НА ДЕТСКО-ЮНОШЕСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ ТОЧКА

Автор: Калоян Методиев

Излезе ли най-младото поколение от контрол? Този въпрос ни се натрапва от случващото се около нас, от всекидневието ни, от статистиките, от новините. И интуитивният отговор не е никак приятен.

Само за последната седмица в София имаше нападение на детска ясла (на обяд, когато бебета са вътре) при което младежи на 14-15 години се опитват да разбият прозореца и да нахлуят вътре с цел грабеж. Нападението не e първото за изтеклата седмица. Има обрани учители дни преди това.

На слизане от тролейбус група ученици пръскат с невропаралитичен газ останалите пътници. Тролеят заминава, а хората вътре са полузадушени. На позвъняванията на огазените от тел. 112 отговарят, че не могат да направят нищо.

Пред училища и забавачници най-слабите са малтретирани, унижавани, мачкани.

Побоищата са всекидневие. Сексуалните актове слизат все по-надолу във възрастовите групи. Грубостта в междуличностните отношения е норма. Ученическите банди тормозят всички в градския транспорт. И още, и още, и още…

Въпросът за вината трябва да се зададе към учените, а за обществото остава желанието за промяна – рязка, категорична, безкомпромисна.

Промяна, която трябва да е насочена най-вече към възпитанието, към поведението, към обноските, към респекта.

Мършата трябва да се отдели от стадото (независимо от социалния статус и възможностите на родителите) – агресивни, наркомани, малолетни престъпници.  Дали ще е в специализирани училища или в маргинални учебни заведения няма значение. Защо едни трябва да тормозят други и да експериментират с децата им? Да създават социални епидемии от ганстерско поведение и престъпност?

Униформи в абсолютно всички училища  – от първия до последния клас. Прически, бижута, оръжие, вещи – всичко трябва да влезе в режим на регулация.

Задължителни тестове за наркотични вещества и алкохол. Практикуващите силови спортове и фитнеси под засилено наблюдение.

Изключвания за най-малкото провинение (независимо от гимнастиките за спасяване на делегирания бюджет). Човешкият живот и бъдещето са по-важни.

Часове по публично поведение, протокол, обноски. Вежливостта във всекидневното общуване е белег за цивилизованост и предпоставка за възходящо развитие.

Едновременно трябва да се ограничат правата на децата (за жалост на някои високо оборотни фондации) и да се търси сметка от родителите на младите престъпници.

В противен случай след нас идва озверяло поколение, което постоянно се обезкървява откъм най-добрите си (не само като оценки и интелект, а и като възпитание) представители. Те просто заминават за чужбина.

Не може всяко четвърто дете да се страхува да ходи на училище. Защото това означава, че и по-голяма част от родители живеят в страх. Страхът води до кошмари – лични, политически, обществени. Така че нямаме право да мълчим и да чакаме. Часовникът тиктака.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5715

Posted by on дек. 7 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 коментара for “НА ДЕТСКО-ЮНОШЕСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ ТОЧКА”

  1. Пехливанин

    Абсолютно съм съгласен със статията на Калоян Методиев и я подкрепям, това беззаконие и ненаказуемост сред малолетните бандити трябва да спре и час по-скоро да бъдат взети някакви мерки. Едно време имаше детска педагогическа стая(незнам дали я има в момента), също така на учителите трябва да се дадът повече права да наказват непослушните деца, а те в момента нищо с нищо не могат да ги респектират и често изпитват страх от родителите на свойте възпотаници,че често и от тях. Трябва да се направи нещо и то по-бързо, защото нещата все повече излизат от контрол !!!

  2. Илия

    Едно от най-ефикасните наказания е огласяването на имената на малките престъпници – те предпочитат 2 год. в ТВУ пред това да се показват лицата им по телевизията заедно с имената им. А иначе това не стврува нищо на държавата , но е ефикасно и безотказно даже и при големите затворници. Също може да се наказват да чистят улиците с оранжеви жилетки под наблюдението на полицаи.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.