НАТО СЪЗДАВА НОВА ВОЕННА РЕАЛНОСТ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

            В началото на лятото Северноатлантическият алианс ще завърши обявеното по-рано разгръщане  на нови контингенти войски в Европа. Четири многонационални батальона, всеки от  тях с численост до 1000 човека, настанени в три балтийски държави и в Полша, ще бъдат напълно интегрирани в отбранителните структури на тези страни.

            Същевременно НАТО разширява възможностите на военната инфраструктура –летища, морски пристанища.

            Всички тези стъпки сериозно подкопават сигурността в центъра на Европа, където по същество се създава нова военна реалност. Същата цел преследва и прехвърлянето в началото на годината от САЩ в Европа на предни части от трета американска бронетанкова бригада. Толкова мащабна предислокация на войски от американския континент се осъществява за първи път след края на студената война. Отделни подразделения на бригадата ще бъдат настанени  на ротационен принцип в Естония, Латвия, Литва, Унгария, Румъния и България, а Полша ше приеме най-голямата част от бригадата. Американските танкове се оказват непосредствено до руските граници! За първи път в историята!

            По този повод Русия неведнъж е изразявала своята загриженост. На 26-и април това направи отново постоянният представител на Русия в НАТО Алексансандър Грушко, който заяви, че  Москва ще предприеме ответни стъпки (http://tass.ru/4211443): „…ние предприеме всичко необходимо, за да гарантираме  нашите интереси и нашата безопасност. Ще направим това със средствата и мерките, които считаме за необходими”.

            Засягат ли се интересите на Русия? Подкопава ли се системата на европейската безопасност? Ни най-малко, отговарят от Брюксел. На 12-и април, говорейки за резултатите от своите преговори с президента на САЩ Д. Тръмп, генералният секретар на НАТО Й. Столтенберг, без да му мигне окото, заяви (https://www.whitehouse.gov/thepressoffise/2017/04/12/jointpressconferencepresidenttrumpandnatosecretarygeneral), че алиансът се стреми „да намали напрежението” и да „изгради  отношенията с Русия по най-добрия начин”. Само че опитът да се намали напрежението, съсредоточавайки към границите на Русия войски и инфраструктура, прилича  на опит да загасиш огън, хвърляйки в него бензин.

            Същия мотив разви и заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Геттемюллер в интервю (http://www.kommersant.ru/doc/3260240) за вестник „Коммерсант”, публикувано на трети април: „Генералният секретар Столтенберг неведнъж заявяваше: ние няма да отговаряме, че възприемаме като агресивно разгръщането на руските войски, със същия брой войници и самолети. Нашият отговор обаче ще има отбранителен и пропорционален характер”. Госпожа Геттемюллер се преструва, че не знае, че Русия – за разлика от САЩ, разполага допълнителни сили на своя територия, без да нарушава каквито и да било международни съглашения, включително и настаняването  на ракетни комплекси „Искандер” в Калининградска област. Р. Геттемюллер нарече това „доказателство за тенденция на милитаризация и на засилване на контрола (от страна на РФ – Ю.Р.) над въздушното пространство”.

            При това заместник-генералният секретар на НАТО се опита да убеди читателите, че към своя „отбранителен и пропорционален отговор” НАТО пристъпи едва преди няколко години: „2014 година стана водораздел. Тогава ние се сблъскахме с агресивните действия на Русия в Украйна, с анексията на Крим, заяви безапелационно тя. Оттогава ние наблюдаваме дестабилизацията на Донбас… НАТО нямаше никакви планове (за засилване на своите източни граници – Ю.Р.) преди събитията в Украйна през 2014 година”.

            Натовската чиновничка безсрамно преиначава фактите, на което обърна внимание (http://www.mid.ru/ru/nedostoverniepublikacii/-/asset_publisher/n/TzOQTrrCFd0/content/id/2716352?noveltydisplaydynamic=novelty) пресслужбата на Министерството на външните работи на Русия, определяйки нейното изказване като пример за разпространяване на – както сега е прието  да се говори на Запад,  „фейк-нюз”. „Подобно твърдение на високопоставен представител на алианса фактически игнорира стремителното разширяване на НАТО на Изток непосредствено след разпадането на Съветския съюз, т.е много преди неотдавнашния държавен преврат в Киев, а с последвалите си заявления внася хаос в трактовката на сегашните събития близко до руските граници.”

