МУДНИТЕ РЕФОРМИ ВЪВ ВОДНИЯ СЕКТОР ЩЕ ИМАТ ФАТАЛЕН КРАЙ

В началото на своя мандат управляващата партия и в частност МОСВ обяви своите намерения за ускорена реформа в сектор Води. От тези ускорени темпове България почти сигурно ще се наложи да плаща глоби на ЕС. Това се дължи на липсата на кипацитет и воля в това министерство да изпълнява директивите на ЕС – изграждане и доизграждане на канализационните системи на населените места с над 10000 еквивалентни жители( 1 еквивалентен жител означава органичен биоразградим товар за денонощие, който има биохимична потребност от кислород  за 5 денонощия), както и между 2000 и 10000 еквивалентни жители. Все още няма комуникационно осигуряване на мониторинга на водите. Не са внедрени съвременни информационни технологии и комуникации. Отсъстват задължителните карти за районите, които са под риск от наводнение. Липсата на национална стратегия за управление и развитие на водния сектор освен че липства, но имам съмнение, че и такава в обозримо бъдеще не се вижда – няма кой да я напише. Определението на МОСВ, че политиката по управление на водите се основава на тяхното определяне като жизнено важен ресурс и наследство, което трябва да се опазва и защитава, очевидно си остава само написано. Продължаващите секторни политики, които са разхвърляни и трябва да се осъществяват с по почти всички министерства, се оказват трайно неефективни за постигане на реформа в сектора. Не се виждат и сериозни инвестиции в подмяната на канализационната мрежа. За да не консумираме вода с неопределен вкус и цвят, ни се налага да  закупуваме минерална. А нашите минерални води са повече от отлични за консумиране, но концесионните такси за ползването им са повече от смешни. Виждам и нуждата Изпълнителната агенция по горите да премине под шапката на МОСВ и това да бъде една от първите стъпки в правилната посока. Колкото по-бързо се постигне централизирано управление на водния сектор, толкова по-бързо ще се договорят и концесии, които ще установят устойчивото развитие на този сектор. А в противен случай, мудните реформи ще имат фатален край, защото съвсем скоро водата ще стане по-скъпа от петрола.
 
Любомир Вълков e зам. председател на ОНБ.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЛЮБОМИР ВЪЛКОВ: ВОДАТА ЩЕ СТАНЕ ПО-СКЪПА ОТ ПЕТРОЛА (16.10.2008)
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРАВИТЕЛСТВОТО ТИХОМЪЛКОМ ПРИЕ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА КОНТРОЛ В ИНТЕРНЕТ

ИНТЕРВЮ С НАСЕР МОХАМЕД ЕХТАИБА ОТ МИЗУРАТА ЗА ВОЙНАТА В ЛИБИЯ

ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАСТОЙ СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ

2012 – ТЕЖКА ГОДИНА ЗА ЕВРОПА И ОЩЕ ПО-ТЕЖКА ЗА БЪЛГАРИЯ – проф. Иван Ангелов

ТРОВЕНЕТО НА НАЙ-ВАЖНИЯ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО НА СОФИЯ ВОДОИЗТОЧНИК – РЕКА ИСКЪР Е ТЕРОРИЗЪМ

НОВА ИНТРИГА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: С ЛЪЖИ И КУХИ ОБЕЩАНИЯ ВЛАСТТА Е КРАТКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4287

Posted by on февр. 2 2012. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.