НАУКА В БЪЛГАРИЯ – ДА, НО МОДЕРНА, ЕВРОПЕЙСКА

(Предложение към правителството)

доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист

На 1.11.2011 г. публикувах в Общество.нет анализа си БАН – вместо протести – учене и участие в европейски проекти”. Учените от БАН много добре знаят, че европейският и световният модел в съвременната наука се осъществява благодарение на мощно финансиране от няколко спонсори. Колегите ми в Копенхаген например създадоха „Речник на датския език” благодарение на една мощна субсидия от Фондацията към заводите за бира „Карсберг” и съфинансиране от Датското министерство на културата. Такъв е моделът навсякъде по света, освен в някои от държавите на бившия социалистически лагер, между които, за съжаление, и България. Съветският и сталинисткият модел, натрапен със силата на съветското оръжие и Закона за Българската академия на науките от 1947 г. трябва завинаги да си отиде в историята. България е европейска държава, член на две европейски обединения – Съвета на Европа и Европейския съюз. Сталинисткият модел на централизирана наука, организирана на две нива – в научните институти и с „ шапка” – Централно управление на БАН, с две абсолютно ненужни администрации, всичко това трябва да си намери мястото и то е – в историята.

„С протестно шествие на 9 ноември 2011 г., от 14.00 часа, Българската академия на науките ще отправи апел към българското правителство и общество за съхраняване на българската наука и за корекция на Бюджета на БАН за 2012 г.”, съобщава сайтът на БАН – от 7.11.2011 г.

Отново протести и то в работен ден. Изглежда се изпробва издържливостта на правителството. Тогава? Тогава е време за отговор. Първо – констатациите, е след тях – и мерките, които трябва да се вземат.

Предложение към правителството

1.    При преминаване от съветския към европейския модел, или от централизирана към децентрализирана наука, е редно Централно управление на БАН да преустанови дейността си.
2.    Хората от възрастовата група на акад. Иван Юхновски и акад. Никола Съботинов се оказа неспособни поради възрастови и идеологически съображения да осъществят сами реформата през 2010 г. с неудобните сливания на институти, които трябваше да симулират реформа.
3.    Т.нар. „реформа” на БАН от 2010 г. не подобни финансовото състояние на учените от БАН, защото „реформата” просто не се състоя. Нямаше и засилен излаз на учените от БАН в посока на еврофинансиране, макар че държавата осигурява съфинансирането на европейски проекти. Причини? Липсващи знания за попълване на европейски проекти, а може би и несъвместимост като технологично равнище.
4.    Децентрализацията на БАН е свързана с връщането на научните институти в университетите на страната, с което се възстановява една несправедливост към науката, насилствено наложена с начало август 1946 г.
5.    Научните институти ще задържат държавната субсидия, която няма да се изразходва за прекомерен технически персонал и за администрация, а за самите учени, организирани в европейски проекти.
6.    Сградата на Централно управление на БАН трябва да се трансформира най-после в ЦЕНТЪР ЗА ЕВРОПЕЙСКА КОМУНИКАЦИЯ, който да се заеме на първо място с обучение на представители на различните политически партии в България, особено тези, които имат парламентарно представителство. Въпиющо е невежеството в значими области на европейските политики, като например забраната на смъртното наказание в Европа при всички обстоятелства, оповестено в Протокол № 13 към „Конвенция за защита правата на човека и основните свободи”, Вилнюс, май 2002 г. ЦЕНТЪРЪТ трябва да разработи модули за обучение за различни групи от населението, но най-вече, след политиците, на онези групи, които смятат да разработват европейски проекти. Модулите за обучение ще покриват всички европейски политики. Ще се поддържа сайт, в който ще бъдат представени най-важните европейски документи към всяка от политиките.
7.    Проектът е представен от учени от БАН още през 2000 г., веднага след като на 10.12.1999 г. на Срещата на върха в Хелзинки Република България беше спомената сред държавите, на които Брюксел предлага да започнат преговори за пълноправно членство. Проектът е отхвърлен неколкократно от двамата последни председатели на БАН акад. Иван Юхновски и акад. Никола Съботинов, както и от Управителните съвети на двата състава. Да се чудим ли тогава, че учените в БАН мизерстват? Не е разработена още Комуникационната стратегия по разширяването, документ на Европейската комисия от лятото на 2000 г. Да не говорим за План Д от 2005 г. и т.н.
8.    За да се осъществи трансформацията по-лесно, предлагам правителството да назначи изпълняващ-длъжността „председател” на БАН, учен със защитен докторат, на възраст между 35 и 40 г., който няма да се противопостави на съвременните технологии и радикалната реформа, провеждана от министър Сергей Игнатов. Той може да има и заместник. Би било добре да има още трима помощници, по един от големите клонове на науката – естествени, технически и обществени и хуманитарни (поведенчески науки).
9.    Колкото по-рано правителството предприеме радикални мерки за децентрализация на БАН, толкова по-бързо ще се стабилизира българската наука, сега задушавана от номенклатурата, както и от мрежите на Държавна сигурност, които още я управляват.

Вместо заключение
 „ЕС се стреми да създаде единно Европейско научноизследователско пространство, което да стимулира трансфера на знания чрез мрежи от световно признати европейски изследователи. Сътрудничеството между страните в Европа се насърчава и чрез най-модерна инфраструктура и съвместно разработване на политиките за научни изследвания. Подобно изследователско пространство ще позволи на държавите от Съюза да реагират съвместно на големи предизвикателства.”
Този път няма да публикувам линк, за да нема злоупотреба от страна на Ръководството на БАН. Текстът е от сървъра „Европа”. Българските учени не са част от Европейското научноизследователско пространство. Изминали са 22 години от демократичния преход на България.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БАН – ВМЕСТО ПРОТЕСТИ, УЧЕНЕ И УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ – доц. Любима Йорданова

СТАНЧО ТОТОВ: ЗА РОДИТЕЛИТЕ НАЙ-ПРОБЛЕМЕН Е СБЛЪСЪКЪТ СЪС ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

МАРИ ЛЬО ПЕН: АМЕРИКАНСКИЯТ МОДЕЛ Е НЕПРИЛОЖИМ ВЪВ ФРАНЦИЯ

МИХАИЛ ГРУЕВ: В СЪРЦЕВИНАТА НА СОЦНОСТАЛГИЯТА ОСТАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЖИВКОВ

ЗА ИНСТРУКЦИИТЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА „АЛ КАЙДА”Дмитрий А. НЕЧИТАЙЛО
  

ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД АКТИВИЗИРАНЕТО НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ

ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: ГЪРЦИЯ ЗЛОУПОТРЕБИ С ДОВЕРИЕТО НА ЕС

ПОСЛЕДНИТЕ ДИНОЗАВРИ – Калоян МЕТОДИЕВ

ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ПП ГЕРБ – доц. Любима Йорданова

СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВ: ПРИВЛЕЧЕН СЪМ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ

ИЦО ПЕТРОФФ: ВЪЗРАСТНИТЕ ИЗНЕМОГВАТ, МЛАДИТЕ НЯМАТ РАБОТА

ПУТИН В РОЛЯТА НА ЦАР МИДАС

ШИЯМ САРАН: МАТЕРИАЛИТЕ ОТ УИКИЛИЙКС СА НЕПЪЛНИ, СЕЛЕКТИРАНИ, А ЧЕСТО И ПОДВЕЖДАЩИ

ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4138

Posted by on ное. 9 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.