НИКОЛАЙ ЙОНКОВ ПОСРЕЩАЛ ЮРГЕН РОТ В ХОТЕЛИТЕ СИ В РУСЕ И ШУМЕН

НА СОБСТВЕНИКА НА КОМПЛЕКСИТЕ “РИГА” И “ШУМЕН” Е ПОСВЕТЕНА ЦЯЛА ГЛАВА В КНИГАТА “НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ДЕМОНИ”
 

ПИСАХ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА ДО СУТРЕШНИЯ БЛОК НА “НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ”, НО НИКОЙ НЕ МИ СЕ ОБАДИ, КАЗВА ПРЕД БРЯГ НИКОЛАЙ ЙОНКОВ

 
В предишния материал подробно запознахме читателите с книгата на немския журналист Юрген Рот “Новите български демони” и русенския информатор в нея – генерал Ваньо Танов. Както вече писахме, най-новото разследване на водещия анализатор на организираната престъпност и мафиотските структури в страните от Централна и Източна Европа вече се продава в България. Юрген Рот представи творбата си през ноември в София и предизвика разнопосочни дебати в обществото. В близо 300 страници скандалното четиво разказва за престъпността и корупцията в страната ни, преплетени с политиката и бизнеса.
Герои на Рот са президентът Първанов, лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов, лидерът на ДПС Ахмед Доган, бившият вътрешен министър Румен Петков, Майкъл Чорни и др. Осезателно присъстват още братята Маргини, Маджо, Румен Гайтански-Вълка, покойните вече Иван Тодоров-Доктора и Георги Илиев, ВИС, СИК и ТИМ.
От книгата става ясно, че бившият шеф на ГДБОП и настоящ общински съветник от ГЕРБ Ваньо Танов са се срещали. Това е станало по време на посещението на Юрген Рот в Русе преди местните избори миналата година, когато е бил отседнал в хотел “Рига”. Именно това е другата русенска връзка – със собственика на хотела Николай Йонков, чийто е и хотел “Шумен”.

Цяла глава в книгата на Юрген Рот е посветена на Николай Йонков – собственикът на русенския хотел “Рига”. Йонков притежаваше “Топ телевизия”, собственик е и на хотелите “Шумен” и “Мадара”, с които всъщност е свързана и историята, описана в “Новите бг демони”. Според автора хотелиерът спада към интересните хора в България, сблъскали се с някое от многото пипала на организираната престъпност. 
“Неговите преживелици показват в синтезиран вид цялостното развитие на престъпността в България. През последните години Йонков напразно се опитва чрез различни съдебни инстанции да докаже правотата си, в която е убеден. В нещастието си той дори се обърна към еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини в Брюксел”, пише в книгата.
Йонков твърди пред Рот, че са му отнели по нечестен начин не само хотели, а и телевизионен канал.
По времето на комунизма той работил като обслужващ персонал, барман и управител на ресторант. Още през 1987 г. получил разрешение и взел под наем един ресторант. През 1992 г. пък се сдобил с хотел в Шумен, пише немският журналист.
Йонков разказва, че в началото нещата не вървели, царяла анархия, имало много хазарт и проституция. Въпреки това той наел хотела в Шумен, а след пет години го купил с кредит. Тогава за пръв път се сблъскал с рекетьори. През 1994 година целият му хотел бил нает за един ден за някаква среща – оказало се среща на хората от ВИС.
По-късно Йонков станал известна фигура в медийния свят на България. През 1998 г. основал в Шумен ТОП телевизия, но излъчвал освен в Шумен, незаконно още в 11 града в България, пише Рот. През пролетта на 2004 година Йонков ипотекирал телевизионния канал в Българо-американска банка, където вече имал големи дългове. По-късно банката продала дълговете на Йонков на едно от дружествата на ТИМ – “Химимпорт”, пише в книгата.
Рот разказва за първата си среща с Йонков, който пристигнал с личен шофьор и “Мерцедес 500”. “Събеседникът ми беше много едър, як мъж. Първото ми впечатление бе, че е много жизнерадостен човек, който често се усмихва. Веднага поръча да ни донесат планини от документи, които трябваше да прегледам”, разказва впечатленията си Рот. Погледът на автора се спрял на писмо до еврокомисаря Фратини, в което било описано нападение на офиса на ТОП ТВ в хотел “Шумен” през 2004-а година. Тогава отмъкнали всички документи на телевизионната станция и апаратурата, компютъра на фирмата и фактурите. Сигналът на Йонков до еврокомисаря е свързан с това, че въпреки сигналите до полицията и прокуратурата, до ден-днешен по този случай нямало никакво развитие. “Един ден в хотела ми дойдоха 20 добре сложени мъже, целите окичени със злато”, разказва Йонков за случая в шуменския хотел. В крайна сметка бизнесменът извикал адвоката си и след като показали  документ за закупуването на сградата, се изяснили. “Така приключи първият конфликт. Вторият обаче беше по-голям. Ставаше дума за хотела в Русе”, казва още в книгата Йонков. След това той подробно описва сагата със споровете за собствеността на хотел “Рига” от приватизацията му досега.
 
Николай ЙОНКОВ: ЮРГЕН РОТ НАПИСА НЕЩА, КОИТО НИКОЙ ТУК НЕ СЕ ОСМЕЛЯВА ДА КАЖЕ
 
Г-н Йонков, в книгата си “Новите български демони” Юрген Рот описва разговорите си с Вас в Шумен. Къде се срещнахте с немския журналист?
Юрген Рот беше гост в моя хотел “Шумен”, а в Русе беше отседнал в хотел “Рига”. И след заминаването му от България ние продължаваме да поддържаме връзка с него.
Как оценявате разкритията в книгата?
Юрген Рот написа неща, които тук никой не смее, тъй като в националните медии има огромна цензура. В България има тотален натиск да не се казва нищо. Вместо прокуратурата да се самосезира от написаното, у нас беше подготвено активно мероприятие за “посрещането” на Рот с цел да бъде оплют. Ето защо България я наказват от Европейския съюз.
Вярно ли са отразени думите Ви в “Новите български демони”, тъй като имаше много спорове и коментари по повод информаторите и точността на изнесените факти?
В книгата има дребни грешки и неточности, но това вероятно е, защото авторът не живее в България. По-важното е, че в нея има много истини за българската действителност, които само той се осмели да каже. Колкото до информаторите, аз дори писах по електронната поща до сутрешния блок на “Нова телевизия”, но никой не ми се обади.

Вестник “Бряг”, Русе 

 

 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ВАНЬО ТАНОВ E СРЕД ОСНОВНИТЕ ИНФОРМАТОРИ НА ЮРГЕН РОТ

ЗАВРЪЩА ЛИ СЕ ГЕНЕРАЛ СТРАХ?

ТИХОМИР БЕЗЛОВ: ВЛИЗАМЕ В ТЕЖКА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

СТЕФАН ГАМИЗОВ БЕШЕ ОСЪДЕН ОТ ЯПОНЦИТЕ ЗА „АНАЛИЗИТЕ” СИ В МАРИЦА-ИЗТОК

ОТИВА ЛИ СИ АХМЕД ДОГАН?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1755

Posted by on дек. 3 2008. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.