МЯСТО, КЪДЕТО МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ ВИСОКО В ШВЕЙЦАРСКИТЕ АЛПИ

Високо в швейцарските алпи над прословутия Зермат вече се извисява нова хижа, която прилича на космически кораб. Спокойно. Консерватизмът на швейцарците не им е изневерил и този път. Всъщност новата хижа, която официално носи името Монта Роса, но която вече всички наричат – Планински кристал, е високотехнологично, 100% природосъобразно планинско убежище. Сградата е дело на Федералния технологичен институт в Цюрих и струва 6.5 милиона франка. 

В нея могат да се подслонят 120 любители на планината и нейните забавления. 90% от електричестовото в хижата се произвежда от слънчева енергия. Хижата е построена за последните две лета, а се проектира 6 години. Тя ще покаже как максимално ефективно може да се използват и водата и канализационната система. За всичко е помислено, до най-малкия детайл.

Нищо, обаче, не е за сметка на алпийския уют, както се вижда и от фотосите. Хижата ще отвори врати за посетители през март 2010 година. Тя ще има не само туристическа, но и важна изследователска роля, доколкото ще бъде част от проекта за енергийна ефективност и инженерни нововъведения в строителството на Цюрихския технологичен институт.

Дневната
 
Спалните


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

НА ГОСТИ В ХАЛКИДИКИ

КРУИЗ С КОРАБ ИЛИ КАК ПОЧИВАТ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА

КАДИЗ И ОКЕАНА НА БРЕГА НА АНДАЛУСИЯ

АНТИГУА В ТЮРКОАЗЕНО И ЖЪЛТО

СЕКЕШФЕХЕРВАР – БРРРР… НЕ Е ЛЕСНО ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ

НОРВЕГИЯ – СЕВЕРНАТА ПРИКАЗКА

КАВАЛА – НАКАЦАЛА ПО ХЪЛМОВЕТЕ

БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2663

Posted by on ное. 4 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.