НЕЩО ОПТИМИСТИЧНО…

Добре, че има още истински българи в тая държава. Все по-рядко се срещат, но ги има. Те не са членове на патриотични организации. Те не са и от тия дето парадират с националното ни богатство и получават награди от премиера, за да се нарекат достойни българи.
Тези хора всъщност живеят скромно в някое китно селце в прекрасната ни иначе страна /не казвам държава/. Именно те са тези, които съхраняват традициите с векове и ги пресъздават. Е, не чрез клипчета в интернет, както е модерно. А с майсторски изпипан сценарий по възстановяването на нашите си, български обичаи, на които в сивото ежедневие обръщаме все по-малко внимание.

Наскоро попаднах в едно малко селце. Хората там отбелязваха предсрочно Бабинден в почивния си ден – неделя. В събитието се бе включило цялото село, въпреки че точно там миналата година се родили само 6 деца. Когато обаче всичко е изпипано до последния детайл /не просто, за да пият по вино на мегдана/, имаш чувството, че се пренасяш векове назад. Часове наред продължи тържеството и никой не се уплаши от студеното време, нямаше намръщен човек, а хорото се виеше и се виеше…
 
Една от родилките изми ръцете на “бабата”, която иначе е мед.сестра в Родилно отделение вече 28 години и й пожела да помага на бял свят да се появят още много бебета в селото.
На хорото мъж не се захващаше. “Едно време само жените празнуваха Бабинден, ако се появи мъж, му смъквахме гащите и го намазвахме с катран, сега май само в Добричкия край се е запазило това”, разказа една от жените. В това време в тълпата се прокрадва маскирана “майка с количка и с бебе”. Тя обикаля мъжете и им иска пари, за да си отгледа детето.
На мегдана всички се стекоха да посрещат Бабата, която пристигна с два впрегнати в каруца коне. Развя се и байракът – символ на девствеността, който мъжете се опитват да докопат и да запалят. Всички са в маскарадни костюми, за да гонят злото. Това е и ролята на огъня, когато най-накрая се подпалва знамето.
Млад момък, който наскоро си взел булка, по стар обичай краде “бабата”, за да му помага при раждането на първото дете…
Да гледаш отблизо всички тези селяни, облечени в носии, маскирани, всеки влязъл в своята роля, е незабравимо преживяване. Тези хора носят истинската българщина в себе си. Едва ли го осъзнаваме, но докато ги има тях, ще ни има и всички нас като нация.
Защото няма нищо по-лошо от това един народ да расте без история, да расте пред компютрите, а не на мегдана, да говори английски, преди да е научил българския, да празнува празниците на другите, а да не знае своите, християнските.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

НОВИЯТ ПОЛИТИК*

ДА ВЪРТИШ МЕТЛАТА НА ДЪРЖАВНО = 1500 ЛЕВА

БЪЛГАРИНА ДЪРЖИ УЖАСНО МНОГО НА ДВЕ НЕЩА

НА КОЛЕДА СТАВАЛИ ЧУДЕСА… ДА БЕ, ДА!

ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ПОЧИВА ДО ВЕЛИКДЕН… СЕРИОЗНО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1935

Posted by on ян. 20 2009. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.