МОЛДОВА Е ПОРАЗЕНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА

Според редица западноевропейски експерти, по време на вече почти двегодишното си управление, Алиансът за европейска интеграция (АЕИ-2), обединяващ Либерално-демократическата, Демократическата и Либералната партии, е допуснал редица груби грешки, които могат да повлияят негативно на перспективите пред Молдова за интеграция в Европейския съюз. Става дума най-вече за осъществяваната под натиска на Международния валутен фонд крайно рестриктивна социално-икономическа политика, довела да рязък спад в жизненото равнище на населението в смятаната и без това за най-бедната в Европа държава, както и за липсата на адекватна реакция на бума на криминалната престъпност и пълното игнориране на очакванията на демократично и антикомунистически настроените молдовска избиратели, гласували навремето на партиите от АЕИ-2.   Налице е опасна липса на координация и взаимодействие между участващите в управляващата коалиция партии както на централно, така и на местно равнище. Всички споразумения, постигнати в рамките на коалицията, в правителството или в органите на местната администрация, на практика, не се изпълняват, да не говорим, че имат ситуативен характер, т.е. отразяват само моментните интереси на лидерите на отделните партии. В структурите на властта се наблюдава взаимен бойкот на влизащите в управляващата коалиция партии по целия спектър от финансови, кадрови и икономически въпроси. В резултат от това, тези структури функционират почти изключително на основата на кланово-роднинските отношения и съобразно финансово-икономическите интереси на местните бизнес и криминални групировки.

Повечето европейски анализатори посочват, че очерталият се през 2009-2010 курс към демократизация на политическия живот в Молдова напоследък се е оказал в задънена улица и, на практика, е прекратен. В момента са наблюдава любопитен феномен, свързан с масовата поява на политическата сцена на различни партии-джуджета, „филиали” и сателити на водещите политически сили, което води до размиването и раздробяването на електората на основните политически играчи. С изключение на Либерално-демократическата и опозиционната Комунистическа партия, нито една от молдовските политически формации не следваше някаква ясна стратегия на провелите си през юни 2011 местни избори. Ръководствата на повечето молдовски партии смятат, че от най-голямо значение в този тип избори са личните качества на кандидатите, техният имидж, личните връзки и влиянието им, а не политическият фактор, който оказва влияние само в столицата и няколко по-големи градове в страната.
В същото време, нормалното функциониране на държавната власт е блокирано от факта, че вече две години не може да бъде избран президент на Молдова. Опитът на председателя на местния Парламент Мариян Лупу (водач на Демократическата партия) да си гарантира подкрепата на ЕС и другите европейски структури за прокарването на кандидатурата си за президентския пост, както и да постигне споразумение за това с комунистите, приключи с пълен провал. От доста време насам Парламентът е парализиран, а съдебната власт е силно дискредитирана. На свой ред, правителството е прекалено политизирано и разделено на фракции, всяка от които лансира собствено решение на основните проблеми и се опитва да го наложи, дискредитирайки по този начин, както премиера Влад Филат (водач на Либерално-демократическата партия), така и цялата изпълнителна власт, чиито ресурси вече са почти изчерпани. 
В резултат от всичко това, в страната е налице остро криза на доверието към властта, като цяло. Междувременно, корупцията достигна такива мащаби, че Молдова вече не е в състояние да усвоява вече отпуснатите и от ЕС и САЩ средства по различни проекти. Тоест, държавният апарат не функционира нормално, като тонът в него започва да се определя, от една страна, от такива неадекватни на ситуацията политически фигури като водача на Либералната партия Михай Гимпу, а от друга – от бизнес-групировките, както и от откровено криминалните структури, убедени, че държавата следва да работи изключително в техен интерес. За степента на хаоса, обхванал страната и прехвърлянето му дори по върховете на властта в Кишинеу говори в частност и фактът, че съвсем наскоро, в интервю за местния вестник  Timpul, Гимпу обяви, че предпочита провеждането на трети поред предсрочни избори, пред това коалиционният му партньор Влад Филат да стане президент. На въпроса, дали така не тласка Филат в „обятията на комунистите”, Михай Гимпу дава следния отговор „ако иска да е с комунистите, нека върви при тях”, с което, на практика, дава благословията си за разпадането на АЕИ-2.
На свой ред, молдовският политолог Петру Богату отива още по-далеч, като в интервю за румънското издание  Romanian Global News  заявява, че „политическата криза, поразила управляващите в Молдова, е само повърхностна проява на далеч по-дълбокия екзистенциален разлом, последица от който може да стане изчезването на молдовската държава от картата”. Според Богату, половината от молдовското общество залага на Запада, а другата половина на Изтока и това противоречие изглежда непреодолимо, защото „в основата му стоят не толкова различия в оценката, колкото етнически и културни различия”. Затова той предлага като изход от кризата, ни повече ни по-малко, Молдова да се откаже от суверенитета си върху населеното предимно с етнически руснаци т.нар. Приднестровие и да се ориентира към сливане с Румъния. Освен, че е крайно нереалистично (да не говорим, че подобен призив за ликвидиране на независимата молдовска държава граничи с държавна измяна), подобно предложение говори за тоталната политическа парализа, от която страда сега управляващата Молдова коалиция АЕИ-2 и пълното изчерпване на нейните възможности да изведе страната от кризата.
А изводът, който се налага от всичко казано дотук е, че следва да се помисли за формирането на нова система за държавно управление, т.е. за нова властова конструкция, която да е по-здрава, стабилна и прозрачна, по-малко политизирана и идеологизирана от сегашната и, най-важното, да е способна успешно да модернизира най-бедната държава в Европа, без при това да поставя под въпрос нейната независимост.
 
