НЕНО ДИМОВ: ГЕРБ НЕ СЕ СПРАВЯТ В СОФИЯ

ДСБ НЯМА МЯСТО В ПОЛИТИКАТА И ЩЕ ОСТАНЕ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА

КОГАТО КАЗВАТ ПАРТИЯТА НА… ПРИМЕРНО НА КАПОН, НА КОВАЧКИ, НА ЕДИ КОЙ СИ ЛИДЕР, ПРОСТО НЕ МЕ ТЪРСЕТЕ ТАМ, КАЗВА ОЩЕ НЕНО ДИМОВ

 
Нено Димов е роден на 20 септември 1964 г. в София. По професия е математик. Бивш зам.министър на екологията в правителството на ОДС. Говори френски и английски език. Член на  ПГ на ДСБ. Член е на комисията по икономическата политика, както и на комисията по бюджет и финанси.

 
Какво е мястото на ДСБ в политическия живот на страната?
Моето лично виждане е, че днес ДСБ няма място в политическия спектър. С други думи духът е напуснал физическото тяло. Партията няма идеология, няма идеи. Единственото, което я вълнува, е как неколцина души да оцелеят. Това е новият и основен лайтмотив. Например на последните местни избори в София конкретно, ДСБ нямаше стратегическа кампания, не отстояваше политиката, която искахме да отстоява – а именно на алтернатива на сегашния политически модел на статуквото. Такава алтернатива е все по-наложителна, но лидерството в ДСБ се уплаши, предпочете да се върне в статуквото, от което произхожда, и затова днес в Народното събрание мястото му е на последните банки, където впрочем е мястото и на други партии.
В следващия парламент мястото на ДСБ ще бъде извън бялата сграда.
Спомняме си по времето на комунизма оня, който беше преди 10 ноември, имаше политическа номенклатура с привилегии, която живееше в друг свят, не този на останалите граждани. След тази дата, разбира се, имаше политическо единоборство, имаше алтернативи. И какво последва? След 1997 г. отново се създаде политическа номенклатура, но сега в много партии. И в края на краищата всичко, което се прави сега е свързано с оцеляването им.
И докъде ще ни доведе това?
Това всъщност е мутиралият комунизъм. Ние живеем в нов вид, не толкова грозен, комунизъм. Няма свобода на инициативата, няма законов ред. Нормално е в една правова държава законът да важи за всички. У нас законите важат за всички, с изключение на тези, които ги пишат. От тази гледна точка се повтаря едно към едно ситуацията с партийната номенклатура на БКП. Когато вече не носиш тежестта на закона на плещите си, няма как да се интересуваш дали законите са добри или лоши. Те просто важат за друг, а както е казано в народната мъдрост на чужд гръб и сто тояги за малко.
От тук тръгва една поредица от проблеми, които сочат България за неправова, несвободна държава. И от тази гледна точка на изборите, които се задават, няма да има избор.
Как ще се случи подобна ситуация?
Хората или ще престаната да гласуват или до урните ще отидат съвсем малко гласоподаватели, което е естествено, когато няма избор. Може пък някои, както се казва, да гласуват с краката си.
Всичко това обаче дава възможност на политическата номенклатура да продължи да пребивава в политическото пространство. И докато не се преборим с нея няма да се усети благоденствието, което би могло да ни даде едно нормално капиталистическо развитие. Защото ключовите елементи – свобода, закон, правова държава отсъстват от България, все още не сме се преборили за тях.
Щом в България няма капиталистическо развитие, откъде се появиха толкова много богати хора, при това с претенции да влязат в политиката? Например Христо Ковачки?
Това, че имаш много пари не означава, че си капиталист. Капитал и капиталист са различни неща. Ако Ковачки докаже, че парите му са придобите по законов път нищо лошо няма, но ако е злоупотребявал, трябва да понесе цялата строгост на закона.
Възможно ли е обединението да ДСБ със СДС? Някои социолози сочат, че заедно можете да вземете 15 % от гласовете.
Всякакво обединение е възможно. Ще се изчака да минат изборите за лидер в СДС. Не съдя прогнозите на социолозите, но ако се върнем назад в годините, резултатите показват, че СДС и ДСБ печелят повече, когато са отделно. На кметските избори в София нашият кандидат Гаврийски спечели повече гласове само от ДСБ, отколкото Мартин Заимов от ДСБ и СДС взети заедно. Това са уважавани хора, които трябваше да получат по-добро признание, но резултатите бяха плод на разчистване на вътрешни сметки.
Една коалиция между СДС и ДСБ би изглеждала по-скоро комично, отколкото да е печеливша. Дали ще се спечелят 15 или 1.5% е въпрос на проучване, но в края на краищата резултатът е ясен вечерта след изборите.
Моето усещане е, че липсата на каквато и да е идея ни кара непрекъснато да говорим за обединение. Никой не задаваше въпроса с кого ще се коалира СДС, когато се бореше за защита на антикомунистическата идея. Никой не задаваше въпрос за коалиции, когато СДС се бореше за идеята за НАТО, за ЕС. Така е, когато има идея, никой не задава въпрос кой с кого ще се коалира, а как ще се реализира тази идея.
Алтернативата при всички случаи трябва да бъде ясно заявена, а тя според мен е израждането на свободно и правово общество. Това е десният политически модел. Ако не се бори за това, десницата не е десница.
Какво мислите за коалиция ДСБ – ГЕРБ?
ДСБ в момента е готово на коалиция с всеки, само и само да прескочи бариерата. Проблемът е, че никой не я иска за партньор. Преди 5 г. по същото това време се състояха избори и всички десни субекти се обръщаха към ДСБ с покана, защото тогава имахме идея, разбираха, че ноу-хауто му е един нов проект. Сега нямаме нищо. Отказахме се от идеите си. Ще отворя една скоба – те са валидни и днес. Отказахме се от тях и вече никой не ни търси.
