НА ПРЪВ ПОГЛЕД ПАРАДОКС…

ParadoksНа пръв поглед е парадоксално, че доминиращата част от протестиращите са с дясна ориентация. Борят се срещу припознаваната за лява партия БСП. Идентифицират я /заедно с ДПС/ като най-свързана с мафията и олигарсите на прехода. Основните патос и лозунги са срещу комунизма и комунистите, държавна сигурност, ченгетата и др. под. обичайни и периодично активирани антикомунистически реторики.

Мечтаят си за автентична десница, вероятно си представят нещо като все повече обвиващото се в романтична светлина и спомени първоначално СДС. Защото самото то в последващите му варианти и другите десни партии на прехода ги разочароваха.

Журналистите също са много притеснени от въпроса няма ли най-сетне да се роди автентичната десница, която да вземе нещата в своите чисти ръце и да оправи България. Искат да я реанимират от будната кома, в която се намира много години наред.

В същото време всички те са срещу олигархията и мафията, т.е. срещу безконтролните, алчни, нелегитимни  и омразни икономически субекти и бабаити. В същото време забравиха, че БСП наистина е в основата на развитието на съвременните олигарси и мафия /и именно затова е дясна партия/, но всички останали управляващи партии на прехода също се запознаха и станаха приятели с тях и са достатъчно отговорни за техния просперитет.

Толкова години наред в главите на българите се наливаше, че ние сме уникални по всички социални характеристики с отрицателен знак, че тази част от протестиращите вече си мислят, че и по този показател сме уникални. Те решиха, че в България припознатата за лява партия стои по-плътно зад, пред или до мафията и олигарсите. А припознатитге за десни партии стоят на прилично комсомолско разстояние от тях.

Да, ама не, както би казал един голям демократ на прехода.

Дясното на десните политически сили по цял свят се изразява именно в по-тясната им, по-откровената им обвързаност именно с такива структури, т.е. с водещите икономически структури и лица.

А управляващите леви партии се отличават само по това, че по-прикрито и неоткровено са обвързани с тях. Няма никаква съществена разлика по линия на обвързаността им с мафията /и то световната/ между демократи и републиканци в САЩ, между социалисти и десни във Франция или която и да било европейска развита държава. И двата вида управляващи партии съдействат за настоящия разцвет на мафията по света, за безпрепятственото й преминаване по национални граници и континенти. Световната мафия финансира еднакво благосклонно избора и на демократичните американски президенти, и на републиканските такива.

Защо тогава нашите протестиращи десни са против олигархията и мафията? Като че ли не е ясно.

Или може би всъщност става дума само за завоалирано под демократични лозунги за прозрачност, демократичност и т.н. желание за обикновено преразпределение на властта?

Вероятно част от протестиращите не си дават сметка за това и подбудите са им по-автентично демократични и ще паднат жертва на прагматичната борба за власт на друга част от протестиращите. Но техният проблем си остава – липсата на достатъчна политическа култура и разбиране за същността на съвременните обществени процеси.

Petia PachkovaАвтор: Петя Пачкова

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6639

Posted by on юни 19 2013. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “НА ПРЪВ ПОГЛЕД ПАРАДОКС…”

  1. селкор

    Така е Петя,много сте права! Прави ли Ви впечатление,че няма коментари по написаното? Само по себе си това говори силно за нивото на „протестиращите“.Аз им казвам:ИЗПОЛЗВАНИТЕ от мафиотските структури.Според Мохамед народа е като стадо камили в пустинята и му трябва камилар със здрава сопа.А пък древните гърци са установили,че демокрацията е най-лесният начин да се управлява мнозинството от мацинството.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.