НЕГОДНИЦИ ТОЧАТ ЗЪБИ ЗА МИТНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

(ИНТЕРВЮ С ПИСАТЕЛЯ ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ)

Писателят Петър Христозов е роден в Борисовград, днешен Първомай. Награждаван е с орден „Стара планина” – първа степен с лента за заслуги в българската култура. От 1989 г. до настоящия момент е написал и издал 77 книги. Член на СБП, на СБЖ и МОЖ в Париж. Един от създателите на съвременния български политически роман, майстор на документалната проза. Превеждан на най-говоримите световни езици. След излизане от печат, всяка негова книга се поръчва от библиотеката на Държавния департамент на САЩ. В произведенията си, Петър Христозов прави разтърсващи  разкрития за срастването на подземния свят с голяма част от политическия и административния елит на България. В книгите си от последните години,  Христозов е  проследил генезисът и развитието на митническата мафия в България, която според него е основният генератор на политическата корупция у нас. Тезите му почиват на богати документални, агентурни и библиографски източници. Събитията дублират неговите прогнози, а изнесените от него скандални факти никога не са били оспорени в съда или в медийното пространство, като немалка част от неговите персонажи с автентични имена вече са в затвора или небитието.

 

– Господин Христозов, поизгубихте се напоследък. На вечно търсещите безспорни истини за съвременната българска реалност им липсва критичното ви перо и хирургически точната Ви информираност, изпреварваща събитията с месеци….
– Знаете, че ми се наложи да преодолявам здравословен проблем, но слава на Бога, възстановяването ми прогресира.  Дори и в терапевтични пранги не изневерих на верните ми читатели, които вече са се сдобили с „Кариера” и „Спирт”. В момента доработвам още 2 книги – „Подмяната” и „Акцизна мафия по вертикала”. В тях героите са с истинските им имена и с цялата истина за делата им, които още от библейските времена са пробен камък за опознаването на хората. Ще научите за  циничните интереси и задкулисните ходове на куклуводите, които тласнаха страната ни във верижна последователност от петролни гейтове и енергийни тупици.

– Интуитивно хващате бика за рогата, защото смятах да искам становището Ви за епичната битка между митниците и Лукойл!
– А защо сте сигурен, че има битка, още повече – епична. Откъде знаете, че не сме зрители на поредната умело режисирана театрална постановка, в която включително и съдебният цугцванг е част от сценарий, печеливш и за двете противоборстващи страни. Ами ако са налице доказателства точно за това! В управленския шахмат има тънки нюанси и човек наистина може да обърка термините и правилата. Като разтръби, че отнема лиценза на Лукойл заради върховенството на закона, защо Ваньо Танов стори това през юли месец тази година, а не през октомври миналата, когато изтече срокът по прословутата Наредба № 3, наложила изискванията за монтирането на измервателните средства за акцизните стоки. Защо цели 8 месеца шефът на митниците не е осигурил спазването на закона чрез незабавни административни мерки и защо негови служители са санкционирали редица други фирми, които са прекрачили преклузивния срокъна наредбата? Постановката, при която всички са равни, но някои са по-равни от останалите, ни е до болка позната от близкото тоталитарно минало. Е, Лукойл се оказаха „най-равни”.

