НЕЗДРАВИЯТ КУЛТ КЪМ СТАРОСТТА

ПОЛИТИЦИТЕ НИКОГА НЕ ЗНАЯТ КОГА ДА СПРАТ. ЗАТОВА ИМАМЕ ИЗБОРИ И ПРЕВРАТИ.
НА СТАРИТЕ ХОРА СЕ ИМА ПОВЕЧЕ ДОВЕРИЕ, ЗАЩОТО НЕ Е ТОЛКОВА ЛЕСНО ДА БЪДАТ ПЛЕНЕНИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ. ТЕ ИМАТ МНОГО ПО-МАЛКО КАКВО ДА ГУБЯТ.*

 

Роджър Бойс е кореспондент на в. Таймс в Берлин. Роден е на 7 август 1952 в Херфорд (Англия).  Бил е кореспондент на водещи британски издания в Москва, Бон, Рим, Варшава. Специалист по Източна Европа и Германия.
 

Може би има нещо общо с моето намаляващо либидо, но все по-често и по-често започвам да чета германския вестник Билд от края към началото. Така започвам със спортната страница, а не с изглеждащото логично обожествяване на полу-голата Мелиса (21-годишна приготвяща се за плажно парти) и информацията за нарастващата престъпност от първа страница. Естествено сега знам повече за амбициите на Дженс Лехман, на възраст 41, да вкарва голове за футболния си клуб – Шалке 04. И за решимостта на Михаел Шуимахер да се състезава с автомобили, докато стане дядо.

Време е тези хора да се откажат (без Мелиса разбира се) и да приемат, че трябва да си намерят друго занимание. Те са изхабени, както изглежда, от ужасяващата суета, която ги убеждава, че са незаменими. И това не е само при спортистите.

Защо приличащият на Йода (герой от междузвездни войни бел.ред.) Хайнер Гайзлер си мисли, че един политически пенсионер може да реши сложен железопътен проект като Щутгарт 21? Свикнали сме да разчитаме на мнението на литературния критик Марсел Райх-Раницки, който чете книги, за да не трябва ние да ги четем. Това, обаче, беше отдавна. Сега вече сме малко скептични по въпроса дали той може да е прочел всичките тези книги. Със сигурност е дошло време да си ходи.

Възрастта може да купи авторитет, и това е добре. Дори в Англия вярваме, че всеки, който е на 80 години и може да яде сварено яйце е достоен за Нобеловата награда. Ако обаче не можем повече да вярваме в храносмилателната мъдрост на нашите старци, тогава е по-добре да ги оставим да си сложат чехлите и да сърбат чай от лайка, отколкото да ги даряваме с култ към личността, както изглежда правят германците.

Сигурно всичко това се вижда несправедливо за хората, които са близко до възрастта на Мик Джагър, какъвто съм и аз.

Моята позиция не е да декларирам, че старите хора са излишни, а по-скоро да се оплача от факта, че германското общество, в частност, е твърде самоцензуриращо се и не смее да каже на някои хора да спрат, защото вече се излагат. Михаел Шумахер, да вземем като пример, е точно такъв случай на излагация. Той никога не е бил интересен пилот, но поне печелеше състезания. Сеге дори не се доближава до победата – и е все така безинтересен. Така че, моля те, Михаел, опитай планинско ходене вместо това.

Германският пазар на стари гурута е пренаселен, разбира се, с помощта на телевизията, която се опитва да се разграничи от динамичната култура идваща от интернет. На старите хора се има повече доверие, защото не е толкова лесно да бъдат пленени от политическата коректност. Те имат много по-малко какво да губят. Затова се тълпят да изказват на толк шоуто на Сандра Маишбергер, където са наясно, че почти никой няма да ги прекъсва. В къщи жените им казват да млъкнат, наричат ги глупави стари глупаци и им нареждат да изведат кучето на разходка. При Маишбергер те могат да говоря без спир.

При Маишбергер, сред мъгла от цигарен дим, се вижда как Хемлут Шмит първи направи прехода от сърдит, но умен бивш канцлер, към доживотен инструктор, компетентен по всички теми. Мисля че това девалвира неговата валута, не му прави услуга, а евентуално ще има ефекта на бумеранг, защото някои млади историци-ревизионисти ще се разровят в архивите и ще отсъдят, че канцлерството му е било провал. Политиците никога не знаят кога да спрат. Затова имаме избори и преврати. Хелмут Кол със сигурност стоя пет години повече, отколкото беше нужно на своята пост – класически пример за синдрома Шумахер.

Не мисля, че който и да е чуждестранен кореспондент някога е обвинявал Германия, че е прекалено толерантна. Това обаче е така: прекалено уважение, хроничен, почти невралгичен страх от пренебрегване на мъдростта на старите, за да не се повторят грешките. По време на последните избори отразявах Гюнтер Грас по време на неговата кампания за социалдемократите – и направо бях удивен от начина по който младите слушатели попиваха думите му.  А той наистина нямаше какво ново да каже.  Каквато и да е силата му като писател, политическите му идеи са замръзнали в 1972 година. Подобно безкритично ласкателство не е белег за лошо или пропадащо общество, а за дълбоко консервативно. Благодарение на напредъка на медицината и немските супер-витамини 80 годишните станаха 60 годишни. Според моята математика това прави 70-те години новата смъртна граница.

Едно здраво общество не се нужде от 80-годишни, които изглеждат и се държат, като че ли са 20 години по-млади. Трябва да се осигури на старите хора място да си почиват и размишляват. Разбира се, че трябва да се вслушваме в думите им, но не да са в центъра на вниманието и не да ги притискаме да се изявяват. Не е добре за тях, не е добре и за нас останалите. Култът към старите хора просто павира пътя към едно интелектуално застинало общество. И ако се чудите дали  чуждестрани кореспонденти с голяма уста, като мен, трябва да пиша така – отговорът е да.  По някое време обаче и те трябва да млъкнат.

 
Превод: Калоян Методиев

Статията е публикувана на 15 юни 2011 в www.thelocal.dе
*Подзаглавията са на редакцията.
 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

КРИМСКИЯТ ВЕКТОР НА ТУРСКАТА ГЕОПОЛИТИКА – Кънчо АНГЕЛОВ

КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ И ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ- Момчил ДОЙЧЕВ

СКАНДАЛЪТ КАТО ПОЛИТТЕХНОЛОГИЯ – Момчил ДОЙЧЕВ

ВАСИЛ ПЕНЕВ: ЗАЛОГЪТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ Е ЕДНОВРЕМЕННО ЗНАЧИМ И ФАЛШИВ

ЗА ОСАМА БИН ЛАДЕН ИЛИ С ДОБРО, ИЛИ С НИЩО

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В ДЕСЕТИЛЕTИЯ НА НЕСТАБИЛНОСТ

ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО? – Патрик БЮКЯНЪН

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ –Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3940

Posted by on юни 16 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.