НЕ ПУСНАХА ЖУРНАЛИСТИ НА ДИСКУСИЯ ЗА РЕГЛАМЕНТИРАНА И НЕРЕГЛАМЕНТИРАНА РЕЛИГИОЗНА ДЕЙНОСТ

РАЙОННИ МЮФТИИ И ЗАВЪРШИЛИ ДУХОВНИ УНИВЕРСИТЕТИ В ТУРЦИЯ, ЙОРДАНИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ СЕ СЪБРАХА НА ДВУДНЕВЕН СЕМИНАР В РУСЕ 

При плътно затворени врати протече вчера дискусията “Регламентирана и нерегламентирана религиозна дейност в България”, която беше част от двудневния семинар, организиран от Главно мюфтийство. Журналистите не бяха допуснати в Зала 2 на хотел “Рига”. Решението за недопускането на репортери беше издадено с усмивка от главния мюфтия на републиката Мустафа Хаджи и замовете му. Те уточниха, че само на тази дискусия пишещите не могат да присъстват.  Единият обясни, че ставало дума за “кухнята на религията” и ако присъстват журналисти, участниците ще се притеснят.
Двудневният форум беше за районните мюфтии и за завършилите духовни университети в Турция, Йордания и Саудитска Арабия. Първия ден лекция  “Социализацията за човешкия индивид в дискурса на исляма” чете Бирали Бирали, а дискусията “Най-добрата общност – реална или непостижима цел за един човешки живот”, мина твърде вяло. Подобна среща в България се прави за пети път, каза Бирали, а Русе е домакин за първи път. На въпрос как противодейства Главно мюфтийство на радикалния ислям, заместник главният мюфтия Бирали Бирали, който е психолог и отговаря за медиите, каза: "Радикалният ислям не е част от религията ни и от общността ни. Ако някой го проповядва, то това е нарушение на закона и да се бори с това е работа на държавните органи”. Заместник главният мюфтия лансира тезата, че ислям трябва да се учи в светските училища, за да могат младите хора да преценят, че тази религия е далеч от насилието и фундаментализма. По време на кафепаузите на форума направи впечатление фактът, че имамите и духовниците, завършили в ислямските държави висше образование, общуваха помежду си само на български. Само единици от тях имаха проблеми с българската лексика и произношение. Повечето сме както вие казвате "помаци" обясни факта млад духовник. По време на форума бяха представени и религиозни ръководства, издадени от Главно мюфтийство, трудове на Хамад Ракид, виден противник на учението за еволюцията, издадени в Саудитска Арабия. Внимание привлече и изключително луксозно издание на “Исус ще се върне” на Харун Яхя, отпечатано в Турция. В него Исус е представен като пратеник на Бога, а не син Божи, който ще се върне на земята. Както е известно, мюсюлманите отричат разпването на Исус, но не и възнесението му. Трудно ни е с намиране на спонсори, призна Ведат Ахмед и уточни, че спонсорите от Саудитска Арабия са намалели.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: БОМБАТА В ДАНС БЕШЕ ПАРТЕНКА

КОЙ И ЗАЩО СЕ СТРАХУВА ОТ ДАНС

КОЙ СТЕ ВИЕ, ПРОФЕСОР ДОКТОР ДИМИТЪР ИВАНОВ – ГЕСТАПОТО?

ПРИКЛЮЧИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ЛИЧНИТЕ НАПАДКИ И ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ

ЗА МИШКИТЕ И КОТАРАКЪТ НА ИДВАЩИТЕ ИЗБОРИ

ОЩЕ МАЛКО ПРЕДИ ВОТА


Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2441

Posted by on авг. 18 2009. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23834 лв
 CHF =  1.68446 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19465 лв
100  RUB =  2.66801 лв
 USD =  1.68446 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.