НА КАКЪВ ЕЗИК ПЛАЧАТ БЕБЕТАТА

Плачът на малките бебета може да звучи по един и същи начин на всички изстрадали от безсъние родители по света, но според ново изследване това е само привидно. Бебетата плачат на езика на родителите си още от първите си дни на бял свят.

Група учени анализирали 60 новородени, за да проверят допускането, че човек започва да учи език още докато е в утробата на майката. Това е доста по-рано от всички досегашни теории и означава, че първите им звуци и гугукания са специфични според езика, който говори майката.Така френските сукалчета плачат с мелодия с възходяща мелодика, докато германските го правят по точно обратния начин. 

Според учените това се обяснява с разликите в характеристиките на двата езика. По тяхно мнение  новородените "могат да произвеждат различни мелодии плач". Бебетата следват мелодиката на езика, който чуват да се говори, докато са в утробата. При изследванията е записан плач на 30 френски и 30 германски бебета, когато те били на 3-5 дни.
 
Предишни проучвания показват, че човешкият зародиш започва да запомня звуци – и особено музика и мелодиката на езика – през последните 3 месеца на бременността. Изследвания за способността на малчовците да имитират звуци, демонстрират, че те се опитват да повтарят звуците на възрастните, но едва след като са навършили три месеца.

Смята се, че отпечатъкът на майчиния език всъщност се появява много по-рано и е потвърждение, че плачът е първият опит на бебетата за комуникация с майката.

Новородените вероятно са силно мотивирани да имитират поведението на майките си, за да привлекат вниманието и грижите им. Понеже контурът на мелодията може да е единственият аспект от говорната реч на майката, който те са способни да имитират.
 


ПОСЛЕДНИ  СТАТИИ:

МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ НЕ ПРИЧИНЯВАТ РАК СПОРЕД НОВО ИЗСЛЕДВАНЕ

ПОСТТРАВМАЧНИЯТ СТРЕС

ПАРЕНЕТО „ПОД ЛЪЖИЧКАТА”

ЗАЩО СА ВРЕДНИ ДЮНЕРИТЕ?

ЕМОЦИИ, КОИТО СЪСИПВАТ ЗДРАВЕТО НИ

КРЪВОТЕЧЕНИЕТО ОТ НОСА

ХОРМОНИТЕ НА РАЗТЕЖА МОГАТ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ МОЗЪЧНИ НАРУШЕНИЯ ОТ УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ

ПРОЧУТАТА ДИЕТА СЪС ЗЕЛЕВА СУПА

БРЪЧКИТЕ ИЗДАВАТ БОЛЕСТИТЕ

ПРОСТАТАТА НА МЪЖА СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

ЛЕКАРИ ОСЪЖДАТ НОВАTA МОДА РАЖДАНИЯTA ДА СЕ ПРЕДИЗВИКВАТ В СЕДМИЯ МЕСЕЦ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2790

Posted by on дек. 14 2009. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.