НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

От първи май 2011 година Германия отваря трудовия си пазар за 8 страни членки на Европейския съюз. Все повече германци се страхуват, че работници от Източна Европа ще наводнят страната, заради по-ниските заплати в своите държави. Синдикатите и партия Левицата поискаха Меркел да въведе задължителна минимална заплата, за да запази немските работници.
Лидерът на Левите – Грегор Гизи предупреди, че без задължителния минимум, в Германия ще се надигне расизъм и ксенофобия сред работещите спрямо готовите да работят за по-малко пари източноевропейци. „Не искам да виждам каравани в които румънци и поляци живеят при ужасни условия, само, за да могат да работят тук за заплати, от които да се срамуваме. В същото време германци ще губят работата си.”, обяви Гизи.
Михаел Зомер, лидер на Конфедерацията на Германските синдикати, преудпреди, че ще започнат масирани протестни действия, ако правителството не предприеме мерки за разрешаване на проблема. „Или правителство действа или ние! Искаме регулация до 1 май 2011, най-малкото за временната заетост.”, беше категоричен синдикалният бос.
Управляващата коалиция е в патова ситуация. Про-бизнес ориентираната партия на Свободните демократи, подкрепя равнопоставеното заплащане за равнопоставена работа, докато християн-демократите от ХСС предпочитат минимална заплата в индустрията. Така всяка от двете отхвърля позицията на другата.
Проблемът се изостря от нелоялната конкуренция, при която някои работодатели правят заплатен дъмпинг, за да удрят конкуренция с по-ниски цени на продуктите си. За пример се дава Великобритания, където цели производства бяха поети от поляци, за да се стигне дотам надписите в заводите да са на полски.
Очевидно последната дума ще има Меркел.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ДОСИЕТАТА – ДРАМА ИЛИ ВОДЕВИЛ – НЕИЗНАСЯНИ ДОСЕГА ФАКТИ ОТ ПЕТЪР ХРИЗТОЗОВ

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – проф. В.Цачевски

БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

КОГО И КАКВО ЛЕГИТИМИРА БАН ИЛИ ЗАЩО АКАДЕМИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕФОРМИРАНА – Владимир Стойчев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3553

Posted by on дек. 28 2010. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.