ГЕРБ няма да направи коалиция с ДСБ. ДСБ подаде ръка, но ГЕРБ не я пое. Въпреки че бяха изпратени хора за преговори с абсолютно сигурната благословия на Иван Костов и цялото ръководство. Просто ГЕРБ не ни ще.
И СДС е в аналогична ситуация, макар една идея по-добре.
Всички, които сте в ДСБ одобрявате ли това подаване на ръка?
Не. Но ДСБ се е свила до критичния минимум. Затова се търси коалиционен потенциал. Всичко хора, които застанаха зад нас преди 4 г. се оттеглят, излъгани в надеждите си, че поетите ангажименти ще се изпълнят. И няма за какво отново да ни повярват.
И друго – председателството в ДСБ допусна една голяма тактическа грешка: заигравката с ГЕРБ. Защо някой трябва да гласува за ДСБ, за да управлява ГЕРБ? Изключително тежка грешка! В резултат на този флирт подарихме част от нашите подръжници на тази партия, което разбира се, предизвика паниката, в която сме изпаднали в момента. Искаме ли да си върнем доверието на гражданите трябва да се върнем на позициите си отпреди 4 години, да обясним лутанията си, страховете си, да заемем най-твърда позиция. Ако не можеш да спечелиш доверието на гражданите за какво си в политиката? В противен случай само с експертни познания може да влезеш в консултантска фирма и да консултираш.
С кого още може да се коалира ДСБ? Как виждате коалиция с движение „Напред”?
С всички може. В момента вратата е отворена, по-точно няма вече врата. Ще цитирам Николай Михайлов, който каза по програма „Хоризонт”, че ДСБ ако може и с гущерите от зоопарка ще се коалира само и само да влязат в парламента. Което си е чиста проба технологическа диверсия.
Днес се наблюдава крах на българската политическа система и на политическите партии. По конституция народният представител трябва да носи отговорност пред избирателите си, ала няма никакъв механизъм, по който да бъде накаран да стори това. Днес народният представител е отговорен единствено пред партийния си лидер, за да му пази той избираемо място. Ето как парламентът се превръща в мнозинство от послушковци и партиите се превръщат в лидерски. Само 2 партии правят изключение – БСП и СДС. Затова трябва да се смени избирателната система, да се вкара мажоритарен елемент.
ГЕРБ все още има много висок рейтинг?
На изборите ще видим реално какво се случва. ГЕРБ има много тежки изпитания почти навсякъде, където има кметове. Не се справят и в София. И БСП не се справя добре в страната. И опозицията не се справя, като такава. Политическата система като цяло е импотентна да реши проблемите в държавата. Политиците в България не са си прочели урока, какво е държава и какви са функциите и.
Какво е мнението ви за комуникацията между някои лидери, за словесната битка?
Политиката е битка и в нея влизаш, когато имаш съотвените идеи и аргументи. Когато ги нямаш, започваш да говориш грозно. Това е друг вид битка – махленска, хулиганска. В момента има малко политици с идея и идеология, затова има подкряквания, подвикване, скандали.
Как виждате личната си бъдеща позиция в политиката? Ще се преоринтирате ли към друга партия?
Имам позиция, която защитавам и няма да се ориентирам към никаква друга партия до момента, в който видя ясно изразен субект, защитаващ дясната идеология. Аз мога да бъде и вън от народното събрани и пак да защитавам позицията си. Политика не се прави само в парламента. По-важно е да отстоявам позицията си каквато е била преди 10 или 5 години и остава непроменена и за в бъдеще.
Що се отнася до разни слухове, които ме свързват с други партии, ще кажа: липсата на реални новини ражда слухове. Фалшивите новини може би са част от пейзажа.
Когато казват партията на… примерно на Капон, на Ковачки, на еди кой си лидер, просто не ме търсете там. Само партия, която има идеология, която се развива нормално би ме привлякла, дори да е вън от парламента.
Вие бяхте зам.министър в Министерството на екологията. Какво бихте казали извън политиката примерно за опазване на околната среда?
Не може и тук да се избяга от политиката. Отражението на липсата на закон е повсевместно, дори и върху околната среда. За мен върха на поругаването на закона беше откриването от министър-председателя Сергей Станишев и кмета на Благоевград Костадин Паскалев на един незаконно построен лифт, въпреки писмените предупреждения от правителствени и неправителствени организации. Щом те легитимират беззаконието, какво може да  се очаква от другите? Това се нарича – лиспа на носене на отговорност.
Понеже става за опазване на природата – има ли разумно решение на въпроса за софийския боклук?
Проблемът с отпадъците можеше да бъде решен още преди 10 години. И той не е свързан с липсата на пари. Финансиране има. Причината за тежката ситуация е другаде. Третирането на отпадъците е евтино. Големите печалби идват от транспортирането им и те ще паднат при евентуалното построяване на завод. Ето защо липсва интерес този болезнен въпрос да не се решава с години – нито то Стефан Софиянски, нито от Бойко Борисов.
 

 
ПОСЛЕДНИТЕ 5:

AНТОН КУТЕВ: МИНКО ГЕРДЖИКОВ ДА КАЖЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ОБЩИНСКА БАНКА

В ДВОЙНА ПРЕСА

ЗА КАКВА ПРОМЯНА СТАВА ВЪПРОС?!

ЯВОР ГЕЧЕВ: ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА ОТ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

МИРОСЛАВ СЕВЛИЕВСКИ: БСП И ДПС СИ ПРОИЗВЕДОХА „АТАКА” ЗА ПРЕДНИТЕ ИЗБОРИ, СЕГА СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ГЕРБ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1669

Posted by on ное. 13 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.