотина души се канят, за да се видят в неформална обстановка, за да изкажат становищата си по определени въпроси. Мистиката, в която е облечено всичко това, идва от едно правило – че не могат да се цитират източниците. Иначе се публикуват участниците, темите, но не може да кажете, че шефът на Световната банка или на МВФ е казал еди какво си, защото това ще предизвика финансови, валутни, икономически реакции. През 1999 г. участвах аз. Това е рядка възможност. За първи път бяхме трима души от Източна Европа и след това не са канени други. Иначе това е идея на Дейвид Рокфелер да се създаде такъв неформален диалог от двете страни на Атлантическия океан. Името идва от името на хотела, в който се събират за първи път.

–           Какви книги четете?

–           95% процента политическа литература – анализи, биографии. Последната, ако може да се нарече художествена литература, която прочетох, е Дан Браун. И то много преди да излезе на български език и преди да стане хит.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=418

Posted by on апр. 20 2006. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.