НА КОГО ПОМАГАТ ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ?

Raboteshta maikaВ БЮДЖЕТ 2013 НЕ Е ПРЕДВИДЕНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ.

НАЧИНА, ПО КОЙТО СЕГА СТОЯТ УСЛОВИЯТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДЕТСКИ НАДБАВКИ, Е НАПРАВО ОБИДЕН И ВРЕДЕН ЗА ИКОНОМИКАТА КАТО ЦЯЛО

Автор: Йордан ТОДОРОВ

Първо – обидно е детските надбавки да са приравнени със социални помощи. Защо е обидно? Защото социална помощ получават хората, които не работят. Какво означава социална помощ за това, че имаш дете? Като млад родител ти не се нуждаеш от помощ, а от стимул.  Налице е и дискриминация от страна на държавата спрямо работещите и внасящи данъци на същата тази държава. Дискриминиран е всеки работещ на по висока заплата българин, защото за него няма детски надбавки. Дискриминирани са и тези които нямат голям доход и имат право на детски надбавки. Дискриминацията спрямо тях е, че те работят, т.е. помагат на държавата като вносители на данъци и самите те са реална жива работеща сила, а получават същия размер детски какъвто получават и неработещите. Не може да сложиш на един кантар този, който работи, с този който нежелае да работи. Не може работещите и нежелаещите да работят да получават еднакви детски. Защото държавата може да дава благодарение на това, че работещите българи са и дали пари под формата на данъци и не са и в тежест под формата на помощи.   Именно размера на детските е стимула да се раждат деца. Но този стимул трябва да бъде реален и адекватен спрямо това кого стимулираш – дали помагаш на този който ти помага като работи и внася данъци или ще помагаш със същата сила на този който е вече в тежест и нежелае да започне работа. Чрез получаването на различен размер детски голяма част от неработещите биха били стимулирани да започнат възможно най-скоро работа за да им се промени статуса. Дори да се работи за минимална заплата ти пак даваш своя принос на обществото под формата на осигуровки, данъци и действителен труд.

Второ – опасно е за икономиката като цяло. Опасността идва от това,че  родител, който се осигурява на по висока заплата няма право на детски. По този начин се стимулира укриването на доходи, за да се показва по нисък официален доход. Така вместо да се вадят доходите на светло, ставаме свидетели на стимулирането на укриване на доходи и по този начин се напомпват процентите на сивата икономика. При получаването на еднакъв размер детски без значение дали си работещ или не , се получава стимулиране на това да не се тръгва на работа, а правенето на деца да се превърне в бизнес – а именно осигурен (при това абсолютно сигурен)ежемесечен доход на нежелаещи да работят родители.

Mama

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5749

Posted by on дек. 14 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 коментара for “НА КОГО ПОМАГАТ ДЕТСКИТЕ НАДБАВКИ?”

 1. superb

  Напълно съм съгласен. Положението е същото и с пенсиите за трудов стаж и социалните пенсии. Нямат нищо общо едните с другите. Пенсиите за трудов стаж и възраст трябва да се изплащат така, както всеки се е осигурявал съгласно договора му с държавата. Социални пенсии ще се дават тогава и толкова колкото са възможностите на обществото. Да видим дали тогава ще има вакантни работни места, които не се заемат поради това, че не са привлекателни,дали ще пустеят нивите и т.н. Солидарен принцип да има само в групата, а не за всички.

 2. dede

  Това правителство направи големи безобразия с осигурителната система. Няколко от големите пера, плащани от бюджета са приравнени на социални помощи – сиреч изплащането им е обвързано с определено условие, като по този начин държавата си го спестява. Така уж дясната партия ГЕРБ демонстрира типично социалистическа политика… ама от времето на развития социализъм 🙂 Парадокса е, че колкото по-голям е приносът ти в осигурителната система (сиреч повече осигуровки внасяш), токова по-малко права имаш и толкова по-малко получаваш от същата тази осигурителна система. И за да не се „изкушават“ осигурените лица сами да „коригират“ тази несправедливост, спестявайки си осигуровки, държавата побърза да им лепне етикет – ПРЕСТЪПНИК!
  Другата изкривена „дясна“ политика на ГЕРБ е въвеждането на минималните осигурителни прагове, които в огромната си част са много над пазарните цени на труда. Т.е. за какъв пазар на труда става на въпрос, като работник и работодател не могат да договарят свободно цената на наемния труд, защото държавата е преценила, че той струва еди колко си. Обикновено това са максималните възнаграждения в София да речем, които обаче драстично се разминават с тези в провинцията. Сами може да се досетите до какво води това.

 3. dede

  Има още примери, които могат да се дадат, но тогава коментара ще стане по-голям от статията.
  И все пак неможе да не се обърне внимание и на получаваните здравни услуги. Например едно лице, на социални помощи и един осигурен на максималния осигурителен праг получават едни и същи некачествени услуги – 2 пломби за година, мизерни условия при хоспитализация, бюрократични пречки и липсващи направления и прочее и прочее „стимули“ да си изряден данъкоплатец. Като добавим и това, че въпреки високите осигурителни плащания, не си сигурен за размера на песнията, която ще получаваш след време…. нищо, че вече може он-лайн да си я „провериш“.
  Решението ли? Решението е в частни осигурителни фондове, конкуренцията между които ще е причина и за предоставянето на наистина качествени здравни услуги. Сигурен съм, че при тях разходите за управление ще са в пъти по-малки като процент от постъпленията от сегашните в НЗОК. Тогава вече ако плащаш повече, и ще получаваш по-добра и по-качествена услуга.
  Забравих най-важното – поздравления за автора за статията. Уловил е болезнена тема за много осигурени лица… и за „адекватната“ политика на правителството да стимулира отгглеждането на деца.

 4. Marinela Inchovska

  „Именно размера на детските е стимула да се раждат деца.“ – не съм съгласна с това. Държавата не може да ме стимулира да раждам / отглеждам дете, дори ако „заплатата“ за това е в пъти по-голяма. А тя не е и няма изгледи да бъде.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.