НЕ ПРОЕКТИ ИЛИ ПРИОРИТЕТИ, А СЪВРЕМЕННИ ПРИОРИТЕТНИ ПРОЕКТИ

Новият президент трябва да направи така, че най-после тази институция, да помогне за подобряване на живота в България, като заеме полагащото й се място в държавното управление. Няма съмнение, че всяка длъжност се прави от личността. В този смисъл, поздравления за активността на г-н Плевналиев.  Двадесет и две години президентската институция не намери своя загрижен стопанин и не се извиси до научнобоснованото равнище – да е съвършена и да служи на гражданите.
В досегашната си дейност като новоизбран президент, г-н Плевнелиев има един супер анонс: „Не се притеснявам, че в бъдещата ми работа някой ще ми напомня, че излизам извън правомощията си, защото съм добронамерен, искам да помогна и имам какво да дам”. Правя специален акцент на това негово изявление, защото именно такава е философията – смисълът и значението на президентската власт. Да присъства (да се чувства) във всичко, което касае  гражданите, но да не е явно изразена в нито една от трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Така, както прекрасно го е отредила българската конституция. Ако досегашните президенти се водеха от нейния дух и смисъл, България щеше да бъде чудесно място за живеене.

Но, по-добре късно… Г-н Плевнелиев, „като модерен човек, който не иска да разделя и да пречи”, трябва да обръща сериозно внимание на  своето говорене. Той е държавен глава и всяка негова дума ( и всичко останало), е политика от най-чиста проба. И има решаващо значение за управлението и за гражданите. Нали и народът се е произнесъл – за рибата и главата.
Затова конкретно анализирам една често повтаряна негова теза: „Големият шлем за мен, не са три големи проекта, големият шлем за мен са три големи приоритета, а именно – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация”. Първият въпрос тук е, какво носи играта на думи? Повърхностно, шеговито погледнато, големият шлем на Първанов (проектите – “Южен поток”, АЕЦ “Белене”,  нефтопровода Бургас-Александруполис и  отработването на  ядрено гориво),  не е голям шлем, голям шлем, е големият шлем на Плевналиев (приоритетите – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализаци). Но сериозният отговор, е изначално различен. Той е неблагоприятен за новия ни президент и респективно, за нас българите.
Справка в речника показва, че „проект(1) (лат. proiectus, букв. „хвърлен напред”) означава: разработен план…; предварителен текст…; намерение. „Приоритет(2)  (нем. рrioritat от лат. prior, “пръв”) – първо място по време, първенство, предимство. „Голям шлем”, би трябвало да се разбира като изключително голяма (четирикратна, от тениса) победа. Оттук, конкретното съществително „план” (каквото е същественото значение на проект), не може механично да бъде заменено с абстрактното съществително „предимство” (каквото е значението на приоритет). Защото абстрактното съществително „победа”, не може да се превърне в конкретна и  голяма такава, ако приоритетни не станат реални проекти за конкретни обекти, които ще гарантират енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация.
Така представена, тезата на г-н Плевнелиев е уязвима. Тя е сложна за задълбочено разбиране и лесно подвежда. Презумпцията, че енергийните проекти за изграждането на конкретни обекти свързани с една държава, ни правят зависими,  е безспорна. Но ефективността и диверсификацията са съвсем различни характеристики. Те зависят от преговори, в които съществен фактор може да е, новият авторитетен държавен глава. Но не, като контрапункт, не с връщане назад, а с прецизиране и използване на предимствата, които имат постигнатите държавни позиции. Защото нищо не пречи конкретни проекти, да бъдат приоритетни в контекста на  енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация, без значение кой е техният автор.  
За да е печеливш, Плевенлиев задължително трябва, да забрави „големия шлем” на Първанов. Да не използва тази метафора. Сарказъм, поне докато не се утвърди като президент и не постигне нещо осезаемо за българските граждани, не е необходим. Дотогава,  минимизирането на значението на големи проекти, както и на други събития, случили се по рано, няма да му е от полза, и може да бъде възприето като едностранчиво партийно противопоставяне.
В заключение, връщайки се към конкретния повод за този материал, твърдя, че идеята на г-н Плевнелиев: да не се изграждат повече проекти, който не водят до енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация и  да се  поставят на дневен ред реформи в поне 10 области, е без алтернатива. Това е пътят, за да има своевременен и стратегически ефект за гражданите. Тук големият въпрос е, те да го разберат и да подкрепят неговата политика. Защото всички преди него – и Желев, и Стоянов, и Първанов декларираха загриженост и дори изглеждаха така. Но очевидно това бе недостатъчно, ние живеем трудно. Наложително е, да се съвършенстват проектите на предишните президенти и да се направят приоритетни (първи по време, с предимство) гражданите. За да  усетим най-после и ние, по качеството на живота си, че имаме съвременен държавен баща.
 
–––––––––
 1. Речник на чуждите думи в българския език, изд. НК, С, 1970, с. 589.
2. Пак там, с. 586.
 
София,  13. 12. 2011 г.            


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДЪРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ СА СТАНАЛИ ЛИНИИ НА КАРТАТА МАРКИРАЩИ НЕЩО КАТО РАЗГРАДЕН ДВОР – Калоян Методиев

НАУКА В БЪЛГАРИЯ – ДА, НО МОДЕРНА, ЕВРОПЕЙСКАдоц. Любима Йорданова

БАН – ВМЕСТО ПРОТЕСТИ, УЧЕНЕ И УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ – доц. Любима Йорданова

СТАНЧО ТОТОВ: ЗА РОДИТЕЛИТЕ НАЙ-ПРОБЛЕМЕН Е СБЛЪСЪКЪТ СЪС ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

МАРИ ЛЬО ПЕН: АМЕРИКАНСКИЯТ МОДЕЛ Е НЕПРИЛОЖИМ ВЪВ ФРАНЦИЯ

МИХАИЛ ГРУЕВ: В СЪРЦЕВИНАТА НА СОЦНОСТАЛГИЯТА ОСТАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЖИВКОВ

ЗА ИНСТРУКЦИИТЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА „АЛ КАЙДА”Дмитрий А. НЕЧИТАЙЛО
  

ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД АКТИВИЗИРАНЕТО НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ

ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: ГЪРЦИЯ ЗЛОУПОТРЕБИ С ДОВЕРИЕТО НА ЕС

ПОСЛЕДНИТЕ ДИНОЗАВРИ – Калоян МЕТОДИЕВ

ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ПП ГЕРБ – доц. Любима Йорданова               

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4188

Posted by on дек. 15 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.