– Да, показателно е, че в месеца на отнемането на лиценза, министерството на финансите се обвързва договорно с Лукойл. Но нека си спомним и за друго събитие от миналата седмица. В няколко редакции се получиха сигнали как директорът на митниците необосновано е намалил двадесетократно сума по ревизионен акт за 12 милиона и 367 хил. лева срещу фирма „Инса ойл”. Този факт подхрани спекулациите за действителен развод по италиански между премиера Борисов и шефа на Лукойл – България  Златев. И като доказателство се сочи неочакваният чадър над скандално известния Георги Самуилов…
–  Да угаждаш едновременно на двама или повече конкуренти не е непременно алогизъм,  а просто осребряване на възможности. В България нещата не са нито толкова прости, нито толкова сложни, колкото изглеждат на пръв поглед. Те са много по-прости и същевременно много по-сложни от това. А иначе, и митничари, и данъчни са ме търсили да ми разказват за собственика на  петролната рафинерия "ИНСА ОИЛ" в село Белозем край град Раковски – Георги Самуилов. Според разказите им, дълги години последният печелил десетки милиони левове месечно от забъркване на фалшиви горива. Самуилов внасял основно мазут. Той е с ниска цена и върху него се дължи символичен акциз. В други случаи декларирал "газьол за стационарни инсталации", за което гориво въобще не се дължал акциз. Реално в цистерните му имало от по-скъпия и с висок акциз газьол. Впоследствие, за да може да продаде дизела в България като гориво, фирмите на Самуилов смесвали мазута с керосин и така вдигали октановото му число. След като митниците се оглавиха от генерал Танов и неговият неотдавнашен подгласник Антони Странджев, започнаха мащабни проверки на мултимилионера от католическото градче. Странджев беше на острието на атаката срещу петролния олигарх, както и в проверките и спирането на завода на вече покойния Михаил Михов. Знае се, че преди година Странджев бе освободен от заместническия пост с личната  благословия на министър-председателя. В пресния случай с опрощаването на 11 659 334 лева задължения на Самуилов към бюджета наистина има смущаващи факти. Основното нарушение е продажбата на дизелово гориво като такова за отопление. Дизелът се облага със специфична ставка от 600 лв. на 1000 литра, а за топливото ставката е 30 лв. на тон. Тези обстоятелства са доказани в многобройни проверки и в ревизията и правилно са отчетени в ревизионния акт. Индивидуалният административен акт на Ваньо Танов за намаляване на дължимата към хазната сума е от 6 август 2010 г., когато той е бил в отпуск. Този факт прави опрощаването не само скандално, но и юридически нищожно. Сега поради нищожността на подписа си, Ваньо Танов трябва да инициира повторно досъбиране на опростените милиони. А някои институции могат и да се самосезират, ако се сетят за законовите си задължения и конституционните си правомощия.

– Да не би самочувствието, че митниците преизпълняват бюджетния си план, да дава кураж на шефовете им да опрощават целево тук-там по някой друг милион на спонсори на управляващата партия? Този тип патологично мислене изкочи от позаглъхналите в последно време скандали със СРС-тата, които накараха някои водещи западни политици да обявят за стратегическа грешка приемането на България в Европейския съюз. А и много наши добре облечени бизнесмени отдавна си научиха урока, че всяка услуга си има цена и което не може да стане с пари, става с много пари!
– Подобни извратени индулгенции са практикувани от инквизиторската църква през най-мрачните етапи на средновековието. А повишената събираемост на приходи от митниците е мит за наивници. Тук по-скоро е налице едно нечистоплътно премълчаване на данни и жонглиране с цифри. Особено на фона на общата макроикономическа ситуация.
Няколко месеца след назначението си на най-високия пост в митничарската йерархия, Ваньо Танов започна да облъчва широката публика с причини и предпоставки за слабите резултати на ръководеното от него ведомство. И вместо да скочат с милиарди, както обещаваше предизборната пропаганда, приходите започнаха да се свиват с милиарди. Предостатъчно представителни данни се изнесоха за несъбираемостта при цигарите. Нелегалният пазар е надминал 40 процента, което лишава държавния бюджет от приходи за над 1 милиард и половина лева годишно.  По данни на авторитетни консултантски централи, както и на големите тютюневи производители, годишната консумация на цигари в България е около 24 милиарда къса. Сметката е абсолютно точна, защото в България имаме към 3,3 милиона активни пушачи, като при ромското население възрастовата граница е далеч под чертата на пълнолетието. Над 66 милиона къса е ежедневната национална консумация, като тук са включени и чужденците, трайно пребиваващи в България. През 2009 г. са обложени  17.4 милиарда къса цигари. Година по-рано – бюджетната 2008-ма, обложените с акциз цигари са били 21.9 милиарда къса. През 2010 г. са обложени едва 10.8 милиарда къса. Правителството на ГЕРБ заложи в бюджета за 2011 г. най-ниския облагаем обем от цигари – 10,3 милиарда къса. Това е с 13.7 милиарда къса цигари по-малко от реалната консумация. И после се хвалят, че си изпълнявали плана. Не по-малко страшно е положението при горивата, където загубите според водещи финансисти също се доближават към милиард и половина лева годишно. Нелегални горива, главно от Румъния и Гърция, се продават не само в лицензирани бензиностанции, но както се говори – и в напълно нелегални според Закона за акцизите и данъчните складове частни имения, стопански дворове и складови бази. Измамите при алкохолните продукти също са по почина „куче влачи, диря няма”. В курортните комплекси  водка и ракия се леят като из ведро, но калкулацията им в пакетите „ол инклузив” е с 4 пъти по-ниска цена от реалната при платени акцизи. Това, за което говоря, са обороти и стойности извън официалната статистика. Но дори и официалната и обилно напудрена правителствена статистика отчита спадове. Така например, според данните на министерството на финансите, приходите от акциз през 1-то полугодие на настоящата година възлизат на 1 млрд. и 707.4 млн. лв., като през 2-то полугодие на миналата година тяхната сума е била 2 млрд. и 100.1 млн. лв. Тоест имаме спад от 392.7 млн. лв., което означава 18.7 % по-ниска ефективност на митниците по отношение на акциза.

