НЕ КРАСОТАТА, А ПРОСТОТИЯТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА!


Има един важен момент, заради който „селяните” и „простите хора” не бива да са обект на присмех и пренебрежение. Факт е, че в западните демокрации именно те, а не префинените интелектуалци гласуват „правилно”, т.е. за десните партии. Консерваторите по правило имат своята поддръжка главно в селата и малките градове, докато левите имат успехи в големите градове, където са съсредоточени „умните” и „образованите”. Следователно, за да се вземе правилното политическо решение на ниво гласоподавател, НЕ САМО НЕ СА НЕОБХОДИМИ ГОЛЕМИ ПОЗНАНИЯ И ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ, А НАПРОТИВ, ТЕ ПО-СКОРО СА ПРЕЧКА ЗА ТОВА. На предстоящите президентски избори в САЩ по традиция ще наблюдаваме точно тази картинка – „тъпите” селяндури от дълбоката провинция ще гласуват (правилно!) за Маккейн, а либералните интелектуалци от Източния и Западния бряг ще са за Обама. Излиза, че „простите” хора спасяват света, ако нещата се оставят на интелектуалците, отдавна всичко да е рухнало! 

Отделен въпрос е, че в част от посткомунистическите страни (на постсъветското пространство и на Балканите, не толкова в Централна посткомунистическа Европа, макар че и там има подобни тенденции), вкл. в България се наблюдава една аномалия – селските райони подкрепят левите, респ. посткомунистите, докато големите центрове са за демократите. Но това има своето историческо обяснение – селяните там не са вече независими аграрни производители, а силно зависими от държавата хора, по-скоро в напреднала възраст. Между другото строго погледнато, те пак са „консервативни” в смисъл, че подкрепят статуквото, което обаче за тях означава „комунизъм”. Иначе ляв селянин, да не говорим селянин-комунист, е противоречие само по себе си.

Искам да обърна внимание и на факта, че градски „аристократи” по дефиниция не може да има. Аристократът по определение е от село, защото е крупен земевладелец. Друг е въпросът, че в България по исторически причини аристокрацията е унищожена. Така че да се твърди, че си роден напр. в София, в „аристократичен” квартал и си „аристократ”, е едно недоразумение.

И накрая защо Бетховен пише своята Пасторална симфония във възхвала на селото и защо първата част е озаглавена „Събуждане на радостни чувства при пристигане на село”, а не „Събуждане на радостни чувства при пристигане в града”? Нищо смешно няма в каруците, кравите и нивите. Напротив, смешното и жалкото са автомобилите, фабричните комини и трамваите.

 

ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

ХУ КЕЪРС* ИЛИ ЕДИН КАДЪР ОТ БЪДЕЩЕТО

МАСЛАРОВА ПРАТИ ДЯДО НА ПОЧИВКА, ТОЙ СЕ ВЪРНА С НОВА ИЗГОРА

ВОЛЯТА ЗА ВЛАСТ

ИЗХАБЕНИЯТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ УЗАКОНИ ПОРЕДНИЯ СИ УДАР СРЕЩУ ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА НА БЪДЕЩИТЕ РОДИТЕЛИ

ВАЛЕРИЯ НОВОДВОРСКАЯ В ПРЕДАВАНЕТО „НАРОДЪТ ПРОТИВ…”

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1604

Posted by on окт. 29 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.