Кънчо Ангелов от  Център за изследване сигурността на Балканите и в Черноморския регион


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЗА ПОРЕДНАТА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОЯВА В МАКЕДОНИЯ АЛАРМИРАХА ОТ АРГО

ЖИВОТЪТ И СМЪРТТА

КУБРАТ ТОМОВ: ВСЕЛЕНАТА Е ПЪЛНА С БЕЗБРОЙ ЦИВИЛИЗАЦИИ С РАЗЛИЧНО НИВО НА РАЗВИТИЕ

ВОДИ СЕ ТИХА ВОЙНА МЕЖДУ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ И КИТАЙ – Лев Наврозов

ЯДРЕНИЯТ СИНТЕЗ – НАШАТА НАЙ-ДОБРА ЕНЕРГИЙНА ВЪЗМОЖНОСТ

ДИКТАТУРА НА КОНСЕРВАТИВНИТЕ THINK-TANK’-ОВЕ

ГЕОРГИ МИРСКИ: СИРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ШИИТСКА СЕКТА, В КОЯТО ВЛИЗА 11% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО

РАЗМИШЛЕНИЯ ЗА СЪБИТИЯТА В СИРИЯ

ЙЕМЕН: ЗАПЛИТАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

ХИСПАНИЗАЦИЯТА НА АМЕРИКА

КЛАУДИЯ КЕМФЕРТ: ДЕЛЪТ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: НАТРУПВА СЕ МАСОВ МЪЛЧАЛИВ СОЦИАЛЕН ГНЯВ, КОЙТО НЯМА КАК ДА НЕ ПРОГОВОРИ

ЕВРОПЕЙСКИ МИНИСТЪР ПРИЗОВА ЗА БЕЗПЛАТНА СТЕРИЛИЗАЦИЯ НА НАРКОМАНИ И АЛКОХОЛИЦИ

ЗА РОЛЯТА НА АРМИЯТА В АРАБСКИЯ СВЯТ

КРИЗАТА В КАЙРО Е ТЕСТ ЗА ОБАМА- проф. Андраник МИГРАНЯН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4035

Posted by on авг. 8 2011. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.