– На какво, своред Вас, се дължи този бойкот на бюджетните приходи?
– Който и човек от улицата да попитате, ще получите идентичен отговор. В нескончаемия преходен, вече не сме сигурни и към какво, период след 1990 г. няма правителство, което да не е използвало митниците за финансиране на партийни каси или частни джобове. Другата причина е деквалифицирането, депрофесионализирането на българските митници. Първата фаза от кадровата реформа на Ваньо Танов се изрази в уволнението на 700 обучени кадри, а през втората фаза започна да назначава външни за системата хора. Те ще добият професионални знания и рутина след  2 пълни, по стандартите на парламентарната демокрация, управленски мандата. Сред служителите цари незаинтересованост и деморализация. На всичките близо 3500 служители са отрязани над десетина дни от досегашните им отпуски с малоумния довод, че единици имали неизползвани отпуски от минали години. Няма го и истинското митническо разузнаване, което на базата на модерен рисков анализ да действа изпреварващо спрямо контрабандистите и да ги лови на място.

–  Вземам повод от последното ви изречение в знак на съгласие с Вас. В устройствения правилник на агенция „Митници” е регламениран функционален профил на централна дирекция „Митническо разузнаване и разследване”, която би трябвало да ръководи методически, да подпомага и контролира дейността на всички митническите учреждения в областта на противодействието на митническите, акцизните и валутните нарушения и престъпления, както и на незаконния трафик на наркотични вещества. Повече от година обаче, тази ключова дирекция няма директор и едва сега са се сетили да проведат конкурс, което става ясно от обявление в сайта на ведомството. Това безвластие не е ли в откровена услуга на контрабандните канали?

–  Всяко безвластие води до хаос и загниване, от които някои печелят. Но вие сте прав частично. През последната половин година са проведени два безуспешни конкурса за директор на тази безпорно най-важна структура в митническата администрация. От септември 2010 г. насам за временен директор на дирекцията  „Митническо разузнаване и разследване” е назначен някой си Цено Радев и само благодарение на достойни хора от инспектората на  министерството на финансите знаем истинската картина на катастрофата там. В доклад изх. №93-18-100/30.11.2010 г. на шефката на инспектората Диана Иванова до финансовия министър Симеон Дянков са изнесени потресаващи факти, които преднамерено са били крити от българската общественост. Този доклад извежда резултатите от планова тематична проверка на инспектората на финансовото министерство в централното митническо управление. В обстоятелствената и заключителната части на този документ се съдържат факти и изводи, които могат да създадат работа на цял прокурорски колектив. Ако изобщо нещо е правено в тази дирекция, то е било точно обратно на необходимото. С писмена заповед е било разпоредено на директора на дирекцията да разработи и представи длъжностни характеристики на служителите в дирекцията, което този Радев не е направил. Проверката установила, че с достъп до секретния модул „Анализ на риска” разполагали лица, които не е трябвало да притежават такъв или са били уволнени от агенция „Митници”. Достъп са имали и служители, които били в дългосрочни задгранични командировки или дългосрочен годишен отпуск. Неправомерно били използвани акаунти на служители в отпуск.  За обхванатия от проверката период само 9 от общо 47 титуляри на акаунти са създавали рискови профили. Останалите вероятно са разглеждали информацията, а е много вероятно да са я тиражирали за лични и корпоративни цели. Проверяващите инспектори са констатирали, също така, че информационните ресурси на агенция „Митници” не се използват ефективно, като преобладаващата част от въведените в уж секретния модул  „Анализ на риска” рискови профили са по сигнали на външни източници. Това означава, че отсъства разузнавателна и аналитична дейност в дирекцията, че се крета след събитията. Освен това, не се извършвал предварителен, текущ и последващ анализ на заложените рискови профили. В 210 случая на сработили рискови профили, оторизираните служители отказали извършване на проверки на базата на лични преценки за „потенциално ниска степен на риск”. Аз питам, какъв е смисълът от скъпата автоматизация на управлението на риска, след като негово анонимно Величество митничаря „Х” има последната дума дали да се контролира фирмата „У” или „Z”? Самата ръководителка на инспектората и автор на доклада формулира извод, че дейността, свързана с управлението на риска, не е на необходимото ниво и съществува възможност за субективизъм в контролната дейност, тоест за корупция. Други констатации в доклада са липсите на комуникация между отделите в дирекцията, както и на методически указания, ръководства и инструкции, свързани с дейността. Прави чест на инспектората към финансовото министерство, че е предоставил на гражданското общество този покъртителен документ за злоупотреба със служебно положение и неизпълнение на служебни задължения.

