МЮСЮЛМАНСКОТО БРАТСТВО СЛАГА КРЪСТ НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ

В последната ми книга „Надигащите се революции: битката за свобода в Близкия изток” (завършена на 4 юли 2010), се опитах да докажа, че гражданските общества във Великият близък изток и арабския свят са достигнали до критично ниво на отхвърляне на всякакви форми на диктатури: авторитарни, теократични, военни и ултра-националистически.
Предвижданията ми бяха базирани на изследване на предшестващите Кедрова (Ливан) и Зелена (Иран) революции през 2009. И двете със сериозно он-лайн присъствие, тръгнали от долу на горе, и предвещаващи въстанията разрушаващи държавността в целия регион.
Още преди да започнат рвволюционните движения, анализът изведе някои ясни предупреждения – те могат да бъдат последвани от изтощителна борба между неорганизираните защитници на либерално-демократичните реформи и ислямистите, водени от Мюсюлманското братство.
Всъщност, когато започнаха бунтовете по улиците на Тунис и Кайро, ислямистката политическа машина веднага заработи на високи обороти. С влиятелната помощ на Ал Джазира, както и подкрепата на Катар и турската Партия на справедливостта и развитието, предимно сунитско-ислямисткoто движениe постепенно се отлепи от дъното и пое инициативата в свои ръце.
Първата тактика, от общо три, които ислямистите използват при инфилтрирането си в протестите е избягването на каквито и да е изявления, които могат да се свържат с дългосрочните цели на Мюсюлманското братство. Всички членове са предупредени да не споменават Шериат Shariah и Халифат.
Втората е да се фокусират върху засегнатите режими, а не върху Запада. Горенето на американското, европейските и дори на израелското знаме са забранени.
Третата включва обръщения към революционната младеж, която ислямистите постоянно използват, за да прикриват хищническите си намерения със светска, либерано-демократична лексика. 
Докато масите, и особено истинската революционна младеж, избухнаха срещу диктаторите от Египет през Либия и Йемен до Сирия, ислямистките мрежи методично се вплитат в конструкцията на всяка национална революция.
Както анти-царистките болшевики по време на Октомврийската революция и анти-шахистите на Хумейни по време Иранската, мюсюлманските братя са затруднение от в своите общества, защото гражданите знаят много добре кои са и могат да предвиждат бъдещите им действия.
На Запад, от друга страна, Братята са подкрепяни от голяма армия от апологети, които смята мисията им за „възстановка на стари обичаи”, грешка допускана от обществеността и властимащите в продължение на десетилетия.
В потвърждение на факта, че тази пропаганда все още има ефект, високопоставен американски чиновник обяви Братството за „хлабава мрежа от светски групи”. Така Братята, много по- добре организирани и финансирани, отколкото своите предшественици, подсилвани от фалшивия си международен образ, яхнаха мътната вълна и започнаха да контролират динамиката на т.нар. Арабска пролет, създадена от истинските светски реформатори в региона.
Докато властва хаосът, Мюсюлманското братство в страната на фараоните се подготвя за парламентарни и евентуални президентски избори. Създават политическа партия, провеждат медийна кампания и се подготвят за политическа офанзива, която да привлече милиони подръжници.
В Йордания Мюсюлманското братство фактически подпомага Фронта за ислямско действие насочен директно срещу йорданската монархия. В Тунис се стреми към по-голямо присъствие в ръководстово на страната. В Либия Революционната младеж, считана за легитимна от много европейски правителства и Катар, има огромно вляние върху Преходния национален съвет в Бенгази.
С въздържането си от публично деклариране на своята идеология, ислямистите в Либия са разпрострели толкова надалеч ръцете си, че НАТО продължава да подкрепя техните действия с въздушни удари по режима на „веро-отстъпника” Кадафи.
Мюсюлманските братя се вмъкнаха и в народното движение срещудиктатурата в Сирия. Братята се разграничиха от режима на Асад след като през 80-те години много от тях бяха избити от него. Страгическата им цел там е да оглавят тамошната революцията и да я доведат до край.
Йеменските салафити  стратегически си осигуриха подкрепата на  племената и проникнаха и във въоръжените сили на Йемен.  Ислямистите там вече се подготвят за пост-ерата на президента Салех.
Регионалният консорциум между Братята и Салафитите вече отправя поглед към няколко други страни – Мароко, Алжир, Мавритания и евентуално части от Ливан, Ирак и Судан.
Докато се придвижват безшумно и ефективно, Братятя правят паузи, за да тушират опасенията, които могат да предизвикат реакцията на Запада.
Решените на САЩ и европейците да предоставят 40 милиарда долара на Арабската пролет неизеждно ще обслужи Мюсюлманското братство, които президентът Обама обозначи в една своя реч като „тези, които не е необходмо да вярват в нашата представителна демокрация”.
Междувременно автентичните демократични реформатори – мнозинство в Арабския свят, млади арабски мъже и жени и етнически малцинства – които понесоха на плещите си мирната революция, могат все от да бъдат откъснати от Мюсюлманското братство. Днес арабските „болшевики” могат да спечелят, ако Западът скоро не се събуди, за да им даде подобаващ отговор.
 
 

Доктор Уалид Фарес е автор на книгата "Надигащите се революции: Битката за свобода в Близкия изток." Преподава глобални стратегии в Националния университет по отбрана на САЩ. Съветник на американски конгресмени по проблемите на Близкия изток. Анализът е публикуван в Newsmax.com

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

„АРАБСКАТА ПРОЛЕТ” Е ИЗВИНЕНИЕ ЗА ИРАН, ЗА ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА НАД БЛИЗКИЯ ИЗТОК – Бен ЩАЙН

ОТ КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ СЕ НУЖДАЕ БЪЛГАРИЯ? –Момчил ДОЙЧЕВ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ГОДИШНО ХАРЧИ ХИЛЯДА ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕ

ГОРКО И ТЕЖКО НА НАРОДА, КОЙТО САМ СЕБЕ СИ ПОРОБВА

РОБЪРТ ФИСК: ОСАМА ПРЕСТАНА ДА БЪДЕ ОТ ПОЛЗА НА ПАКИСТАНЦИТЕ И ЗАТОВА ГО ПРЕДАДОХА

ВИНО ОТ ГЛУХАРЧЕТА

ГРАЖДАНСКИТЕ ИНИЦИАТИВИ – НАЧИН НА УПОТРЕБА

ЛИБИЯ – МЕЖДУ НЕСИГУРНОСТТА И НАДЕЖДАТА

ЛИБИЯ – ПОЛЕТО НА БИТКАТА МЕЖДУ ЗАПАДА И ЕВРАЗИЯ

ЖЕНИТЕ В НЕМСКАТА ПОЛИТИКА

МАРИ ЛЬО ПЕН: ФРАНЦИЯ Е ПРЕД КОЛАПС

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3950

Posted by on юни 21 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.