НАЙ-МНОГО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СТАВАТ С КУХНЕНСКИ НОЖОВЕ – ДА ИМ ВЪВЕДЕМ СЕРИЙНИ НОМЕРА

Поредната идея на новото (вече и старо) правителство е да се регистрират въздушните и газови оръжия в полицията. Коментарът на някакъв началник от полицията е, че така ще има по-голям контрол. Ама върху кое ще е този контрол, той не можа точно да уточни? С кое ще се подпомогне борбата срещу престъпността също?
Отговорът е повече от прозаичен:  с нищо. Почти всички битови убийства са извършени с кухненски нож или с незаконно притежавано оръжие (като в доста голям процент оръжието е самоделно). Поръчковите убийства се извършват от професионалисти, които обикновено не използват тапешници, за да си упражняват дейността.

Проблемът май е, че като се въведе този закон – да се регистрират оръжията, не е ясно какво ще става с вече закупените (и то в продължение на 20 години). Крайната цел очевидно е да се събират пари, като се ГЛОБЯВА.
Продъниха ни ушите, че от Европа така искали. Тези които предлагат поредната доза държавна регулативност първо да се поинтересуват как е наистина там. Има европейски държави, в които, за да имаш оръжие пушка 22-калибър, се иска да имаш 18 години и нищо друго(при нас това е оръжие за подборен лов). В друга държава пак от Европа не се иска специално разрешително за оръжие 12-калибър (т.е. ловна пушка). Няма ли управляващите най сетне да разберат, че не е проблем контрола върху оръжието, а липсата на наказание при неправилната му употреба?
 Ясно е, че не може да бъде спрян физически човек решил да убие някого, но същият много би се замислил ако имаше функционираща съдебна система, чрез която да е ясно на всеки, че трябва да си прави сметката да не стъпва накриво.
Винаги се говори за контрол над оръжията. И винаги става въпрос за контрол над законните такива. Да обаче – ИЗНЕНААДАААА, престъпниците не са със законно оръжие и тях закона не ги ограничава а ограничава техните жертви. Много просто е да се сравнят статистиките за престъпността между две държави-едната с много законно оръжие в населението и друга с почти никакво. Къде ли престъпността е по-голяма? Там където могат да се защитят или там където немогат.
Имайки в предвид новите идеи на управляващите относно "оръжието" и аз имам предложения – от сега нататък,  който си купи кухненски нож веднага да отива в полицията за да го регистрира със сериен номер, на домакинство да се полагат до 3 броя ножове, които да се паспортизират, да се снемат отпечатъци на купувача, като евентуален престъпник, да се монтира GPS на оръжието, за да се знае във всеки един момент къде е,  търговците продаващи домашна посуда трябва да минат на специален лицензионен режим и да се водят на специален отчет,  за да ги следят службите изкъсо, стрелбищата по цирковете е редно да се обявят за лагери обучаващи терористи на снайперизъм…
Дано някой ден здравият разум наделее над бездушното желание за регулация, където не е най-необходимо, от страна на държавата?
 
Йордан ТОДОРОВ е зам.председател на ПП"Общество за нова България", гр. Плевен 
www.onb.bg 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЧУШКОПЕКЪТ ПОКАЗА, ЧЕ У БЪЛГАРИНЪТ Е ОСТАНАЛ ЗДРАВ РАЗУМ

ВНОС НА ТЕРОРИЗЪМ

ИМА СМИСЪЛ САМО ОТ ПРЕСТЪПНОСТ НА ЕДРО ИЛИ ОТ ЕМИГРАЦИЯ

АКО ГЕРБ МИСЛЯТ ДА Я КАРАТ САМО С ТОЯГАТА ЩЕ КАТАСТРОФИРАТ

„УДОВОЛСТВИЕТО” ДА ПРИТЕЖАВАШ КОЛА В БЪЛГАРИЯ

ДОБРИТЕ НОВИНИ ИДВАТ… БАВНО

СВИНСКА РАБОТА С TОЯ СВИНСКИЯ ГРИП

ТЕМИТЕ НА ДЕНЯ ИЗ ЗАГЛАВИЯ, ИЗЯВЛЕНИЯ, ПОСТИНГИ

КАКВО НИ УЧИ ИСТОРИЯТА?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2851

Posted by on ян. 11 2010. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.