НАЙ-ЧЕСТАТА ПАЦИЕНТСКА ПЪТЕКА – ОСИГУРОВКА, ДОПЛАЩАНЕ, РУШВЕТ, ЛЕКАРСКА ГРЕШКА

Яростно недоволни от липсата на пари повечето лекари обявиха, че ще протестират ефективно през октомври. Няма пари за болници, за клинични пътеки, за лекарства, за някои заплати…

Не е ли време обаче да се диверсифицират лекари от лекари. Да се разкъсат на две големи групи в техния общ знаменател.


От едната са недоволните от здравната каса и правителството, които искат повече пари. Но има и друга. И като че ли не е малка, а нарастваща огромна армия.

Там са лекари, които взимат на държавна работа 5 цифрени заплати. Шефове на болници контролиращи комисионните от машините за кафе в коридора до големите ремонтни поръчки. Тук са и рушветчиите – или даваш пари или ставай от операционната маса.

И най-долнопробната и многобройна група е тази на некадърниците. Едва ли има човек, който да не страдал от поставена грешно диагноза, за себе си или за свои близки и познати. Примерите са хиляди. Всяка седмица в медийното пространство се прокрадват смъртни случаи заради сбъркани диагнози и лечение. Стига се дотам, че и с връзки и пари не може да се получи адекватна услуга. Диагностиците станаха бели лястовици.

 
Заплахите, че някой ще отиде да работи на Запад са жалка проява на евтино рекетьорство. Кой ще те вземе на работа като бъркаш бебешка шарка със запек (Детски лекар в „Пирогов”);  хепатит с алергия (болницата в Смолян);  жлъчка за операция с възпален гастрит ( частна клиника в София)? И още, и още, и още…

Най-честата пациентска пътека е осигуровка, доплащане, рушвет, лекарска грешка. Лошото отношение, висенето пред кабинети, загуба на време (което при болестите често е фатално), мръсотията и хаоса са бонус.

Кадърните лекари (и като умения, и като морал) сами ще намерят пътя си, но за съжаление стават все по-малко.


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

НЕНУЖНАТА ПИСТА

ОТ НАЙ-ДОБРЕ ОХРАНЯВАНАТА ЮЖНА ГРАНИЦА В ИЗТОЧНИЯ БЛОК ДО РАЗГРАДЕНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА

3 ПРОБЛЕМА НА РЕДА В СОФИЯ – ТАКСИТА МЕНТЕ, ПРОСЯЦИ, МАГРИСТРАЛНИ
ПРОСТИТУТКИ

ЖАДУВАНА РЕФОРМА

ГЕЙ ПАРАД В СОФИЯ – ДАДЕНО ПРАВО ИЛИ ТЪРСЕН КОНФЛИКТ

НЕДРУЖЕЛЮБНИ ХОРА, СПЕКУЛАНТИ, ОПЕРАЦИЯ ЧЕРЕША И ЗАЩО
НЯМА
БЪЛГАРСКИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

ЗАЩО НЯМА КОНЦЕРТ ЗА ВИДИНСКО?

МАЙКА НА 62

ПРЕДУЧИЛИЩНА ПОДГОТОВКА ОТ 4 ГОДИНКИ

НАСИЛИЕТО СРЕД УЧЕНИЦИТЕ – ВРАТА КЪМ УТРЕШНИЯ ДЕН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3384

Posted by on сеп. 19 2010. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.