НАШЕСТВИЕТО НА НОВИТЕ АЛПИЙЦИ И СЪДБАТА НА СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Автор: Калоян Методиев

С удобен и модерен лифт вече се стига до 7-те рилски езера. Директно пред хижата. Франко склада на клиента, както се казваше в една реклама от края на 90-те години. Улеснението естествено предостави нови възможности за бизнес и за развитие. Около хижата изникнаха маси, рекламни чадъри на бира и безалкохолни, замириса на скара-бира. Срещу двупосочен билет от 15 лева и такса паркинг от 5 заприиждаха нови алпийци. Донесоха и новата култура. Така промените вече са факт.

Квази-туристически тълпи пъплят по склоновете. Пътечките, по които се стигаше до последните езера, на повечето места, вече са с ширина на квартална улица.

На всеки 5 минути  някой любезно ви моли да му направите снимка. Фотографиране до смърт… Оскарите са жалък спектакъл в сравнение с проблясващите светкавици от телефони и апарати, придобиващи измеренията на маниакалност.


Зад всеки камък поредния зорлия си е заголил задните части, следвайки повика на биологичния си ритъм. Салфетки и изветрели мокри кърпички се валят край пътя.

Около езерата се вият тежки софри на вестник. Изобилието от продукти включва задължителните домати, шпеков салам или луканка (по-заможните) и бира в пластмасово шише,  позната като двулитровка.  Шопарест левент с изкочило над дънките шкембе и впита черна тениска със сребристи бродерии се провиква самодоволно на преждевременно поостаряла мацка (но класно гремирана) – „А доматка нема ли?” Следва самодоволен гърлен смях и отхапване на парче хляб с размерите на среден мотокар. Неизвестно защо отношението към храните и напитките за повечете гастролиращи е умилително-умалително: сиренце, кафенце, биричка, хлебче, цигарки… Направо да се разтопи човек.

Новите алпийци са носители и на нови модни тенденции. Всякакви модели потници, ? дънки, анцузи (най-вървят марките адибас и адидас), кожени чехльонки, опънати до скъсване чорапи (по посока на луната) и различни палави аксесоари (най-често пликчета Била). Безспорният хит сред мъжката част са тениските без ръкави от колекции турбо и турбо-дизел. И за двата пола са предпочитани слънчеви очила с размерите на голф игрище, които могат да се намерят на щендерите на централната улица (няма значение в кое населено място).

Не са за изпускане и реакциите и емоционалните трептения на неоалпийците. Богатството на диалектни форми допълнително обогатява първичните възклицания и крякания от които се оглася района. При вида на всяка следваща панорамна гледка  се чува, в най-безобидния случай, цъкане с език, а в най-сериозния тресене на телеса, блъскане по рамото на най-близкостоящия и крясъци: „Гледай бе, гледай бе… д’ебаааа”.

Чудна работа – как един единствен лифт може да промени цял един свят. Или по-скоро да го разруши. Ако търсите спокойствие през уикенда по-добре да плеснете една кърпа на средата на Витошка (там вече не минава трамвай) и да се наслаждавате на факта, че около вас има по-малко стълпотворение, отколкото на 7-те рилски езера. Там вече е останал само долнопробен комерс.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БРЮКСЕЛСКИ ДНЕВНИК

ЕДИН ВТОРНИЧЕН ДЕН В СЕЛО ЦЕНОВО

КРИМСКИТЕ ТАТАРИ С ПО-АДЕКВАТНА ПОЛИТИКА КЪМ ЯПОНИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ

МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР НА ЮНЕСКО ЗА СТРАНДЖА В ЦАРЕВО

БЕРЛИНСКАТА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЯ РЕДКИ КНИГИ В ГЕРМАНСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

КАК СЕ СТИГА С ЯХТА ОТ ЦАРЕВО ДО СИНГАПУР?

КРИВОГЛЕД ОПУСУМ ОТ ЛАЙПЦИГ СЪБИРА ЛЕГИОНИ ПОЧИТАТЕЛИ

ГОРДА СТАРА ПЛАНИНА И НЯКОИ МЕСТА ОКОЛО НЕЯ…

ЛОЗЕНГРАД – НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

ЗА МЕЧКИТЕ И ХОРАТА ИЛИ ДО БЕЛИЦА И НАЗАД С ВЛАК

ЦВИ КЕРЕН ЗА ВРЪЗКАТА СИ С БЪЛГАРИЯ, КИБУЦИТЕ, ИЗРАЕЛ, КОНФЛИКТИТЕ, МУЗИКАТА И…

ВИЕНА – КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА И МУЗЕИ

 

БРАТИСЛАВА – СЪРЦЕТО НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

НЕПОЗНАТИЯТ КРИМ

 

ЮЖНА АЛБАНИЯ – КРАСИВА ПРИРОДА, БУНКЕРИ, МЕРЦЕДЕСИ…

ИЗНЕНАДВАЩО ГИГАНТСКА ТРОПИЧЕСКА РИБА, КОЯТО ЖИВЕЕ В ДЪЛБИНИТЕ, СЕ ОЗОВА В БАЛТИЙСКО МОРЕ

СОФИЙСКИЯТ БИТАК

ГАНГСТЕРСКА ВОЙНА В ШВЕЦИЯ

СТОКХОЛМ – ЗЕЛЕНАТА СТОЛИЦА НА ЕС

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3949

Posted by on юни 21 2011. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.