            Твърденията, че усилията на натовците в страните от Източна Европа и в Прибалтика имат „незастрашаващ отбранителен и пропорционален характер”, абсолютно не съответстват на действителността. Защото  нещата не се ограничават с настаняването  на многонационалните батальони. Напоследък НАТО предприе мерки с дългосрочен характер, които позволяват на алианса да постигне  стратегическо предимство в Европа.

            В редица европейски страни предварително ще бъде  складирана  техника за няколко механизирани бригади от сухопътните сили на САЩ, формират се щабни структури, засилва се групировката на военновъздушните сили,  самолети, които ще патрулират във  въздушното пространство. На територията на Румъния и на Полша форсирано се настаняват елементи на американското НПРО. Есминец  от ВМС на САЩ, оборудван  с противоракети и с крилати ракети, с ударни ракети „Томахоук”  със среден радиус на действие, се намираше на 30 морски мили от Калининград. Натовските кораби  захождаха  в Одеса. В Естония, на разстояние десет минути полет до Санкт Петербург, се базират най-нови изтребители на НАТО.

            Във връзка с това пресслужбата на Министерството на външните работи на Руската федерация задава въпроса: как на Запад биха оценили действия на Москва, ако руските кораби се бяха оказали на 30 мили от военноморската база на САЩ в Норфолк или ако руските самолети бяха базирани на разстояние пет минути полет до Лонг Айлънд  в щата Ню Йорк?

            А ето и най-новия и достоверен факт, посочен  от първия заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб  на ВС на РФ генерал- лейтенант Виктор Познирих на  26-и април на Московската конференция по международната сигурност: САЩ създават военна инфраструктура на границите на Русия за нанасяне на внезапен ракетноядрен удар срещу РФ. Това твърдение се потвърждава  от възможностите за настаняване  на сушата и в морската акватория до бреговете на Европа на система от противоракетната отбрана на САЩ, основана на използването на наземна версия на радиолокационни системи и на пусковите установки на морската система ПРО/ПВО Aegis. Тези пускови установки осигуряват използването на широка номенклатура ракети от различни типове, в т.ч. крилати ракети с голям радиус Tomahawk, предназначени за поразяване на наземни цели, с максимална далечина на полета от 1700 до 2500 километра (в зависимост от модификацията). Тези ракети могат да носят ядрени бойни глави с мощност от 5 до 200 килотона.Всъщност крилатата ракета Tomаhawk, снабдена с ядрена бойна глава, е ядрена ракета със среден и малък радиус на действие. Впрочем, според договора от 1987 година този клас ракети беше ликвидиран, а върху производството на нови изделия беше наложена забрана. Пентагонът обаче откри възможност да заобиколи договора.

            Генерал В.Познирих отбеляза, че  увеличаването  на потенциала на противоракетната отбрана на САЩ стимулира надпреварата във въоръжаването от страна на други държави и нарушава установения паритет на стратегическите въоръжения. Той констатира, че през последните 15 години властите в САЩ са изразходвали  за укрепването и за разгръщането на системата  ПРО 130 милиарда долара, а планират в близките 5 години да вложат още около 55 милиарда долара. Ако всичко това продължи и в бъдеще, то към 2022 година САЩ ще имат повече противоракети, отколкото бойните блокове  на руските междуконтинентални балистични ракети.

            „Такова количество огневи средства на ПРО представлява сериозна заплаха за руския потенциал за сдържане особено ако се отчитат постоянно провежданите действия по модернизацията на огневите комплекси на ПРО”, подчерта високопоставен представител на руския Генерален щаб, който отбеляза, че Русия е принудена да предприема мерки, за да се осигури от въздействието както на средствата за мигновен глобален удар, така и за противоракетната отбрана.

            А в НАТО заучено  декларират желание да нормализират отношенията с Русия.  Такава възможност съществува, но – както се подчертава в коментарите на Министерството на външните работи, „не е възможно  да се постави  на съответно равнище политическата основа за диалог, ако липсва военният компонент. Предпоставка за възобновяване на контактите между военните трябва да стане готовността на алианса да отчита руските предложения в сферата на нормализацията на отношенията, както и отказ от формалното запазване на видимост на диалог от наша страна” .

 Юрий Рубцов (https://www.fondsk.ru)

Превод от руски: Стоян Бараков

12.05.2017

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13468

Posted by on май 12 2017. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.