– А сега, по стара българска бюрократична традиция, да не започнат разследвания по посока откъде е изтекла информацията, а не по отношение на нарушителите на закона?
– Би било прекалено явно, преднамерено и жалко. Въпреки, че този параноичен шпиономански синдром се възпроизведе на най-високи управленски равнища и по казуса с Мишо Бирата, лека му пръст.

– Прощавайте, но аз имам чувството, че този временен директор е получавал доходи, за да бламира, а не да организира дейността на митническото разузнаване. Само дето не се знае кои са му плащали. Шефът му Ваньо Танов изпратил ли е по компетентност този доклад до Върховна касационна прокуратура и защо своевременно не го е уволнил? В Наказателния кодекс има куп членове за безконтролие и безстопанственост, за действия и бездействия по служба. В Кодекса на труда – също! Що за наглост е това, след като се е провалил на предишните конкурси, а особено и като управленец, ръководството на митниците да допуска този Цеко Радев до поредния конкурс за директор на митническото разузнаване и разследване! 
– По-трагичното е, че той не е единственият негоден кандидат. Сред претендентите за отговорния пост е и Сергей Аврамов Наков, оповестен от комисията по досиетата като щатен сътрудник в четвърти отдел на Държавна сигурност. Същият дори ръководи митническо бюро в митница „Аерогара-София” от началото на 2009 г. до средата на 2010 г. Неговите водещи офицери вероятно са съзрели златната възможност за внедряване на подходящо място. Кандидат за славата е и Стефан Димитров Цветков. Същият е управител и едноличен собственик на капитала на „Джули транс – 2006” ЕООД, и е в кандидатската листа на „Атака” за избиране на общински съветници на 23 октомври 2011 г. в Община Плевен. Кандидатурата му е служебно неприемлива, защото Законът за държавния служител забранява да бъдат назначавани на държавна служба съветници в общински съвети, както и упражняващи търговска дейност. Четвъртият кандидат е Любомир Йорданов Димитров, който при всяко обявление за ръководна длъжност в митниците е барабар Петко с мъжете. Да би имал качества, да го бяха назначили досега поне на редова работа, ако не като началник! За цвят към мъжката компания се е примъкнала и една дама – Мариана Иванова Василева. За нея се знае, че е бивш главен юрист-консулт на Агенция „Митници”. Била е уволнявана 2 пъти, но по линията на лични познанства съдът е бил благосклонен към нея, както впрочем и Ваньо Танов, който наскоро я върнал на старата й работа.

– Господин Христозов, вие обрисувахте една ярка картина на разбито и компрометирано митническо разузнаване. И то точно в момент, когато се очакват промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за митниците, с които на Агенция "Митници" ще бъдат предоставени разследващи правомощия по отношение на  митническите, валутните и данъчните престъпления.
– Ако ще се справят с митническото разследване, както с митническото разузнаване, по-добре да спестят труда на депутатите, респективно – парите на данъкоплатците.

– Няма ли да кажете нещо по-ведро и оптимистично в заключение? За изборите, за управлението, за страната….
–  Казват, че оптимистите били добре инструктирани песимисти, а песимистите – добре информирани оптимисти. Вие знаете, че информацията е най-силното ми оръжие. Народът ни се чувства толкова излъган и омерзен от всички, че възприема негласуването като вид наказателен вот за цялата политическа класа. И тогава идва пирът на фалшификаторите и купувачите на избори. Трагикомично, защото това е пир по време на чума. В международен план ни приемат кога с насмешка, кога с раздразнение. Поредното обвинение в корупция дойде от холандския министър на имиграцията Херд Леерс. Бойко Борисов сладострастно се къпе в егото си и или е сляп са реалните процеси в нашата страна, или прикрито стои на върха на нещо, което историята и народът никога не прощават. Рано или късно!

