МОНИКА ПАНАЙОТОВА: МЛАДИТЕ ИМАТ ДРУГ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА СВЕТА

ПОЛИТИКАТА ТИ ДАВА ЖИТЕЙСКИ ОПИТ, КОЙТО ТРУДНО МОЖЕШ ДА ПРИДОБИЕШ, В КОЯТО И ДА БИЛО ДРУГА СФЕРА, КАЗВА ОЩЕ МЛАДЕЖКИЯ ЛИДЕР НА ГЕРБ

Моника Панайотова е родена на 19 август 1983 г. в София. Завършва международни икономически отношения в УНСС и със специализация „Управление на международни проекти". Председател на младежката организация на ГЕРБ. До 2008 г. е директор „Проекти и връзки с обществеността" в Института за икономическа политика. Депутат от ГЕРБ в 41 Народно събрание. Владее английски и френски.
 

 
Г-це Панайотова, как се чувствате като млад депутат – и биологически и като стаж?
Имайки предвид ежедневната ми динамика, не се замислям как се чувствам като млад депутат. Задачите са много, желанието за промяна голямо, за това влагам цялата си енергия.

Забелязахте ли промяна в отношението на хората около вас след избирането ви за народен представител?
Всичко в рамките на очакваното. За мен най-близките ми приятели са и ще си останат тези, с които сме заедно много преди да започна да се занимавам с ГЕРБ. Разбира се, работата ми предоставя възможност да контактувам с много и интересни хора, с една част от тях ставаме наистина добри познати. Като цяло, обаче, не позволявам характерното на моменти по-специално отношение да ми влияе по какъвто и да било начин и да провокира чувство за превъзходство. Има една хубава мисъл, която гласи, че когато тръгнеш да се изкачваш по стълбата на успеха, внимавай как се държиш с хората по пътя, защото можеш да ги срещнеш на връщане.

Какво място е парламентът като усещане, атмосфера? Някои казват, че е много „соц”.
Знаете ли, усещането за сградата е наистина особено. От една страна това е място, в което ти се иска да се реализират много неща за много по-кратки срокове, но цялата тромавост на системата, липсата на «зелена идея» в организационната работа /имам предвид хилядите страници, които спокойно биха могли да бъдат разглеждани в електронен вариант/, и разбирането на някои колеги от опозиционните партии, че парламентът е място за ПР, а не конструктивни дискусии забавя темпото, с което си свикнал да се случват нещата. От друга страна това е историческо място, мястото на което трябва да се защитават интересите на гражданите и да се реализира контрол върху изпълнителната власт, така че респектът към институцията, отвън и атмосферата в самата сграда, отвътре, зависят от духа на самите народни представители и респективно техните действия. За това наша задача е усещането към/в НС да се подобри през годините. 

Младите днс не се интересуват много от политика. Защо мислите е така?
Една част не се интересуват, но това се отнася в пълна сила и за една част от възрастните. Аз мисля, че младите не гласуваха активно до изборите тази година, тъй като не виждаха мотивация и смисъл. След резултатите на изборите от 5 юли се видя, обаче, че най-голям процент от гласуващите за ГЕРБ са млади хора – студенти и в активна възраст, което опровергава твърдението, че младите не се интересуват от политика.  Мисля, че МГЕРБ, като изцяло интегрирана част на всички нива в партията, чрез разяснителните кампании и изцяло младежки послания, допринесе в значителна степен за този резултат, за това благодаря на младежите в цялата страна за изключителната им активност. 

Какво може да даде заниманието с политика на един млад, а и не само млад, човек?
Политиката е сферата, в която можеш да реализираш много идеи, да създаваш и използваш рационално в интерес на страната си и гражданите контакти, както на национално, така и на межународно ниво. Политиката ти дава житейски опит, който трудно можеш да придобиеш, в която и да било друга сфера. Много ми се иска, обаче, в България перцепцията за политика да е по – скоро, че тя е като медицината, т.е от едно решение зависи живота на много хора, и тук акцентът да е върху отговорността, а  не че тя е сфера на оцеляване и хората, в нея са пасивни, за да защитават личния си интерес. Съзнавам, че това е труден процес, но вярвам, че с включването на повече млади хора, експерти и хора с воля за промяна, нещата започват да се подобряват.

Как се осъществява комуникацията между младежката и голямата организация?
Ние сме в постоянен контакт, т.к сме интегрирана част от партията. При нас съществува синергия и работим в екип.

Факта, че сте жена лидер на младежка организация как ви помага или пък пречи?
Мисля, че в случея не полът, а по-скоро характерът е по-важен. Екипен играч съм и за мен е важно всеки да намира своето място и мотивация да участва в проекта.

В парламентарната група на ГЕРБ и в правителството има много млади хора. Толерира ли се младостта в партията?
Не бих казала, че се ползват с преференции, дори напротив, защото на младите ни се налага да се доказваме много повече, т.к винаги има един момент на съмнение, че младият човек не е достатъчно подготвен. При ГЕРБ, за разлика, обаче, от другите партии ключовото е, че партията и най-вече лидерът и председателят дават възможност за доказване и гласуват доверие. За това и виждате в парламентарната ни група и в правителството много млади хора. 

Каква според вас е най-общо разликата между млади и стари в политиката? Защо трябва да има младежки политически организации вътре в големите партии?
Мисля, че не трябва да има деление, а по-скоро взаимодопълване между поколенията в политиката. Разликата, която аз възприемам е по-скоро като допълнение към картината, а не разделителна линия, и тя е, че именно младите са много по-необременени, поради по-голямата им мобилност, имат много повече усвоени добри международни практики и като деца на глобализацията те имат друг начин на мислене и възприемане на света и хората около тях.
Младежките организации са необходими, т.к в една партия това е начин да се чуе гласът на младите, изразители на своите връстници. Те са необходими и от гледна точка на кадровата политика на дадена партия, т.к освен добре подготвени те трябва да са доказали определени качества и ценности – отговорност, доверие, прозрачност, толерантност. Има едно погрешно възприятие, което МГЕРБ не толерира, че младежките организации на партиите са трамплин за бързо израстване. При нас не е така, всички млади хора, които са били препоръчани в политическите кабинети и в листите са доказали през годините, че имат образование, преминати обучения, устойчивост при напрежение, хъс за работа и не са и не биха позволили, с оглед на бъдещото си развитие, да се компроментират по какъвто и да било начин.  

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА Е ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГО ИСКА И ТАКА СМЕ ОБЕЩАЛИ

ПРЕСТЪПНОСТТА В ЕС НАРАСТВА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА НЕ Е ДОМАКИН

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕДАВА – „НОВО КОСОВО” НАДЕЖДАТА НА БАЛКАНИТЕ

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НЕМИНУЕМО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ПЕТРОЛА

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ДАНО ДЯНКОВ НЕ Е СЪЩИЯ КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

НЕУЧРЕДЕНАТА ГРУПА НА РЗС В ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ

БСП С ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ОТ ДПС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2461

Posted by on авг. 28 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.