НАЦИОНАЛЕН СПОРТ ЛИ Е ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ?

Помните ли групата от Строителния техникум оглавявана от 15 годишния бияч с прякор Бияча? В Софийски градски съд се явиха пострадалото от побоя момче (вече с един бъбрек, без далак,  с увредена психиха и едно сигурно нещо в живота му оттук насетне – ходене по болници до гроб). Момчето е развалина – посещава училище за 1-2 часа на ден, защото лекарите не му разрешават повече. Дано успее да емигрира нанякъде.
 
 

От изслушването в залата става ясно, че във фаталната вечер група от 10-15 момчета от Строителния техникум предвождани от Валентин Стоянов – Бияча (15 годишен) тръгват към 33-то училище, за да пребият някой. И това не им е било за първи път. Просто за пръв вадят бъбрек и далак и за съжаление работата се разчу. Иначе забавата можеше и да продължи. И в тази история не става въпрос за училище от гетата на София, а за такова от  нейния елитен център.

От тази новина ще последват няколко неща. Който може и му е трябвало още малко ще си стегне куфарите, за да спасява себе си и семейството. Който не може ще живее в страх и притеснения. Пенсионерите ще се кръстят. Мнозина ще оплакват бъдещето. Циниците от няколко гилдии безразлично ще повдигнат вежди.

Парадоксът е, че в България се организират всякакви „детски” кампании , а никой не иска да признае, че това вече не са деца – не е сигурно и доколко имат някакви черти присъщи на човешко същество. Процесите на акселерация и глобализация почти преполовиха детския период – 11-12 годишни момичета вече са със завидна сексуална практика, младежи на 12-13 формират насилнически банди, интернет им дава цялата интересуваща ги за живота информация, химическата индустрия удвоява мускулната маса, деградирали семейства ги възпитават в агресия и тарикатлъци от най-ранна възраст, пушат на групи край всяко училище… Е, къде е детското?

Какво е 5 годишна присъда, нали Бияча е малолетен, за един такъв като него? Ще излезе след 3 – заякнал от тренировките в затвора, с нови приятели и ценни ъндерграунд контакти – с ореол на герой. А какво ще стане другите забавляващи се от групата – ще си разправят с носталгия историята как са се отървали? Редно ли е да бъдат оставени намира? Младият престъпник в следващите 30 години
се превръща в рецидивист. Толкова средно продължава една
престъпна кариера. Колкото повече млади престъпници имаме, толкова повече
престъпност ни очаква в бъдеще.


Така не може да продължава –  убийства, побоища, ножове, престрелки, взривове, кражби… Животът ни е мрачен, грозен, изкривен. Не може премиерът години наред, чрез публичното си поведение, да пропагандира физическата сила и заплахи и това да не се проектира върху най-младите. Естествено, че за тях това е героично – каратето, страха, физическата сила, заплахите, лошия поглед, бабаитлъка…  Разбира се не може младите да се отглеждат, образно казано, в кувиоз, но не може и да се оставят да бъдат машини за побоища и терор.

Докарахме се дотам, че единственото, което може да се пожелае на всеки, който не се занимава с престъпна дейност, е да не го пребият на улицата или в заведение; да не му откраднат колата; да не му разбият апартамента, докато спи; да не се изгаврят с детето му; да не убият някой от близките му… Не ни остава нищо друго… само надежда за късмет. Политическа воля няма!

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ТЪРСЕНЕТО НА ЧУДО ЗАПОЧНА ОТ КАТАР

КАК СТЕ ГОСПОДИН БОРИСОВ?

ПОЧИСТВАНЕТО НА СОФИЯ МЕЖДУ ПРОВАЛА И ДАЛАВЕРАДЖИЙСКИЯ ПРИВКУС

ЛОШО ВРЕМЕ

КАЛ И ПРАХОЛЯК – ОМАГЬОСАНИЯТ КРЪГ НА СОФИЯ

АГРЕСИЯТА И МУТРАЩИНАТА СЕ ЗАВЪРНАХА ВЪВ ВСЕКИДНЕВИЕТО

ЕДНА ГОДИНА АРАБСКА ПРОЛЕТ

КАК НОВОТО ЛЕТОБРОЕНЕ ЗАПОЧВА С ИЗХВЪРЛЯНЕТО НА ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА

ПОЖЕЛАНИЕ ЗА НОВА ГОДИНА НА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ОБЩЕСТВО.НЕТ

ДА ВИ ПРЕБИЯТ ТИНЕЙДЖЪРИ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ

ПОРЕДНИЯТ УДАР СРЕЩУ ТРАДИЦИОННОТО СЕМЕЙСТВО

ЛЕПА БРЕНА И ХРИСТО СТОИЧКОВ ЛИ СА ЛИЦЕТО НА НОВАТА ДЕСНИЦА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4370

Posted by on мар. 20 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.