Разговора води: БИСЕР ТОДОРОВ

ПРИЛОЖЕНИЯ:

 
 

 
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ
КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ
НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ

–––––––––––––––––––––––––––––

Р Е Ш Е Н И Е № 185/ 15.02.2011 г.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 1, т. 12 и т. 26 – ръководителите на държавни институции, създадени със закон, главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в Агенция "Митници". Проверени са 907 лица. Петдесет и две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.
За служителите, заемали публични длъжности в управление "Митници и митнически контрол" към Министерството на финансите и в Главно управление "Митници" към Министерски съвет за периода от 10.11.1989 г. до 05.04.1991 г., органите по чл. 21, ал. 2 от закона (Министерството на финансите и Министерски съвет) не предоставиха информация.
След като проучи и обсъди наличните материали Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

Р Е Ш И  :

установява и обявява принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на следните лица:

Три имена    Сергей Аврамов Наков
Дата на раждане 29.01.1964 г.
Място на раждане    гр. Шумен
Качество    Щатен служител
Структури, в които е работил    ДС, отдел IV
Документи, свързани с кариерното му развитие    
Със заповед № К-3616/ 19.09.1986 г. е назначен за разузнавач.
Публична длъжност или публична дейност    
Н-к на МБ в митница Аерогара от 01.05.2009 г. до 31.10.2009 г. и от 01.01.2010 г. до 30.06.2010 г.

 

 
МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
АГЕНЦИЯ “ МИТНИЦИ”
ЦЕНТРАЛНО МИТНИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ

СПИСЪК
НА ДОПУСНАТИТЕ КАНДИДАТИ ДО КОНКУРС
ЗА ДЛЪЖНОСТТА “ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ” В ДИРЕКЦИЯ „МИТНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ И РАЗСЛЕДВАНЕ” В ЦЕНТРАЛНО МИТНИЧЕСКО УПРАВЛЕНИЕ


Конкурсната комисия, определена със 3аповед № ЗАМ – 487/14.09.2011г. на директора на
Агенция "Митници" реши:
 
Допуска до конкурс следните кандидати:

1.    Любомир Йорданов Димитров
2.    Мариана Иванова Василева
3.    Сергей Аврамов Наков
4.    Стефан Димитров Цветков
5.    Цено Радев Радев

Допуснатите кандидати трябва да представят писмена концепция на тема „Политика в областта на разузнаването и разследването на митническите, валутните, акцизните нарушения, противодействие  на незаконния трафик  на наркотични вещества  и прекурсори,  и прилагане на европейското митническо законодателство в тази област” с обем до 4 (четири) стандартни машинописни страници в деловодството на  Агенция „Митници”, Централно митническо управление, гр. София, ул. „Г. С. Раковски” № 47, в срок до 17.00 часа на 21.09.2011г., както и на e-mail: Milena.Kirova@customs.bg

Списъкът на кандидатите, допуснати до защита на концепцията,  ще бъде обявен във фоайето на първия етаж в сградата на Централно митническо управление, гр. София ул.“Г.С.Раковски” № 47, както и на интернет страницата на Агенция “Митници” – www.customs.bg  в срок до 30.09.2011г.

Защитата на концепцията и тестовете за психологическа пригодност и професионална компетентност на допуснатите кандидати ще се проведат на 05.10.2011г. в сградата на Централно митническо управление като допълнително ще бъде обявен часа.

 
Председател на конкурсната комисия:
     
/Николай Алдимиров/       


 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БСП В РУСЕ СЕ ПОРАЗПАДНА

КАТ СОФИЯ – ТОРМОЗ С БЕЗКРАЙНИ ОПАШКИ В ЖЕГАТА

ВИК – СОФИЯ ТРОВИ С ПРАХОЛЯК ДЕСЕТКИ СЕМЕЙСТВА

БСП- РУСЕ СЕ ПРОДЪНИ, ОЧАКВА СЕ ГОЛЯМ ТЕЧ

БЪЛГАРИЯ ИМА ТРИ КАРДИНАЛНИ ПРОБЛЕМА: ПРЕСТЪПНИЦИ, ПЪТИЩА И ПРЕСТЪПНИЦИ, ПОКАЗВАЩИ ПЪТЯ*

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДОСЕГА КАРАХМЕ САМО С ПРЕМИЕР, ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪСТАВИ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НОВА КАМЕННА КАРИЕРА ЗАСТРАШАВА ВОДОДАЙНАТА ЗОНА НА 7 НАСЕЛЕНИ МЕСТА КРАЙ СОФИЯ

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ ОКОЛО БЕНЗИНА, ПРОТЕСТИТЕ И БАНКИТЕ

БУТАФОРИЯ НА ВЛАСТТА ИЛИ ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА ПОЯВА НА СТЕФАН

ЛИБИЯ ПУСКА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ КЪМ ЕВРОПА

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: КОГАТО ЕДИН ПЪТ КАЖЕШ ”А”, СИ ДЛЪЖЕН ДА КАЖЕШ И “Б”

ИТАЛИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА ЗАРАДИ НАПЛИВА НА ЕМИГРАНТИ

ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИМ ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ НА БЪЛГАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4078

Posted by on сеп. 20 2011. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.