Москва отговори недвусмислено на Берлин в международния скандал Бокова

maria-zakharova

В статус в профила си във фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на обвиненията в лъжа, които и отправи официалният представител на германското външно министерство Мартин Шефер.

Редица Западни медии (France Press, BBC и немски издания) днес публикува следната информация: “Представителят на МВнР на ФРГ Мартин Шефер заяви, че Мария Захарова „разпространява информация, която е обективна лъжа“ и нарече тази стъпка „неприятелска“. Напомням за какво става въпрос. В събота ми позвъниха от агенция ТАСС и поискаха да коментирам информация, активно разпространявана от български медии за това, че Ангела Меркел уж е склонила Владимир Путин да подкрепи в качеството на кандидат от България за поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова. Ще отбележа, че тази информация стана водеща новина в България и се припяваше по всякакви начини.

Поисках малко време, няколко пъти всичко препроверих и публикувах съгласувания отговор, основан изключително на факти. Ето го него: „Не толкова отдавна, по време на срещата на „ Г-20“ в Ханчжоу, канцлерът на ФРГ се опита да започне разговор с ръководството на Русия относно възможността за подкрепа на руската страна за друг кандидат от България,  различен от официално издигнатия. На това ясно и еднозначно на г-жа Ангела Меркел и беше казано, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава – това е изключително и само суверенно решение на самата страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобни решения са неприемвливи.

Ние видяхме в публикациите в българската преса твърдения, че Русия уж е въвлечена в подобни игри на смяна на кандидатите, а ръководството на България планира смяна на своето решение и да промени кандидата под натиска на някакви външни играчи. Не може да се каже другояче, освен като опит да бъде вкарана нашата страна в някакви задкулисни игри.“

В този коментар няма нито една дума, не съответсваща на действителността. Ни одного слова, не соответствующего действительности, в этом комментарии нет.

И аз имам неопровержимо доказателство за това, че Мартин Шефер, обвинявайки ме в разпространение на лъжлива информация, меко казано, не казва истината. Днес се състоя телефонен разговор на Сергей Лавров и Франк-Валтер. Щайнмайер. Ако по мнението на Берлин, канцлерът на ФРГ е била оклеветена от руската страна, то този въпрос непременно би бил повдигнат в хода на разговора между министрите. Не само това, той с това би започнал. В хода на разговора тази тема въобще не е повдигана.

И още един немаловажен момент. С опровержение на статиите в българските медии излезе именно руската страна, оперативно и еднозначно. Както аз разбирам нещата, Мартин Шефер го устройваше момента на дезинформиращи публикации, разказващи за някаква договорка между Ангела Меркел и Владимир Путин за смяната на българския кандидат. А нас не. За което ние и заявихме, за да предотвратим спекулации и провокации.

Така че, както казват в Русия, не копай яма другиму – сам ще паднеш в нея.

Превод от руски: Борислав Ангелов (политолог)

13 септември 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13291

Posted by on сеп. 13 2016. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.