НИКОГА НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ЧИСЛАТА ДАВАНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Президентът Барак Обама обяви в своята реч Състоянието на съюза: „Постигнахме съгласие за намаляване на съкращения и намаляване на разходи за повече от 2 трилиона долара”.

 Това беше успокояващо.

 Новият бюджет, който той предложи обещава намаляване на дефицита в 4 трилиона – около половината от вдигане на данъци и другата от спестявания и съкращения. Но, както повечето политици, Обама ни заблуждава.

Икономистът от Като институт Дан Мичъл повдига завесата, за да разкрие истината за тези 2 трилиона „съкращения”.

„Имаме бюджет от почти 4 трилиона. Така че ако съкратим 2 трилиона”, казва Мичъл, „ние съкращаваме управлението на половина. Това звучи прекрасно”.  Но това, за което говори президента не е дори съкращаване. Политиците тъкмо се споразумяха, че през следващите 10 години, вместо да увеличават разходите с 9.48 трилиона, ще ги увеличат „само” със 7.3 трилиона. Безумие е да наричат това „съкращение”.

 

Мичъл прави една аналогия: „Какво е ако дойде и ти кажа: ‘На диета съм през последния месец, а съм наддал 5 кила. Не е ли супер?’ Вие бихте казали: ‘Чакай малко, за какво ми говориш? Това не е нормално’, а той отвръща „ Трябваше да наддам 7 кила, но качих само 5, следователно диетата ми е успешна”.

Демократите използват този номер, когато искат да увеличат социалните плащания. Републиканците ги използват за военните разходи. А медиите се хващат на въдицата. Вашингтон поуст писа за „драконовските съкращения”.

„Политиците знаят тази игра”, казва Мичъл. „Хората със специални интереси я знаят. Всеки приема все по-голям бюджет с всяка слеваща година… и рано или късно сме издухани, също като Гърция”.

Определено вървим по пътя на фалита.

„Може би имаме 10-15 години в аванс. Притеснителното е, че не го използваме, дори, когато виждаме как други страни затъват в социален хаос и безредие.” Мичъл отбелязва, че политиците дори не трябва да правят истински съкращения, за да спасят бъдещето. Ако само забавят разтежа на правителството с около 2 % на година, американската икономика може да излезе от бъркотията. Но политиците не правят и това.

„Да съм от Като институт в действителност трябва да означава, че искам да съкращавам разходите. Но това, което се опитваме да направим е да балансираме бюджета в следващите 10 години. Това е минималното, което политиците продължават да повтарят, че трябва да направим. Ако просто ограничим размера на разходите до 2 % годишно, което е процента на очаквана инфлация, ние бихме имали балансиран бюджет до 2022 година” казва Мичъл.

„Но вместо това, политиците казват: Ох, трябва да приложим драконовски мерки за спестявания и съкращения.  Те не искат да сложат управлението на диета, дори ако тази диета позволява разходите да растат с 2 % годишно” добавя Мичъл.

Политиците също ни лъжат за цената на своите планове.

Президентът Буш обяви, че войната в би струвала от 50 до 60 милиарда долара. Тя ни струва 800 милиарда. Когато социалната програма Медикер (част 1), беше създадена през 1990 година, правителството обяви, че ще струва 9 милиарда.  В крайне сметка струваше 67 милиарда. Казаха ни, че въвеждането на TSA скрининги на летищата ще струва 100 милиона. Похарчиха за тях 700 милиона долара.

Медиите все още оценяват дали те са били реалистични. Отново и отново, политиците се опитват да се измъкват за подценяването на разходите по техните програми.

Често цената скача, защото хората променят поведението си, когато трябва да получат нещо безплатно. Програма означава да помогнеш на нуждаещи се с определена сума. Следващата година, тя се увеличава, защото повече нуждаещи се разбират за програмата, а все повече социални работници знаят как да я източват. След още една година – не-нуждаещите се започват да се чувстват като балъци ако не са се включили, и измислят начин да надхитрят системата.

Тогава Мичъл подчертава: „какво ще правят политиците догодина? Разширяват обхвата на програмата, за да си купят повече гласове. А година след това, добавят нови придобивки. Това се случи с Медикер. Не е само това, че фундаментално сбъркаха със сметките. Те го направиха. Но всяко ново поколение политици измисля нови разходи, нови придобивки.”.

И така вървим по пътя на Гърция.

Изводът: Не се доверявайте на числата обявявани от политиците.

Джон Стосъл е журналист във Фокс Бизнес известен с либертарианските си възгледи. Автор на книгите: „Остави ме на мира” и „Митове, лъжи и откровена тъпота”. Текстът е публикуван на блога му.

 


Последни публикации:

РУСИЯ ЗАЕМА ПОЗИЦИЯ ЗА БОРБА С АМЕРИКА В СИРИЯКон Коулин
  

КОЙ НИ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ОПРАВЯМЕ СВЕТА? – Патрик БЮКЯНЪН
  

ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ УСТРЕМИХА КЪМ ВЛАСТТА В ХОЛАНДИЯ – Вадим ТРУХАЧЕВ
 

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕКСПЕРТИЗИТЕ – Марко Марков

ЗАЩО БРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА УХАЖВА МЛАДИТЕ ТУРЦИ – Хари РЕЙД
  

УПРАВЛЯЕМИЯТ ХАОС – Пьотр ИСКЕНДЕРОВ
  

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ „УРБИ ЕТ ОРБИ” ЗА 2011 Г. НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

ХЕЛМУТ КОЛ: АКО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ УСПЕХ ЧОВЕК ИМА НУЖДА OT ХАРАКТЕР И ГОЛЕМИ РЕШЕНИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4320

Posted by on февр. 21 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.