НА КРАЧКА ОТ ЧЕТЕНЕТО НА МИСЛИ

Американски учени от университета в Бърклин разработиха метод за четене на мисли, съобщи британският в. „Гардиън”, позовавайки се на научното списание „Нейчър”.

За целта те използвали стандартен уред за томография на мозъка чрез ядрено – магнитен резонанс.Лекарите сканирали мозъчната дейност в участъците на зрителната памет в момент, когато пациентите разглеждат серия от черно – бели фотографии.

Оказало се, че в 9 от 10 случая компютърът може да определи върху коя точно снимка е спрял погледът на пациента в точно определен момент. Все пак изследователите подчертават, че в бъдеще едва осем на всеки хиляда опита за „четене на мисли” би бил успешен  чрез използване на ядрено – магнитния резонанс.

Въпреки това откритиетио се мсята за историческо, защото ще дава възможност да се прави зрителна реконструкция на спомените на човека само по сигналите, които изпраща мозъкът му.

„Представете си универсален скенер за мозъчната дейност. Той възстановява картината на зрителните впечатления на даден човек във всеки минал момент, който ни интересува”, рисува картината на бъдещето д-р Джек Галант от екипа на университета в Бърклин.

„Задейства се, така да се каже, визуалния хардуер на мозъка. Там са „закачени” спомените на индивида и при определени условия те се възпроизвеждат от паметта”, пояснява д-р Галант.

Следващата стъпка ще бъде създадена на софтуерен декодер, който да предрича мозъчната активност на даден човек. Това може да се постигне чрез сравняване на зрителните данни за минали събития, получени от мозъчното изследване на същия пациент.

Откритието, че мислите могат да бъдат четени, създава доста тревоги от етичен характер, подчертава „Гардиън”. Новата технология в бъдеще би могла да възстановява т.нар. „мислени престъпления”, които никога не са се сличили в реалността. Хубавото е, че ще се проверяват и истинските мисли на политиците, завършва изданието.   

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=968

Posted by on апр. 10 2008. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.