НАЙ – ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ В ЕВРОПА

Ирландски учени решиха да разрешат многовековния спор – коя е най-умната нация. Това е било направено с помощта на едновременно най-адекватната и най-абстрактната система за оценки – IQ тестовете.


В продължение на няколко десетки години изследователите измервали показателите на интелекта на жителите на 23 европейски държави, за да стигнат до заключението, че най-умни са немците и холандците, а в края на списъка са бившите центрове на интелектуалния и творческия живот – Русия, Гърция и Франция. За да съставят интелектуална карта на Европа учените анализирали резултатите от  IQ теста на повече от 20 000 души. Показателите IQ отразявали способността да се решават стандартни задачи – главоблъсканици за точно определено време, въз основа на което и определяли средния за страната индивидуален коефициент на интелигентност.

Първо място в това национално съревнование разделили немците и холандците, набирайки по 107  точки. Второ място заели поляците – 106, а трето – шведите със 104 точки.  Следват италианците със 102 точки,  австрийците и швейцарците с по 101, британците и норвежците с по 100 точки. Топ 10 завършват белгийците,  датчаните и финландците с по 99 точки. Руснаците заемат 16 място с 96 точки. В края на класацията се намират жителите на Гърция с 95 точки, Бъгария, Румъния, Франция с 94 точки и Турция с 90 точки. Нацията с най-ниско ниво на IQ са сърбите – с 89 точки. При тези тестове за IQ норма са били приети 100 точки +/– 16 пункта.

Психолозите отбелязват, че IQ тестовете са доста едностранчиви, техните резултати не винаги отразяват истинската картина. Например, хората от по-старото поколение с две висши образования поради отсъствие на навици при решаване на тестове може да покажат по-слаби резултати от учениците, бързите сагвиници и холерици ще изпреварват флегматиците, а хората с нестандартно, творческо мислене ще отстъпят на математиците. Обемът на мозъка и способността бързо да се решават задачи са в основата на изводите за интелекта на нациите, които много учени поставят под съмнение. Неслучайно академик Капица предложи да да се счита за най – умна нация на Земята тази, която е извършила най-велики открития през ХХ век, а за обективен критерий да се вземат степента на развитие на науката и спорта. Изчислявайки успехите на европеските народи, изследователят определил, че най-умната нация на Земята в наше време се явяват англичаните.

Линк, на който бихте могли да проверите вашето ниво на интелигентност:

http://oncho.hit.bg/kafe/IQtest2.htm


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

LA CUISINE FRANCAISE ИЛИ ФРЕНСКАТА КУХНЯ

МАСАЖЪТ – ПРАЗНИК ЗА ТЯЛОТО И ДУШАТА

АНОРЕКСИЯТА – ТЪМНАТА СЯНКА НА ОТЧАЯНАТА САМОТА

КОИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ НЕЩА ЗА ДОБРАТА ФИГУРА?

УПОРИТО И ГРОЗНО АКНЕ…КАК ДА ГО ПРЕМАХНЕМ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1295

Posted by on юли 26 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.