НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

По време на следването постоянно ми повтаряха, че медиите се преместват от печата и телевизията към интернет. От 20 години очакваме изчезването на хартиените издания. Виждаме как редакциите  съкращават наполовина служителите си или как репортери са принуждавани да се пенсионират. През моите 4 години като студент по журналистика си мислех, че преподаватели ми са прекалено цинични. Те постоянно ни убеждаваха, че интернет е мястото, откъдето нашето поколение ще черпи информация и че само след няколко години преди всички медии да отидат там. Аз никога не повярвах в техните теории и все още не вярвам. И ще ви кажа защо.

Вярвам, че ние сме поколение, което е силно зависимо от интернет. Вярвам, че така ние общуваме и получваме информация бързо. Но не вярвам, че ние сме интернет поколение, когато се отнася до традиционните медии. Моите основания за това са:

1. Рекламата е обратнопропорционална на обичайните практики.
В традиционните медии, ако 1 милион души гледат някое от хитовите предавания, рекламата по време на него ще е приблизително 200 долара на 1000 зрители, но ако 1 милион на ден посетят сайта на Ню Йорка Таймс цената на 1000 посетители ще е 10-20 долара. Виждате разликата.

2. Интернет авторите не получават признание за работата си.
Ако прочетете история на cnn.com и ако погледнета за автор накрая, по-вероятно е да не откриете такъв. Познавам човек, който работи за тях и се надява някой ден да започне да пише за Ню Йорк Таймс. Той има стотици статии в портфолиото си, но ако го гугълвате по име, само 2-3 от тях ще се покажат. Той не получава признание за работата си. За блогъри като мен големите медии смятат, че сме прекалено опростенчески, всекидневни.

3. Обичаме интернет, но той не е толкова удобен, колкото се твърди.

Разбирам да се влиза в интернет за прогонозата за времето и бърз преглед на новините, но нека бъдем честни, не винаги имаме достъп до мрежата. Моя любим пример за това как традиционните медии ще продължат да процъфтяват е банята. Незнам колко хора ще прочетат статия на CNN.com, доакато седят на тоалетната, но предполагам не са много. Все още има много места, където списанията и вестниците да продължат да са част от живота ни.

Така че ако се чудя защо моите преподаватели настояваха да се концентрираме върху интернет, особено ако изкарваме малко пари, нямаме признание и достигаме до по-малко хора. Наистина ли сме интернет поколение?


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

ДОСИЕТАТА – ДРАМА ИЛИ ВОДЕВИЛ – НЕИЗНАСЯНИ ДОСЕГА ФАКТИ ОТ ПЕТЪР ХРИЗТОЗОВ

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – проф. В.Цачевски

БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

КОГО И КАКВО ЛЕГИТИМИРА БАН ИЛИ ЗАЩО АКАДЕМИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕФОРМИРАНА – Владимир Стойчев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3576

Posted by on ян. 11 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24726 лв
 CHF =  1.69571 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23108 лв
100  RUB =  2.65986 лв
 USD =  1.67911 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.