НА РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?

АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА НАТРУПВА ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЪЛГОВЕ, КОГА ЩЕ ДОСТИГНЕ ТОЧКАТА НА ПРЕЧУПВАНЕ?

Ричърд Рън е председател на Института за Глобален икономически разтеж. През 80-те години е вицепрезидент на Търговската камара на САЩ. Работи с президентите Рейгън и Буш-старши. В периода 1990-1991 е съпредседател на американския Български икономически преходен проект. Два мандата (2002-2008) е член на валутния борд на Каймановите острови, който управлява най-голямата офшорна зона в света.

 

Изглежда гърците вече се приближават към точката на пречупване, въпрос само на време е да ги последват и други европейски страни,  евентуално Съединените щати, и да всички да поемат по спиралата на фискалната смърт.

Нежеланието на гръцкото правителство да направи труден, но неизбежен избор и да сложи ред във финансовите си дела през последните седмици доведе до искането на инвеститорите за 2.5 % допълнителни суми на еврооблигациите над тези издавани от германското правителство.

Първо малко предистория. Правителствата от Еврозоната имат задължение да не допускат годишен дефицит от повече от 3%. Прогнозният дефицит за основните европейските икономики далеч надхвърля тези цифри. Гърция (12.2%), Ирландия (14.7 %) и Великобритания (12.9 %) дори ги удвояват.

Както се вижда от таблицата, средният дефицит в Еврозоната, ще е 6.9 %, което е повече от двойно над договореният лимит.

Гърция достигна кризисна точка и, както беше отбелязано, нейният дълг сега се продава като обезценен в сравнение с останалите страни от Евросъюза.

Ирландия има още по-голям дефицит, но нейният нетен държавен дълг е само 38 %, за сравнение гръцкият е 95 %. Но ирландците, за разлика от гърците, изготвиха надежден план за намаляване на бюджетните разходи и връщането на икономиката им в линията на разтежа.

ДЪЛГ И ПРОГНОЗЕН ДЕФИЦИТЕ НА СТРАНИТЕ

Държава      2010 бюджетен                           2010 бюджетен нетен дълг

                       дефицит прогноза                      прогноза
                        (като % от БВП)                        (като % от БВП)
 
Франция                        -8.2                              -60.7
Германия                        -5.0                             -54.7
Гърция                           12.2                             -94.6
Ирландия                       14.7                              -38.0
Италия                           -5.3                             100.8
Великобритания           12.9                             -59.0
Еврозоната                    -6.9                             -57.9
САЩ                              -9.6                             -65.2
Япония                         -8.2                              104.6

Източници: OECD, European Commission, CBO

Фундаменталният проблем на повечето от най-големите икономики в света е, че позволиха правителствата им да харчат повече пари, отколкото е икомическия разтеж, което може да доведе само до дългосрочна икономическа катастрофа.

Много правителства предлагат увеличение на данъците, но те не могат да съберат нови данъци, защото нивата им отдавна са надхвърлени в  дългосрочен план.

Продължаващото повишение на данъците ще има за резултат дори намаляващ икономически разтеж и увеличение на сивата икономика, което ще направи финансовата ситуация по-лоша, а няма да я подобри.

Правилният избор е радикално намаляване на бюджетните разходи, единствената алтернатива на което е задълбочавата на стагнацията и много вероятно на галопираща инфлация.

Япония се опитва да си осигури стабилност като произвежда още и още дългове. Досега там успяват да избегнат инфлацията, но страдат години наред от икономическа стагнация, с намаляващ процент от световния брутен вътрешен продукт, и ситуацията може само да се влоши.

Администрацията на Обама и Конгресът се опитват всячески да преведът икономиката на страната отвъд точката на пречупване. Финансовата точка на пречупване е там, където интересът на купувачите на облигации изисква да се  компенсира от  риска от галопираща инфлация водеща до това, че лихвените разходи да са толкова високи, че правителството да заема още пари само, за да си плаща лихвата.

 
Това е същото като някое семейство да е толкова затънало в дългове, че да взима нови заеми само, за да си плаща лихвите по  кредита, ипотеката и т.н. 

Предложената от Обама реформа в здравеопазването и схемата за търговия свързана с околната среда ще добави трилиони долари дългове на Съединените щати в следващите няколко години и скоро ще докара общата задлъжнялост до повече от 100 % от Брутния вътрешен продукт.

Дори администрацията да обложи с данъци „богатите” на 100% от техните приходи, пак няма да събере достатъчно пари, за да покрие всичките си разходи за нови планове.

Следващото трябва да се знае много добре от членовете на Конгреса. Размерът на американското правителство вече надхвърли в пъти нивата на маскимален икономически разтеж и благополучие.

Данъците за богатите американци са много над приходните максимални нива. Така,  тези от политическата класа, които искат ново покачване на правителствените разходи, като % от БВП и увеличаване на ролята на държавата, могат да се нарекат безотговорни. То е същото като да искат смъртта на страната.

Хората се адаптират успешно към промените в климата. Нашият вид вече е преживял стотици климитични цикли. Това, към което хората не могат да се адаптират са финансовите и монетарни лъжи на политиците. Все още политиците предпочитат да обикалят света и да бърборят за промените в климата, отколкото да сложат финансовата си къща в ред.

Купувачите на облигации не са глупави. Те виждат какво се случва. Ако администрацията и Конгресът в най-скоро време не променят курса, цената на публичните услуги, която формира дългът ще доведе бързо американската икономика до точката на пречупване.

Един път достигната, точката на пречупване, ще свие по един или друг начин правителството, защото няма да има начин за набавяне на пари, когато държавата е прекалено голяма.

Кой ще пострада най-много? Тези, които са най-зависими от държавата.

 
 
Текстът е публикуван на блога на автора
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА ОЦЕНКА НА БАН Е ОГРАНИЧЕНА И ЕДНОСТРАНЧИВА -Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ – Любомир ВЪЛКОВ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА НАРОДА – Лъчезар ПОПОВ

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: “БАЛКАН” БЕШЕ БИСЕРЪТ В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ

СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: НИЕ СМЕ ПРИЧИНАТА ЕС ДА ПОМИСЛИ КАК ДА СТАНЕ ПО-ЕФЕКТИВЕН

БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА БЪДЕЩЕТО – проф. Димитър ЛУДЖЕВ

АЛИ ХАМЗИН ЧЛЕН НА МЕДЖИДЛИСА НА КРИМСКО-ТАТАРСКИЯ НАРОД

ЛОГИЧНИ И ХАОТИЧНИ ТЕЗИСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА И БСП `2009 – доц. Васил ПЕНЕВ

ПРОФ. ГРИГОР ВЕЛЕВ: ЛИБЕРАЛ-ГЛОБАЛИЗМЪТ Е ВРЕМЕННО ТЕЧЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ МИНЕ И ЩЕ ЗАМИНЕ

ТЕОРЕТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ОРГАНИЗИРА ПАРТИЯ ОНБ

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ПРАВОТО, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ СВЕТЪТ

ОЦЕНКА НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ -Муравей РАДЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2822

Posted by on дек. 27 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.