НЕИЗСЛЕДВАН КОРАБ И РУСКА ПОДВОДНИЦА В ЧЕРНО МОРЕ

Мирослав Славчев /вдясно/ и французинът Паскал Бернабе по време на обучението край Созопол Снимка: Личен архив
 

Българинът Мирослав Славчев  е участвал в откриването на  неизвестен и неизследван досега потънал плавателен съд край Созопол, научи наш репортер. Намирането на кораба станало случайно, след като Славчев, придружаван от французина Паскал Бернабе – единственият човек на планетата, покорил уникалната дълбочина от 330 метра под вода, и неговите курсисти се гмурнали на дъното на Черно море за уроци по системата technical diving /техническо гмуркане/. Обучението, приключило успешно в края на август, било под ръководството на Бернабе, пристигнал в България по покана на Славчев, който е и председател на асоциацията Technical Diving Bulgaria /Техникъл дайвинг България/.

„Находката е случайна. При едно от излизанията в морето по време на обучението  Бернабе изиска да се отиде на място, където може да се осигури дълбочина около 30 метра. Скочихме във водата, потънахме и слизайки на дъното, видяхме кораб", разказа русенският старейшина. Интересно е, че обикновено рибарски плавателни съдове "закачат" със съоръженията си потъналите кораби, но този не бе попадал на такава ситуация" допълни той. "Като огледахме, се оказа, че това е така, защото целият кораб е вкопан в пясъка и може би след скорошна буря е започнал да се показва", каза още русенският водолаз. Сега предстои корабът да бъде подробно обследван, което според запознати ще е цяло приключение, тъй като старите рибари не помнели на това място да е имало корабокрушение. „След изследването корабът ще е прекрасен обект за водолазен туризъм”, каза още Мирослав Славчев,  който е общински съветник от „Атака” в Русе.

Дни по-късно той участва и в друго откритие – операцията по локализирането на съветската подводница С-34, потънала през 1941 г. неизвестно досега къде. „Намерихме я край Галата – Варна. За тази акция бах поканен от колегите от сдружението "Блек сий дайв Одесос" с председател Орлин Цанев, обясни Мирослав Славчев, който взел активно участие в издирването на 35 метра дълбочина. Екипът успял да заснеме оръдието, люкове и част от корпуса на подводната лодка. За нея разбрали от рибари, които имали много закачки на това място. „Беше много тежко спускане, с подводно течение и температура на водата едва 9 градуса, но се радвам, че акцията е толкова резултатна”, сподели водолазът-съветник, който тепърва ще участва в още много огледи.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДО ФРАНЦИЯ И НАЗАД

ЗАЩО НАЗНАЧИХА КОМЕДИАНТА ШКУМБАТА ЗА КОНСУЛ В САЩ?

ПРОФ. КРЪСТЬО ПЕТКОВ: РАБОТАТА ОТИВА НА ЗЛЕ

ЛИЛИ БОЯНОВА: ТЪРГОВИЩЕ СЕ ОБЕЗЛЮДЯВА

ЦЕНАТА НА РОДИТЕЛСТВОТО Е НАРАСТНАЛА РЯЗКО – ДОКЛАД ОТ ШВЕЦИЯ

ГАБРОВСКИТЕ ИЗБОРИ КАТО ЛАКМУС

ЖИВКО ТОДОРОВ: ИМА НЕОБХОДИМОСТ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ ПОЛИТИЦИ

БЪЛГАРИЯ АКТИВИЗИРА БАЛКАНСКАТА СИ ПОЛИТИКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3369

Posted by on сеп. 6 2010. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24997 лв
 CHF =  1.73098 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18533 лв
100  RUB =  2.56485 лв
 USD =  1.72017 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.